15/6/12

Χαιρετισμός της συζύγου του Προέδρου της Δημοκρατίας κας Έλσης Χριστόφια στην έναρξη του 1ου Φεστιβάλ Βιβλίου που διοργανώνει ο Εκδοτικός Οίκος «Αναζητήσεις», στη Λεμεσό 15/06/2012

Με χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση να απευθύνω χαιρετισμό στην έναρξη του 1ου Φεστιβάλ Βιβλίου που διοργανώνουν οι βιβλιοεκδόσεις «Αναζητήσεις». Αυτού του είδους οι εθελοντικές πρωτοβουλίες αξίζουν τη στήριξη και τη συμπαράσταση όλων μας.


Η παρουσία μας εδώ σήμερα είναι ενδεικτική αυτής της διαχρονικής στήριξης προς κάθε πρωτοβουλία που αφορά το βιβλίο και την αύξηση του αναγνωστικού κοινού στην Κύπρο. Παράδειγμα αυτής της στήριξης αποτελεί η συμμετοχή μας στην πρωτοποριακή εκστρατεία του Δήμου Αγλαντζιάς που είχε σαν στόχο οι δημότες, και ιδιαίτερα τα παιδιά, να αγκαλιάσουν το βιβλίο ως μέσο διαπαιδαγώγησης αλλά και ψυχαγωγίας.

Το βιβλίο στη σύγχρονη εποχή αποτελεί μοναδικό μέσο καλλιέργειας της σκέψης. Η διοργάνωση του σημερινού Φεστιβάλ Βιβλίου αποτελεί μια ξεχωριστή εκδήλωση που απευθύνεται στη συνείδηση και την καρδιά των ανθρώπων που αγαπούν το βιβλίο, και όχι μόνο.

Είναι μια ευκαιρία για όλους, και ιδιαίτερα για τα παιδιά, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, να γίνουν δέκτες των μηνυμάτων αυτής της εκδήλωσης και να συνειδητοποιήσουν τη μεγάλη σημασία και τον καταλυτικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το βιβλίο στη διαμόρφωση μιας υγιούς κοινωνίας. Ιδιαίτερα σήμερα στις ιδιάζουσες και αντίξοες για πνευματική καλλιέργεια συνθήκες της σύγχρονης εποχής. Η σημερινή εκδήλωση έχει διπλό μήνυμα και σκοπό, αφού μέρος των εσόδων από τα βιβλία που θα πωληθούν θα προσφερθεί για ενίσχυση του έργου του Συνδέσμου «Ένα Όνειρο μια Ευχή».
Συγχαίρω τους εκδοτικούς οίκους που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ γι’ αυτήν τους την απόφαση, που είναι ενδεικτική της κοινωνικής ευαισθησίας και ετοιμότητας που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους του πνεύματος.
Η επιλογή παρουσίασης αποκλειστικά κυπριακών εκδοτικών οίκων και συγγραφέων έγινε με σκοπό η σημερινή επαφή να επηρεάσει θετικά τον Κύπριο αναγνώστη για το έργο που έχουν να επιδείξουν αξιόλογοι συγγραφείς του τόπου μας, που καταθέτουν την ψυχή τους στις σελίδες των βιβλίων τους. Είναι γεγονός πως πολλοί Κύπριοι συγγραφείς με τα κείμενά τους έχουν αποδείξει τις δυνατότητες τους και την προοπτική που έχει η σύγχρονη κυπριακή λογοτεχνία. Αυτό, βέβαια, το πέτυχαν με τη βοήθεια εκδοτικών οίκων που δεν αναζητούν μόνο το στοιχείο του ευπώλητου αλλά είναι έτοιμοι να δώσουν ευκαιρίες, ρισκάροντας πολλές φορές όσον αφορά το αποτέλεσμα.

Το βιβλίο είναι ένα σύμβολο αξιών και μέσο αναζήτησης της ατομικής και συλλογικής μας υπόστασης. Το κάθε βιβλίο είναι ένας ολοζώντανος και φωτεινός θησαυρός γνώσεων, ιδεών και σκέψης. Η ανεκτίμητη επίδραση του στην καλλιέργεια της κριτικής σκέψης, της δημιουργικής αναζήτησης και της γόνιμης ανησυχίας είναι αναμφισβήτητη. Είναι γιʼ αυτούς ακριβώς τους λόγους που το Υπουργείο Παιδείας στήριξε ένθερμα την πρωτοβουλία της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών για τη δημιουργία Λεσχών Βιβλίου στα σχολεία. Το θαυμάσιο αυτό εγχείρημα, που στηρίζει και ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου, θα λειτουργήσει σε πιλοτική βάση για τη σχολική χρονιά 2012-2013, σε 25 σχολεία.

Φίλες και φίλοι,
Όσοι υπηρετούν το βιβλίο και αγωνίζονται καθημερινά, μέσα σε δύσκολες πράγματι συνθήκες, να το διαδώσουν και να το αναπτύξουν είναι άξιοι συγχαρητηρίων. Ως πραγματικοί εργάτες του πνεύματος αγωνίζονται για να μην χάσουμε όλοι εμείς «την τέχνη της σκέψης», που μόνο μέσα από τα βιβλία την καλλιεργούμε και την χαιρόμαστε.

Κλείνοντας, θα ήθελα εγκαινιάζοντας το σημερινό Φεστιβάλ Βιβλίου να συγχαρώ όλους τους συντελεστές αυτής της προσπάθειας, και ιδιαίτερα τη φίλη Μαρία Στυλιανού. Το παράδειγμα του εκδοτικού οίκου «Αναζητήσεις» δείχνει τη σημασία της κοινωνικής ευαισθησίας και ευθύνης, δίνοντας παράλληλα το μήνυμα ότι η Παιδεία είναι υπόθεση όλων. Εύχομαι αυτή σας η προσπάθεια να έχει και συνέχεια. Η συνέργεια και η συλλογικότητα των προσπαθειών μπορούν να φέρουν την αλλαγή στις σύγχρονες κοινωνίες.