20/6/12

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου 20/06/2012


Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκλησή σας να χαιρετίσω την Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ) που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους επαγγελματικούς φορείς, με ουσιαστική προσφορά στην οικονομική δραστηριότητα του τόπου.


Η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση, η οποία ξεκίνησε από την κατάρρευση της αγοράς των δομημένων προϊόντων, μεταδόθηκε γρήγορα στην Ευρώπη με την κρίση χρέους να θέτει υπό αμφισβήτηση ακόμη και την ίδια την ύπαρξη του ευρώ.
Η αδυναμία της Ευρώπης να αντιμετωπίσει αποφασιστικά την κατάσταση όπως δημιουργήθηκε και οι πολιτικές της μονόπλευρης, αυστηρής λιτότητας δεν έπεισαν τις αγορές, οδήγησαν τις οικονομίες σε βαθύτερη ύφεση, με αποτέλεσμα τη διαιώνιση του προβλήματος. Γίνεται πλέον αντιληπτό ότι τα οποιαδήποτε μέτρα συγκράτησης των δαπανών πρέπει να συνοδεύονται από κίνητρα ώθησης της ανάπτυξης.
Η κυπριακή οικονομία διέρχεται μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο. Οι υποβαθμίσεις διαδέχονται η μια την άλλη, η οικονομία συρρικνώνεται, το δημοσιονομικό έλλειμμα ανήλθε σε 6,3% του ΑΕΠ, η ανεργία έφτασε το 10%, το δημόσιο χρέος εκτινάχθηκε στο 72%, με προοπτικές να ξεπεράσει το 85% με το νέο δανεισμό, η αγορά υποφέρει από έλλειψη ρευστότητας και τα ψηλά επιτόκια αποτελούν εμπόδιο στην επιχειρηματική πρωτοβουλία.
Η καθυστέρηση στην προώθηση μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης και ώθησης της ανάπτυξης, σε συνδυασμό με την ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών λόγω της έκθεσης τους στην ελληνική αγορά, οδήγησαν στον αποκλεισμό της Κύπρου από τις διεθνείς αγορές και έφεραν την Κύπρο προ των πυλών του Μηχανισμού Στήριξης. Επείγει η έξοδος από την κρίση με μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης αλλά και ώθησης της ανάπτυξης που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.
O τομέας των υπηρεσιών αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ, πέραν του 40%, και τον κύριο αιμοδότη της κυπριακής οικονομίας. Η προβολή της Κύπρου ως διεθνές χρηματοπιστωτικό κέντρο ενίσχυσε τα τελευταία χρόνια τις επενδύσεις που γίνονται μέσω της χώρας, συνέβαλε στην ώθηση της ανάπτυξης και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου.
Σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του συγκεκριμένου τομέα διαδραματίζει και ο ΣΕΛΚ από το 1961. Ο Σύνδεσμος, ο οποίος απαριθμεί περίπου 3.000 εξειδικευμένα μέλη, αποτελεί το αναγνωρισμένο αρμόδιο σώμα για ρύθμιση και εποπτεία του λογιστικού επαγγέλματος στην Κύπρο. Επιπλέον ο ΣΕΛΚ με τις παρεμβάσεις του, τη συνεχή παρουσία στα κοινωνικά και οικονομικά δρώμενα και τη στενή του συνεργασία με την εκτελεστική και τη νομοθετική εξουσία και άλλους φορείς συντείνει στον συνεχή εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση της Κύπρου ως διεθνές κέντρο παροχής υπηρεσιών.
Ο ανταγωνισμός στον τομέα των υπηρεσιών με άλλα χρηματοοικονομικά κέντρα είναι μεγάλος, με τις αναφορές να εστιάζονται στη συνεχή διολίσθηση των δημοσιονομικών δεικτών και στην πιθανότητα ένταξης της χώρας στο Μηχανισμό Στήριξης. Είναι άμεση η ανάγκη να ληφθούν κοινωνικά δίκαια μέτρα που θα οδηγήσουν στη μείωση των δημόσιων ελλειμμάτων και στην αναθέρμανση της οικονομίας μέσα από έναν ολοκληρωμένο, στρατηγικό αναπτυξιακό σχεδιασμό. Οποιαδήποτε επιβολή νέων φορολογιών θα πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην επηρεάζεται η επιχειρηματική δραστηριότητα.
Είναι ξεκάθαρο ότι στην περίπτωση που η Κύπρος προσφύγει στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς, θα πρέπει να διασφαλιστεί το φορολογικό πλαίσιο της χώρας. Επιπλέον, η φορολογική νομοθεσία θα πρέπει να εκσυγχρονίζεται και να ενισχύεται συνεχώς, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και τον ΣΕΛΚ, ώστε να παραμένει ελκυστική προς τους ξένους επενδυτές. Η παρακολούθηση των ενεργειών του ανταγωνισμού θα πρέπει να γίνεται σε συστηματική βάση ώστε να δίνεται η δυνατότητα για έγκαιρη αντίδραση.
Μέσα σε αυτά τα πλαίσια είναι μεγάλης σημασίας να προωθηθούν οι συνομιλίες και η υπογραφή νέων συμβάσεων αποφυγής διπλής φορολογίας με άλλα κράτη καθώς και η επαναδιαπραγμάτευση υφιστάμενων για βελτίωσή τους.
Το Κυπριακό Κοινοβούλιο στηρίζει έμπρακτα τον τομέα των υπηρεσιών και βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με τους επαγγελματικούς οργανισμούς όπως ο ΣΕΛΚ. Συγκεκριμένα, πολύ πρόσφατα η Βουλή προχώρησε σε τροποποιήσεις των φορολογικών νομοθεσιών που προβλέπουν ειδικό καθεστώς φορολόγησης των πνευματικών δικαιωμάτων, προσωρινή κατάργηση της λογιζόμενης διανομής μερίσματος, μειωμένο ΦΠΑ στην αγορά μόνιμης κατοικίας κ.ά, ώστε να γίνει κατορθωτή η προσέλκυση επενδύσεων στην Κύπρο.
Η επίτευξη ανάπτυξης αποτελεί μονόδρομο για έξοδο από την ύφεση, εξάλειψη των ελλειμμάτων και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ο τομέας των υπηρεσιών έχει μεγάλες δυνατότητες. Χρειάζεται αποφασιστικότητα και μεταρρυθμιστικές τομές. Είναι, για παράδειγμα, απαραίτητη η ενίσχυση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται στον εποπτικό της ρόλο και στη σύντομη εξέταση αιτήσεων για εταιρείες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών, και η προώθηση των οργανισμών συλλογικών επενδύσεων. Είναι, επίσης, σημαντική η μείωση της γραφειοκρατίας και η αναβάθμιση της κρατικής μηχανής ώστε να μη βραχυκυκλώνονται οι προτάσεις για μεγάλα αναπτυξιακά έργα.
Σε λίγες μέρες η Κυπριακή Δημοκρατία αναλαμβάνει την Προεδρία της ΕΕ, βάζοντας ουσιαστικά τη χώρα στο επίκεντρο της δημοσιότητας και των αποφάσεων για αντιμετώπιση της κρίσης. Απαιτείται η συνεργασία όλων των φορέων και του ιδιωτικού τομέα ώστε η Προεδρία να στεφθεί με απόλυτη επιτυχία και μέσα από την παρουσία των ξένων αποστολών στην Κύπρο να αναδειχθεί η χώρα ως ένα σύγχρονο, διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο.
Η εξεύρεση υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου προσδίδει μεγάλες προοπτικές για τη χώρα. Απαιτείται σωστή διαχείριση, διαφάνεια και στρατηγικός σχεδιασμός ώστε να υπάρξουν τα μέγιστα δυνατά οφέλη σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο τόσο για τις υπάρχουσες αλλά και τις μελλοντικές γενιές.
Τελειώνοντας, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και πάλι για την πρόσκλησή σας και να σας συγχαρώ για το σημαντικό έργο που επιτελείτε.
Οι ώρες είναι εξαιρετικά δύσκολες και απαιτείται συλλογικότητα και συναίνεση ώστε να ενεργήσουμε αποφασιστικά για έξοδο από την κρίση και επαναφορά της σταθερότητας. Είμαι σίγουρος ότι θα συνεχισθεί η στενή συνεργασία του Συνδέσμου και των επιτροπών του με τη Βουλή για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης του τόπου μας.