19/6/12

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 19/06/2012

Η Κυπριακή Προεδρία δεν είναι θέμα της Κύπρου, αλλά πρόκειται για την Ευρωπαϊκή Προεδρία και η Τουρκία δεν μπορεί να αναμένει από την Ευρώπη συμβιβασμούς εάν αυτή δεν σέβεται τις αποφάσεις της ΕΕ, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Χάννες Σβόμποντα, σημειώνοντας ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεν εκπροσωπεί μόνο την Κύπρο, αλλά ολόκληρη την ΕΕ σε αυτούς τους έξι μήνες.


Ο κ. Σβόμποντα είχε σήμερα το πρωί συνάντηση, στο Προεδρικό Μέγαρο, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια, με τον οποίο συζήτησαν θέματα που άπτονται της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, τις εξελίξεις στο Κυπριακό, τις απειλές της Τουρκίας κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και θέματα που αφορούν την ευρωπαϊκή οικονομία.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι με τον κ. Σβόμποντα αντάλλαξε απόψεις σε ένα πολύ φιλικό κλίμα «για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, για τις οποίες ενδιαφέρεται θερμά, για την πολιτική που ακολουθήσαμε και που ακολουθούμε, για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε και, βεβαίως, για τη θέση μας σε σχέση με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και τα προβλήματα που δημιουργεί στον εαυτό της η Τουρκία ακολουθώντας την πολιτική των απειλών εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία πολύ σύντομα αναλαμβάνει την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.
Και με αυτή την ευκαιρία θέλω να ευχαριστήσω στο πρόσωπο του κ. Σβόμποντα την Ομάδα των Σοσιαλιστών και των Δημοκρατών για τη στενή συνεργασία που έχουμε αναπτύξει και για τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη τους προς τον κυπριακό λαό στο σύνολο του καθώς και τη στήριξη προς την κυπριακή Κυβέρνηση και των πρωτοβουλιών για επίλυση στο κυπριακό πρόβλημα».
Πρόσθεσε ότι οι θέσεις του κ. Σβόμποντα είναι ξεκάθαρες, κάτι για το οποίο είμαστε ευγνώμονες.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ακόμη ότι με τον κ. Σβόμποντα συζήτησαν, επίσης, για την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας και την έκθεση των κυπριακών τραπεζών στην ελληνική οικονομία και για τις προσπάθειες μας να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Πρόσθεσε επίσης: «Εκφράσαμε και οι δύο την προσδοκία ότι η Ελλάδα θα κυβερνηθεί μετά από τις τελευταίες εκλογές. Είναι ανάγκη πρώτα από όλα για τον ελληνικό λαό, αλλά είναι ανάγκη και για μας, τους Κύπριους, για ολόκληρη την ευρωζώνη και για ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικογένεια. Βεβαίως, είναι υπόθεση των Ελλήνων πολιτικών και του ελληνικού λαού, ο οποίος έστειλε μηνύματα τα οποία εμείς εκτιμούμε. Και προς την πλευρά της ΕΕ έστειλε μηνύματα αναφορικά με την τρόικα και τα μνημόνια, μηνύματα που πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από τους ηγήτορες της Ένωσης για να βοηθηθεί ο ελληνικός λαός να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις και να μπορεί την ίδια ώρα να αναπνέει.
Ο ελληνικός λαός μπορεί να παρομοιαστεί αυτή τη στιγμή με έναν πνιγμένο ο οποίος αγωνίζεται να σωθεί και να αναπνεύσει. Εμείς δεν μπορεί παρά να είμαστε αλληλέγγυοι στους Ελλαδίτες αδελφούς μας, τους απλούς ανθρώπους ιδιαίτερα.
Σε ό,τι αφορά την Προεδρία της ΕΕ έχουμε επαναβεβαιώσει την κοινή μας θέση ότι η Προεδρία είναι Προεδρία της Ένωσης και κανένας από έξω δεν μπορεί αν επιβάλλει τη θέλησή του και να αγνοεί τα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Ένα από αυτά είναι και η εκ περιτροπής Προεδρία την οποία έχει σειρά η Κύπρος να αναλάβει. Η θέση αυτή είναι ξεκάθαρη τόσο από πλευράς της Ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών όσο και από κυπριακής πλευράς, ότι η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την Ένωση και βεβαίως και αυτούς οι οποίοι εκφράζουν και εκπροσωπούν την Ένωση.
Η Τουρκία πρέπει να εργαστεί ούτως ώστε η Κύπρος στο σύνολό της, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, να είναι αδιάσπαστο μέρος της ΕΕ και από κοινού να εφαρμόζουν τις υποχρεώσεις της Κύπρου στα πλαίσια μιας ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας, διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδιακής Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία θα είναι ένα κράτος με μια και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα. Αυτοί είναι απλοί όροι τους οποίους έχουμε συζητήσει με τα Ηνωμένα Έθνη, έχουν υιοθετηθεί αυτοί οι όροι από τον ΟΗΕ όπως έχει κάνει και ο τέως ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Τα έχουμε συμφωνήσει, αλλά τώρα ο κ. Έρογλου τα αθετεί και, δυστυχώς, έχει και τη στήριξη της Τουρκικής Κυβέρνησης.
Δίνω την υπόσχεση ότι θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν η Κύπρος να εκπροσωπήσει την Ένωση και τον εαυτό της επάξια».
Από την πλευρά του, ο κ. Σβόμποντα είπε: «Ως Πρόεδρος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο από την αρχή υποστηρίζαμε τον Πρόεδρο Χριστόφια ο οποίος έκανε, κάνει και θα κάνει εξαιρετική δουλειά γι’ αυτή τη χώρα και για την Ευρώπη.
Είμαστε απογοητευμένοι από τις δραστηριότητες της Τουρκίας και τον μη σεβασμό της προς την Κύπρο και την Προεδρία της. Αυτός δεν είναι τρόπος να προχωρήσουν τα πράγματα και να προωθηθεί η διαδικασία επανένωσης της Κύπρου.
Εμμένουμε σε δύο αρχές. Πρώτον, ότι η Τουρκία πρέπει να ενταχθεί στην ΕΕ όταν τα πράγματα έχουν τύχει διαπραγμάτευσης, αλλά αυτό θα είναι δυνατόν μόνο αν η Τουρκία είναι υποβοηθητική στην επανένωση της Κύπρου. Δεν είναι δυνατόν η Τουρκία να απαιτεί περισσότερη πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για ένταξη της στην ΕΕ και από την άλλη να εμποδίζει έστω και μικρά βήματα προς τα μπρος, όπως το θέμα των Βαρωσίων, που θα αποτελούσε μια σημαντική ένδειξη της ετοιμότητας της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής κοινότητας να υπάρξει πρόοδος. Γνωρίζω ότι πολλοί Τουρκοκύπριοι θα ήθελαν να προχωρήσουν πολλά από αυτά τα θέματα, δεν είναι ευτυχείς με τη θέση του κ. Έρογλου να αποσύρει θέσεις ή να μην είναι υποβοηθητικός για την επίτευξη προόδου στις συνομιλίες και δεν είναι ευτυχείς με τη στάση της Τουρκίας σε πολλά από αυτά τα θέματα.
Μιλώ με ευρωπαϊκή φωνή, εκπροσωπώ τα ευρωπαϊκά συμφέροντα και τα συμφέροντα αυτά υπαγορεύουν την υποστήριξη μας προς τον κ. Χριστόφια ως Πρόεδρο της Κύπρου για να βρει διέξοδο από την κρίση στην Κύπρο με την έννοια να προχωρήσουν οι συνομιλίες, αλλά επίσης και ως Πρόεδρο της χώρας που θα έχει τώρα την Προεδρία.
Είμαστε σε απόλυτη συμφωνία στα οικονομικά θέματα. Χρειαζόμαστε μια οικονομική πολιτική συνδυασμένη με κοινωνική πολιτική. Δεν είμαστε ευτυχείς με το τι συνέβη στην Ελλάδα με την Τρόικα, όπου επιβλήθηκαν κάποια μέτρα που δεν ήταν υποβοηθητικά στην επίλυση της κρίσης. Οι εκτιμήσεις της Τρόικας πρέπει να αναπροσαρμοστούν διότι ήταν όλα λάθος. Πολλά από τα μέτρα για την Ελλάδα συνέβαλαν στην επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης. Συνεπώς, αυτό που μπορούμε να μάθουμε από αυτό είναι ότι η Τρόικα, όπως την έχουμε αντιληφθεί και όπως λειτουργεί, πολύ συχνά δεν ήταν βοηθητική.

Υποστηρίζουμε πλήρως τη θέση της Κύπρου και του κ. Χριστόφια ότι αν χρειάζεται βοήθεια για τις τράπεζες θα πρέπει αυτή η βοήθεια να επικεντρωθεί στις τράπεζες, όπως στην περίπτωση της Ισπανίας. Η ΕΕ πρέπει να είναι πιο ευέλικτη. Το ʽδανείζω και έρχομαι στη χώρα σχεδόν ως αποικιοκρατική δύναμηʼ είναι απαράδεκτο. Αυτή η χώρα έχει αρκετή πείρα σε αυτό (αποικιοκρατία). Πρόκειται για βοήθεια, για μια κοινότητα που συζητά μαζί τα διάφορα θέματα και αν υπάρχει ανάγκη για τις τράπεζες τότε θα δοθεί βοήθεια για τις τράπεζες, χωρίς να υπεισέρχονται άλλα θέματα. Η Κύπρος κάνει πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για την οικονομία».

Αναφερόμενος στην Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, ο κ. Σβόμποντα είπε: «Προσβλέπουμε σε μια πολύ καρποφόρα και επιτυχή Προεδρία. Υπάρχουν πάρα πολλά θέματα στο τραπέζι, μεγαλύτερο εκ των οποίων είναι η οικονομική κατάσταση.
Για την Ελλάδα συμφωνήσαμε ότι όποια και αν είναι η Κυβέρνηση ή η αντιπολίτευση θα πρέπει να υπάρχει μεταξύ τους συνεχής διάλογος για να υπάρξει σταθερότητα και μεταρρυθμίσεις. Μετά τις εκλογές της Κυριακής ελπίζουμε ότι όλα θα πάνε καλά στην Ελλάδα και είμαι βέβαιος ότι η Κυπριακή Προεδρία θα βοηθήσει στην επίλυση των οικονομικών θεμάτων και μαζί με τις προτάσεις της Γαλλικής Κυβέρνησης θα τροποποιηθεί η οικονομική στρατηγική, όχι μόνο στο θέμα της λιτότητας, αλλά και της οικονομικής ανάπτυξης. Αυτή είναι η άποψη της Κύπρου και της Ομάδας μου στο Ευρωκοινοβούλιο».
Ερωτηθείς αν υποστηρίζει το άνοιγμα κεφαλαίων για την Τουρκία κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας και αν ναι υπό ποιες συνθήκες θα πρέπει να ανοίξουν τα κεφάλαια, ο κ. Σβόμποντα είπε: «Δύο θέματα τα οποία πιστεύουμε ότι πρέπει να συζητήσουμε με την Τουρκία είναι η ενέργεια και το κεφάλαιο δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων. Έχουμε αρκετούς λόγους να κριτικάρουμε την Τουρκία για τις θέσεις της, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το Κουρδικό, και χρειάζεται να έχουμε κάποιες κινήσεις από πλευράς Τουρκίας. Δεν είναι δυνατόν να δίνουμε στην Τουρκία χωρίς η ίδια να κάνει κινήσεις.
Έκκληση μου προς την Τουρκία είναι να σεβαστεί την Προεδρία, ακούω ότι ακόμη και η Υπουργός Εξωτερικών δεν προσκλήθηκε σε συναντήσεις στην Τουρκία και έπρεπε να μεταφερθούν στις Βρυξέλλες. Αυτά δεν είναι αποδεκτά. Μιλάμε για το ελάχιστο της διπλωματίας και του σεβασμού. Η Κυπριακή Προεδρία δεν είναι θέμα της Κύπρου. Πρόκειται για την Ευρωπαϊκή Προεδρία. Η Τουρκία δεν μπορεί να αναμένει από την Ευρώπη συμβιβασμούς εάν αυτή δεν σέβεται τις αποφάσεις της ΕΕ, διότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεν εκπροσωπεί μόνο την Κύπρο, εκπροσωπεί την ΕΕ σε αυτούς τους έξι μήνες και αυτό πρέπει να τύχει σεβασμού από την Τουρκία».
Σε ερώτηση αν το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα αποτελεί ισχυρό μήνυμα στην ευρωζώνη, ο κ. Σβόμποντα είπε ότι «οι Έλληνες ψηφοφόροι ψήφισαν με τέτοιο τρόπο ώστε να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι επιθυμούν να παραμείνουν στην ευρωζώνη και να έχουν σταθερή Κυβέρνηση. Όμως, η ισχυρή ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει, επίσης, ότι πρέπει να υπάρξει αλλαγή σε κοινωνικά θέματα. Πρέπει να συνδυαστεί η ψήφος επίσης σε σχέση και με τη Δημοκρατική Αριστερά. Ήταν μια καθαρή ψήφος υπέρ της Ευρώπης».
Ανέφερε ακόμη ότι ο ίδιος έχει μεταβεί στην Ελλάδα, ενώ ο Πρόεδρος της Κομισιόν κ. Μπαρόζο και άλλοι δεν μετέβησαν για να δουν τις συνθήκες φτώχειας του λαού.
Τέλος, ερωτηθείς τι θα συμβούλευε τον Πρόεδρο Χριστόφια σε σχέση με τη λήψη δανείου από τη Ρωσία και την ένταξη στον μηχανισμό στήριξης για τις τράπεζες, ο κ. Σβόμποντα είπε: «Δεν χρειάζεται να δώσω συμβουλή στον Πρόεδρο. Κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να επιλέξει. Το να πάρει δάνειο από τη Ρωσία ή από άλλη χώρα δείχνει ότι ο εσωτερικός μας μηχανισμός δεν λειτουργεί σωστά. Διότι κανονικά το χρήμα που δίνεται από φίλους εντός της κοινότητας είναι το πιο φτηνό και η καλύτερη προσφορά. Είναι ωσάν να βρισκόσουν σε μια οικογένεια και να ήταν πιο δύσκολο να πάρεις φτηνό χρήμα από τον αδελφό σου αντί από κάποιον εκτός οικογένειας. Είναι κάπως περίεργη κατάσταση. Όμως, εναπόκειται στην Κύπρο να αποφασίσει. Ο συνδυασμός είναι πιθανός, δηλαδή το να πάρεις χρήματα από τη Ρωσία, αν η προσφορά είναι πραγματική, και από την άλλη να συζητήσεις με τον μηχανισμό το μέλλον για τις τράπεζες. Δεν σημαίνει ότι αν χρειάζεσαι χρήματα για μια τράπεζα ξαφνικά θα πρέπει η Τρόικα να αποφασίσει για άλλα θέματα που δεν έχουν σχέση με την τράπεζα, διότι αυτά (οι ανάγκες) αφορούν την κατάσταση των τραπεζών λόγω της έκθεσης τους στην Ελλάδα και όχι αυτήν καθʼ αυτήν την οικονομία».