3/4/12

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη εργασίας της Υπουργού Εξωτερικών στο Καζακστάν

 
03/04/2012

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη της Yπουργού Εξωτερικών δρος Ερατούς Κοζάκου-Μαρκουλλή στο Καζακστάν, η οποία πραγματοποιήθηκε κατόπιν προσκλήσεως του Υπουργού Εξωτερικών της χώρας κ. Yerzhan Kazykhanov.


Η επίσκεψη αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη Υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Καζακστάν και συνέπεσε με την επέτειο των 20 χρόνων εγκαθίδρυσης διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Η επίσκεψη της Υπουργού Εξωτερικών αποτελεί και τον προπομπό της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Δημήτρη Χριστόφια, στη χώρα, η οποία, επίσης, θα είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Καζακστάν.

Κατά τη διάρκεια των επίσημων συνομιλιών ανασκοπήθηκαν οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Καζακστάν και ανταλλάγηκαν απόψεις για διεθνή και περιφερειακά θέματα, με κύρια έμφαση την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τις χώρες της Αραβικής Άνοιξης, όπου διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων.

Επιπλέον, η Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον Καζάχο ομόλογό της για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, για τις έρευνες για εξόρυξη υδρογονανθράκων εντός της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), καθώς επίσης και για τις προετοιμασίες και προτεραιότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας εν όψει της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Κατά την κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη, οι δύο Υπουργοί αποτίμησαν θετικά την εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών η οποία παρατηρείται τα τελευταία χρόνια και επεσήμαναν πως η επίσκεψη της Υπουργού Εξωτερικών αναδεικνύει την ειλικρινή επιθυμία και βούληση των δύο Κυβερνήσεων για ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου συνεργασίας.

Η Υπουργός Εξωτερικών βεβαίωσε πως το Καζακστάν μπορεί να βασίζεται σε μία φίλη χώρα εντός της Ευρωπαικής Ένωσης, ενώ χαιρέτισε τις διεθνείς πρωτοβουλίες του Καζακστάν οι οποίες ενίσχυσαν την αναγνωρισιμότητα της χώρας ως εποικοδομητικό μέλος της διεθνούς κοινότητας.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης υπεγράφη Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ των δύο Υπουργείων Εξωτερικών, το οποίο αποσκοπεί στην εμβάθυνση του πολιτικού διαλόγου μέσω εγκαθίδρυσης συχνών επαφών και ανταλλαγών απόψεων επί διμερών και διεθνών ζητημάτων. Επίσης, κατά τη συνάντηση της Υπουργού Εξωτερικών με τον Υπουργό Παιδείας και Επιστημών υπεγράφη Μνημόνιο μεταξύ των δύο Υπουργείων Παιδείας, το οποίο προνοεί τη διμερή προώθηση ερευνητικών προγραμμάτων, σεμιναρίων και ανταλλαγών επισκέψεων.

Κατά την παραμονή της στην πρωτεύουσα της χώρας Αστανά η δρ Μαρκουλλή είχε επίσης επαφές με τον Υπουργό Οικονομικών της χώρας κ. Bolat B. Zhamishev, καθώς και με τον Υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης και Εμπορίου κ. Sagintayev B. Abdirovich. Κατά τις συναντήσεις και οι δυο πλευρές επεσήμαναν πως στη βάση του αμοιβαίου οφέλους θα καταβληθούν περαιτέρω προσπάθειες πρακτικής και θεσμικής διεύρυνσης της οικονομικής, εμπορικής, τουριστικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας μεταξύ των δύο χωρών.

Η Υπουργός Εξωτερικών έγινε δεκτή από τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω κ. Mukhtar Kul – Mukhammed και τον Πρόεδρο της Γερουσίας (Άνω Βουλή) κ. Kayrat Mami, με τον οποίο συζήτησαν εκατέρωθεν πρωτοβουλίες που μπορούν να αναληφθούν για εμβάθυνση της κοινοβουλευτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Η επίσκεψη της δρ Μαρκουλλή ολοκληρώθηκε με συνέντευξη που παραχώρησε στο κρατικό κανάλι του Καζακστάν.

Η Υπουργός Εξωτερικών αναχώρησε σήμερα Τρίτη από την Αστανά για το Ερεβάν της Αρμενίας όπου θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη εργασίας στη χώρα.