23/6/12

Η Υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, στο Λουξεμβούργο 22/06/2012


Η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή αναχωρεί την Κυριακή, 24 Ιουνίου για το Λουξεμβούργο, όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων και του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 25 Ιουνίου και την Τρίτη 26 Ιουνίου, αντίστοιχα.


Τα θέματα που θα απασχολήσουν τους Υπουργούς Εξωτερικών στη συνάντηση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων περιλαμβάνουν τις εξελίξεις στη Νότια Γειτονία - συγκεκριμένα στη Συρία, στην Αίγυπτο και στη Λιβύη, τη Βοσνία Ερζεγοβίνη, το Πακιστάν και την κατάσταση στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Για τα εν λόγω ζητήματα αναμένεται να υιοθετηθούν σχετικά Συμπεράσματα. Επιπλέον, κατά το γεύμα εργασίας των Υπουργών θα συζητηθεί και το Ιράν.
Το απόγευμα της ίδιας μέρας η κα Υπουργός θα συμμετάσχει στην 22η Υπουργική Σύνοδο ΕΕ – Συμβουλίου Συνεργασίας Κόλπου.
Στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, η κα Υπουργός θα πραγματοποιήσει διμερείς συναντήσεις με τους Υπουργούς Εξωτερικών του Βελγίου και της Δανίας. Θα παραχωρήσει επίσης, συνέντευξη σε δημοσιογράφο της Αυστριακής Εφημερίδας Kleine Zeitung.
Κατά τη σύνοδο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, η Υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει στη συζήτηση σχετικά με θέματα διεύρυνσης. Συγκεκριμένα, οι Υπουργοί των 27 κρατών μελών της ΕΕ καλούνται να λάβουν απόφαση σχετικά με την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με το Μαυροβούνιο.
Το βράδυ της 24ης Ιουνίου, η Υπουργός Εξωτερικών θα παρακαθίσει στο καθιερωμένο ανεπίσημο δείπνο εργασίας των Υπουργών Εξωτερικών, το οποίο θα παραθέσουν από κοινού το Λουξεμβούργο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Διεθνές Ινστιτούτο Ειρήνης. Στο δείπνο, οι Υπουργοί Εξωτερικών θα ανταλλάξουν απόψεις γύρω από το θέμα της ειρηνευτικής διαδικασίας Μέσης Ανατολής, καθώς και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, με επίκεντρο τη Συρία.
Η Υπουργός Εξωτερικών επιστρέφει στην Κύπρο ξημερώματα Τετάρτης 26 Ιουνίου.