3/4/12

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους στην ημερίδα «Επιδότηση ΑΤΑ ή συμπράξεων ΑΤΑ/ ΜΚΟ για Ανάπτυξη Κοινωνικών Προγραμμάτων στον δρόμο» στο πλαίσιο του Έργου «Εργασιακή και Κοινωνική Ενεργοποίηση Ατόμων που ανήκουν στις Ευάλωτες Ομάδες μέσω της ανάπτυξης Κοινωνικών Δεξιοτήτων και άλλων Δραστηριοτήτων» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Απασχόληση Ανθρώπινου Κεφαλαίου και Κοινωνικής Συνοχής 2007-2013», στη Λευκωσία

03/04/2012





Είναι με μεγάλη χαρά που βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας για να χαιρετίσω τη σημερινή ημερίδα η οποία σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη του προγράμματος Επιδότησης Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΑΤΑ) ή συμπράξεων Αρχών Τοπικών Αυτοδιοίκησης με Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς (ΜΚΟ) για ανάπτυξη κοινωνικών προγραμμάτων στον δρόμο.

Η ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας και η ανάπτυξη της ποιότητας ζωής των πολιτών αποτελεί δέσμευση της Κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, η πολιτική της Κυβέρνησης στηρίζεται σε τέσσερις άξονες οι οποίοι αφορούν:
· Στη θεσμική ολοκλήρωση και ενίσχυση της αυτονομίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,
· Στη διασφάλιση και κατοχύρωση της οικονομικής αυτοτέλειας,
· Στην ενίσχυση του πολύπλευρου κοινωνικού και αναπτυξιακού της ρόλου, ώστε να διασφαλίζεται υψηλή ποιότητα ζωής για τους πολίτες, και
· Στη διεύρυνση της συμμετοχής των δημοτών στις διαδικασίες Τοπικής Διοίκησης και ανάπτυξης δημοκρατικής αποκέντρωσης.

Για την ενίσχυση του πολύπλευρου κοινωνικού και αναπτυξιακού ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να διασφαλίζεται υψηλή ποιότητα ζωής για τους πολίτες, επιδιώκουμε μεταξύ άλλων:

· Στη στήριξη κάθε προσπάθειας για δημιουργία υποδομής στους τομείς της κοινωνικής πρόνοιας,
· Στην υποστήριξη και ανάπτυξη προγραμμάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα στοχεύουν στη στήριξη ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού, ιδιαίτερα των ηλικιωμένων, των νέων, των εργαζόμενων μητέρων, των ατόμων με αναπηρίες και των ανέργων,
· Στη δημιουργία υποδομής και την ανάπτυξη προγραμμάτων για την αντιμετώπιση σοβαρών κοινωνικών προβλημάτων, όπως η χρήση ουσιών εξάρτησης και η νεανική παραβατικότητα.

Για την υλοποίηση αυτών των στόχων, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, από το 2009, εφαρμόζει Σχέδιο Χορηγιών για τις ΑΤΑ. Μέσα από το σχέδιο επιχορηγούνται προγράμματα κοινωνικής φροντίδας ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού που λειτουργούν οι ΑΤΑ. Σε μια προσπάθεια μεγαλύτερης στόχευσης της προσπάθειας μας για στήριξη ιδιαίτερα των τοπικών κοινωνιών, οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας προκήρυξαν τον Νοέμβριο του 2011, ανοικτό διαγωνισμό για υποβολή προτάσεων για το πρόγραμμα Επιδότησης Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή συμπράξεων Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων για Ανάπτυξη Κοινωνικών Προγραμμάτων στον δρόμο. Υποβλήθηκαν 15 προτάσεις από τις οποίες εγκρίθηκαν 12 και απορρίφθηκαν 3, οι οποίες δεν πληρούσαν τα κριτήρια επιδότησης.

Για την υλοποίηση της δράσης αυτής θα δαπανηθεί συνολικός προϋπολογισμός 525.000 ευρώ για την περίοδο 2012-2015 και συγκεκριμένα, θα επιχορηγηθούν 3 προγράμματα στην επαρχία Λευκωσίας, 3 προγράμματα στην επαρχία Λεμεσού, 2 προγράμματα στην επαρχία Λάρνακας, 1 πρόγραμμα στην επαρχία Πάφου και 3 προγράμματα στην επαρχία Αμμόχωστου.

Η καινοτόμος φύση των προγραμμάτων στον δρόμο, η ανάπτυξη της οποίας δημιουργεί νέα ανοίγματα συνεταιρισμού μαζί με τις ΑΤΑ, μας οδηγεί κοντά στον κοινό μας στόχο που είναι η παροχή βοήθειας και ενεργοποίησης των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας.

Με την ευκαιρία αυτή, εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όλους εσάς για τη συνεργασία στην επίτευξη του κοινού στόχου για μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς και αποκλεισμένους. Η συνεισφορά σας προς τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού είναι ανεκτίμητης αξίας.

Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω για ακόμη μια φορά ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να σας παρέχει κάθε δυνατή συμπαράσταση και στήριξη, ώστε όλοι μαζί να συμβάλουμε στην κοινωνική ανάπτυξη και πρόοδο της χώρας μας.