3/4/12


Η Υπουργός Εξωτερικών πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη εργασίας στην Αρμενία
03/04/2012
H Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη εργασίας στις 3 και 4 Απριλίου 2012, στην Αρμενία, μετά από πρόσκληση του ομολόγου της κ. Edward Nalbandian.


Κατά τη διήμερη επίσκεψή της στη χώρα, η δρ Μαρκουλλή θα έχει κατ΄ ιδίαν και διευρυμένες συνομιλίες με τον ομόλογό της κ. Nalbandian, στο Υπουργείο Εξωτερικών, στο Ερεβάν. Οι εξαίρετες διμερείς σχέσεις Κύπρου-Αρμενίας και οι δυνατότητες περαιτέρω ενίσχυσης τους, οι εξελίξεις στο Κυπριακό, η ειρηνευτική διαδικασία στο ζήτημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ και θέματα ευρωπαϊκού και διεθνούς ενδιαφέροντος, όπως οι εξελίξεις στην Νότια Γειτονία, θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης των δύο Υπουργών. Θα προηγηθεί συνάντηση της κας Υπουργού με τον Ανώτατο Πατριάρχη, Karekin II.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης στην Αρμενία, θα υπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Αρμενίας σε θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την ίδια ημέρα, η κα Υπουργός θα δώσει διάλεξη με θέμα το Κυπριακό, στη Διπλωματική Ακαδημία του Υπουργείου Εξωτερικών της Αρμενίας.

Ο κ. Nalbandian θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν της Υπουργού Εξωτερικών στην παρουσία αξιωματούχων της Αρμενικής Κυβέρνησης.

Κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής της, η κα Μαρκουλλή θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Αρμενίας κ. Serz Sargsyan, καθώς και από τον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Tigran Sargsyan. Θα προηγηθεί επίσκεψη της κας Υπουργού στο μνημείο της αρμενικής γενοκτονίας στο Ερεβάν, ενώ μετά την επίσκεψή της στο μουσείο της αρμενικής γενοκτονίας, η κα Υπουργός θα προβεί σε συμβολική δεντροφύτευση εις μνήμην των θυμάτων της αρμενικής γενοκτονίας του 1915, την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία αναγνώρισε το 1982.

Η κα Υπουργός θα παραχωρήσει συνέντευξη στο τηλεοπτικό κανάλι ArmNews. H δρ Μαρκουλλή θα αναχωρήσει από την Αρμενία στις 4 Απριλίου, για το Ουζμπεκιστάν.