3/4/12

Χαιρετισμός της Υπουργού Εσωτερικών κας Ελένης Μαύρου σε δικοινοτική εκδήλωση της ΕΔΟΝ Αμμοχώστου, στη Δερύνεια

03/04/2012
Να μην μεταδοθεί πριν τις 8 μ.μ.



Θα ήθελα πρωτίστως να συγχαρώ την ΕΔΟΝ Αμμοχώστου για τη διοργάνωση της αποψινής εκδήλωσης. Ο δικοινοτικός χαρακτήρας της εκδήλωσης προσδίδει επιπρόσθετη αξία στις προσπάθειες που εσείς ως νέοι καταβάλλετε. Άλλωστε, ο καθένας από το δικό του μετερίζι μπορεί και πρέπει να εργάζεται και να συνεισφέρει στις προσπάθειες για επανένωση της πατρίδας μας.

Η κοινή θέληση, η κοινή πεποίθηση, ο κοινός αγώνας αποτελούν δεδομένα που ισχυροποιούν τις προϋποθέσεις για να φτάσουμε στην πολυπόθητη λύση του Κυπριακού. Για να επιτευχθεί αυτό, χρειάζεται να υπερπηδηθούν πολλά εμπόδια και πολλά προβλήματα. Χρειάζεται να παραμείνουμε πιστοί στον στόχο της επανένωσης και να διατηρούμε ζωντανή την πίστη στην επίτευξη του στόχου. Αυτό είναι το καθήκον που εγείρεται μπροστά μας.

Οι δύο κοινότητες, από το 1975 διαπραγματεύονται μεταξύ τους για την επίτευξη λύσης και οι διαπραγματεύσεις μέχρι σήμερα δεν απέδωσαν το ποθούμενο αποτέλεσμα για λύση και επανένωση. Παρά ταύτα όμως, οι διαπραγματεύσεις από τότε μέχρι και σήμερα απέδωσαν συμφωνίες σε διάφορα ζητήματα, πάνω στα οποία πρέπει να συνεχίσουμε να στηριζόμαστε για να μπορέσουμε να φτάσουμε σε λύση.

Μπορούμε λοιπόν να φτάσουμε σε μια αμοιβαία συμφωνημένη λύση η οποία να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και να απαντά στις εύλογες ανησυχίες και των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων.

Η επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων δεν είναι μια αόριστη έννοια αλλά ένας ρεαλιστικός στόχος. Ένας στόχος που θα επιτευχθεί μέσα από πρωτοβουλίες και συλλογικές δράσεις όπως η σημερινή. Όλοι μαζί θα πρέπει να γεφυρώσουμε το χάσμα του διαχωρισμού και της αποξένωσης που εδώ και τόσα χρόνια κρατά μακριά τη μια κοινότητα από την άλλη. Τα τελευταία χρόνια έγιναν πολλά αλλά μπορούμε να εργαστούμε για περισσότερα. Μέσα από κοινές δημιουργίες, κοινούς προβληματισμούς, δημιουργούνται οι συνθήκες για κοινά όνειρα που με τη σειρά τους θα φέρουν κοινές δράσεις.

Οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού είναι σημαντικές και όλοι ελπίζουμε σε μια ευτυχή κατάληξη το συντομότερο δυνατό προς όφελος και των δύο κοινοτήτων μας. Αλλά δεν πρέπει να περιοριζόμαστε σε αυτές. Πρέπει όλοι εμείς, σε κάθε επίπεδο, να εργαστούμε για την καλλιέργεια εκείνων των συνθηκών που θα φέρνουν τη μια κοινότητα κοντά στην άλλη. Πρέπει να διδαχθούμε από το παρελθόν και να δημιουργήσουμε το μέλλον μέσα από τη συνεργασία, την αλληλοκατανόηση, τον αλληλοσεβασμό και τη φιλία. Έτσι θα μπορέσει ο καθένας από εμάς να βάλει το λιθαράκι του στη λύση του Κυπριακού και στην επανένωση της πατρίδας μας.

Σίγουρα το κλίμα σήμερα είναι καλύτερο ανάμεσά μας. Υπάρχουν συναντήσεις και κοινές δράσεις στους τομείς του πολιτισμού, του εμπορίου, του συνδικαλισμού. Διοργανώνονται εκδηλώσεις, όπως η αποψινή, που μας φέρνουν πιο κοντά. Με τη σημερινή εκδήλωση, όλοι δηλώνουν «παρών» στο κάλεσμα της κοινής μας πατρίδας, στο κάλεσμα της ιστορίας και στο κάλεσμα της εποχής. Όλοι εδώ γνωρίζουμε ότι η Κύπρος είναι πολύ μικρή για να παραμένει διαιρεμένη και πολύ μεγάλη για να μας χωρέσει όλους, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους.

Απόψε, μέσα από τη φωτογραφία, το θέατρο, τη μουσική και τη σάτιρα, νέοι και από τις δυο κοινότητες επιδιώκουν να οικοδομήσουν και να δημιουργήσουν την καθημερινότητα της κυπριακής κοινωνίας, την καθημερινότητα του σήμερα αλλά και την καθημερινότητα που επιθυμούν και ονειρεύονται. Την καθημερινότητα σε μια επανενωμένη Κύπρο.

Η δημιουργία είναι πολύ σημαντική ανάγκη για τον κάθε άνθρωπο. Πολύ περισσότερο για τους νέους που έχουν ως καθήκον να δημιουργήσουν το μέλλον. Μέσα από τις δημιουργίες τους οι νέοι άνθρωποι μας δείχνουν απόψε, πως όλοι μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε την Κύπρο του αύριο. Μια Κύπρο που θα βασίζεται στη συνεργασία, στον σεβασμό, τη φιλία και τη δημιουργία. Μακριά από τη μισαλλοδοξία και την καταστροφή του παρελθόντος. Ας παραδειγματιστούμε όλοι από τους νέους μας και ας αντιληφθούμε ότι μέσα από την ανεκτικότητα και την κατανόηση μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο μας.

Ακόμα μια φορά συγχαίρω την ΕΔΟΝ Αμμοχώστου για τη διοργάνωση της αποψινής εκδήλωσης και εύχομαι σε όλους σας να απολαύσετε τη βραδιά.