15/6/12

Δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας κ. Δημήτρη Ηλιάδη 15/06/2012


Μετά τη σημερινή τελευταία καταστροφή των πεπαλαιωμένων βλημάτων BOFOR 40 χιλ., ο Υπουργός Άμυνας κ. Δημήτρης Ηλιάδης προέβη στην ακόλουθη δήλωση προς τους δημοσιογράφους στο Πεδίο Βολής Καλού Χωριού:


«Σήμερα έχει κλείσει ένα κεφάλαιο που ήταν εφιάλτης για δεκαετίες. 223.845 βλήματα BOFOR 40 χιλ. ήταν αποθηκευμένα στο ύπαιθρο στο στρατόπεδο της Παλώδιας.
Ήταν ένα μεγάλος κίνδυνος για την πόλη της Λεμεσού. Από τον περασμένο Αύγουστο μέχρι σήμερα το στρατόπεδο εκκαθαρίστηκε, έγινε επιχείρηση μεταφοράς σε ορεινή, ασφαλή και απομακρυσμένη περιοχή και συνεχίστηκε με ταχείς ρυθμούς η καταστροφή όλων αυτών των βλημάτων. Ήταν μια ποσότητα 770 τόνων τεράστια για τα κυπριακά δεδομένα. Σήμερα έκλεισε με την καταστροφή και της τελευταίας ποσότητας αυτών των επικίνδυνων πυρομαχικών.
Στην πορεία ζητήσαμε και είχαμε τη συνεργασία εμπειρογνωμόνων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και εμπειρογνωμόνων των Βάσεων και συνεργάστηκαν μαζί μας εμπειρογνώμονες και πυροτεχνουργοί από την Ελλάδα, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, τη Βρετανία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Σερβία και τη Σλοβενία και είχαμε μια καλή συμμετοχή στη διαδικασία τόσο σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων όσο και σε επίπεδο πυροτεχνουργών που εργάστηκαν μαζί με τους δικούς μας.
Το αποτέλεσμα ήταν απολύτως επιτυχές και θέλω να συγχαρώ θερμά την Εθνική Φρουρά, την ηγεσία και τα στελέχη της. Ιδιαίτερα όμως τους πυροτεχνουργούς μας που εργάστηκαν με ζήλο και αυταπάρνηση, θέτοντας μερικές φορές και τη ζωή τους σε κίνδυνο, και έχουν επιτελέσει με άριστο και άψογο τρόπο, με ένα τέλειο επαγγελματισμό το καθήκον τους.
Η Εθνική Φρουρά μπορεί να είναι υπερήφανη για τα στελέχη της και εμείς τους καταθέτουμε την εκτίμηση και την αναγνώριση μας».
Στη συνέχεια κληθείς από δημοσιογράφο να αναφέρει εάν η εμπειρία στο Μαρί μας έκανε σοφότερους, ο Υπουργός Άμυνας είπε:
«Οι εμπειρίες μας κάνουν σοφότερους. Έχουμε αποκτήσει τις δυνατότητες, τις διαδικασίες και τα στελέχη για να διαχειριστούμε παρόμοια προβλήματα και παράλληλα είμαστε σε διαδικασία εξεύρεσης εταιρείας καταστροφής εάν και όταν την χρειαστούμε για ορισμένα ειδικευμένα βλήματα και περιπτώσεις. Παράλληλα, είμαστε στη διαδικασία εξασφάλισης ειδικού κλιβάνου για καταστροφή βλημάτων μικρού βεληνεκούς».