23/6/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη στο “Green Energy Festival 2012”, στον Δημόσιο Κήπο Λεμεσού 23/06/2012

 Με ιδιαίτερη χαρά απευθύνω χαιρετισμό στην εκδήλωση αυτή, συμβάλλοντας στο ελάχιστο στην προσπάθεια για προώθηση της πράσινης ενέργειας και ταυτόχρονα της προστασίας του περιβάλλοντος.
Αισθάνομαι την ανάγκη να αναπτύξω το θέμα της σημερινής εκδήλωσης, ξεκινώντας με τις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή οι οποίες αναμφίβολα αποτελούν µία από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές απειλές που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας.
Οι ανθρωπογενείς εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου είναι η κύρια αιτία της κλιματικής αλλαγής της οποίας οι επιπτώσεις γίνονται ολοένα και πιο ορατές. Σήμερα, οι κλιματικές αλλαγές συνιστούν ένα μοναδικό παγκόσμιο πρόβλημα, όμοιο του οποίου η ανθρωπότητα δεν έχει γνωρίσει στη σύγχρονη ιστορία. Ένα πρόβλημα που εντάσσεται σε προοπτική πολλών αιώνων, χαρακτηρίζεται από την πολυσύνθετη αλληλεπίδραση πληθώρας διεργασιών και παραμέτρων και στο οποίο εμπλέκονται πολλές γενεές.
Εάν δεν καταφέρουμε να διατηρήσουμε την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας σε ασφαλή επίπεδα, οι συνέπειες θα είναι πολλαπλές. Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι δεν θα έχουν πρόσβαση σε νερό μέσα σε λίγες δεκαετίες, ενώ δεκάδες εκατομμύρια άλλοι θα πλήττονται από πλημμύρες με μοιραία αποτελέσματα. Τα ποσοστά θανάτων στους φτωχούς λαούς του πλανήτη, από τις σχετικές με την παγκόσμια υπερθέρμανση ασθένειες, θα αυξηθούν μέχρι το 2030. Η ειρωνεία είναι ότι οι χώρες που έχουν λιγότερο συμβάλει στη δημιουργία του προβλήματος θα υποφέρουν περισσότερο. Ως περιοχές υψηλού κινδύνου αναφέρονται η Αφρική, η Ασία και η Μέση Ανατολή. Οι μικρές και αναπτυσσόμενες χώρες, που έχουν τη μικρότερη συμμετοχή στα ποσοστά εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, θα νιώσουν πρώτες τις συνέπειες των κλιματικών αλλαγών και από αυτές θα δούμε τους πρώτους "περιβαλλοντικούς πρόσφυγες".
Γενικά, η νότια Ευρώπη και το σύνολο της λεκάνης της Μεσογείου θεωρούνται από τις πλέον ευάλωτες περιοχές της ηπείρου λόγω, αφενός της υψηλής αύξησης των θερμοκρασιών και αφετέρου, της μείωσης των βροχοπτώσεων. Πολλοί οικονομικοί τομείς εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις καιρικές συνθήκες και η αλλαγή του κλίματος θα έχει άμεσες συνέπειες για τις δραστηριότητες και τους σχετικούς κλάδους. Πρόκειται συγκεκριμένα για τη γεωργία, τη δασοκομία, την αλιεία, τον τουρισμό και την υγεία.
Στον τόπο μας, δεν παραμείναμε αλώβητοι στο πρόβλημα. Κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα παρατηρήθηκαν σημαντικές διακυμάνσεις στο κλίμα της Κύπρου, με αλυσιδωτές οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα μας, παρόλο που είναι μικρή σε μέγεθος, δεν παύει να συμβάλλει στη δημιουργία του προβλήματος και να έχει έτσι και ευθύνη να συνδράμει στην επίλυσή του. Μπορεί σε απόλυτους αριθμούς και ως ποσοστό των παγκόσμιων εκπομπών οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στην Κύπρο να μην είναι σημαντικές, αλλά εκπεφρασμένες ανά κεφαλή είναι ελαφρά ψηλότερες από τον μέσο όρο στη διεθνή κοινότητα. Για την Κύπρο, οι δραστηριότητες που έχουν σχέση με την ενέργεια, συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών, αποτελούν τη μεγαλύτερη πηγή (77% περίπου) των αερίων του θερμοκηπίου, ακολουθούμενες από τις βιομηχανικές διεργασίες (9%) και τη γεωργία (8%).
Η διεθνής κοινότητα καλείται όχι μόνο να προβεί σε βαθιές περικοπές των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, αλλά και να λάβει μέτρα προσαρμογής στην τρέχουσα και μελλοντική αλλαγή του κλίματος, ώστε να αμβλύνει τις δυσμενείς συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους πληθυσμούς, την οικονομία και το περιβάλλον.
Η Κυβέρνηση, στο πλαίσιο της κοινής ευρωπαϊκής προσπάθειας, εφαρμόζει μια συγκροτημένη στρατηγική αειφόρου ανάπτυξης και μια ολοκληρωμένη περιβαλλοντική πολιτική. Ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της, που απορρέουν από τις Διεθνείς Συμβάσεις, καθώς και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο. Εντείνει, συνεχώς, την ανάπτυξη στοχευμένων δράσεων κι αυτό, όχι μόνο γιατί είναι υποχρέωσή μας στο πλαίσιο διεθνών προσπαθειών και δεσμεύσεων, αλλά και διότι είναι καθήκον μας, απέναντι στην κοινωνία, απέναντι στις σημερινές και τις αυριανές γενιές.
Η πράσινη ενέργεια, στην οποία είναι αφιερωμένη η σημερινή εκδήλωση, είναι ουσιαστικά η ενέργεια που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές και μόνο, χωρίς τη συμπαραγωγή ουσιών επιβλαβών στον άνθρωπο και στο περιβάλλον. Είναι δηλαδή φιλική προς το περιβάλλον, έχοντας ουσιαστικά μηδενικά κατάλοιπα και απόβλητα. Είναι ενέργεια που δεν εξαντλείται, σε αντίθεση με τα ορυκτά καύσιμα, και μπορεί να βοηθήσει την ενεργειακή αυτάρκεια μικρών χωρών όπως είναι η Κύπρος, καθώς και να αποτελέσει την εναλλακτική πρόταση σε σχέση με την οικονομία του πετρελαίου. Είναι η αειφόρος λύση που μας προσφέρεται άμεσα για την ασφάλεια του ενεργειακού μας εφοδιασμού και την προστασία του περιβάλλοντος. Έχει ευέλικτες εφαρμογές που μπορούν να παράγουν ενέργεια ανάλογη με τις ανάγκες του επιτόπιου πληθυσμού, καταργώντας την ανάγκη για τεράστιες μονάδες παραγωγής ενέργειας αλλά και για μεταφορά της ενέργειας σε μεγάλες αποστάσεις.
Η προσπάθεια για τη συνεισφορά της πράσινης ενέργειας προς ένα βιώσιμο περιβάλλον απαιτεί την ενεργό συμμετοχή όλων μας. Αναγνωρίζοντας τη ζωτική σημασία που έχει η διαρκής διαδικασία ευαισθητοποίησης των πολιτών, η Κυβέρνηση έχει ως επίκεντρο της πολιτικής της την πρέπουσα περιβαλλοντική αγωγή. Και είναι με μεγάλη ευχαρίστηση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια μια νέας μορφής ευαισθησία στην κυπριακή κοινωνία: η ευαισθησία για το περιβάλλον και την πραγματική ποιότητα ζωής. Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία τους να οργανώσουν την εκδήλωση αυτή καθώς και όλους τους συμμετέχοντες στο Green Energy Festival 2012.