5/3/12

Γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου


05/03/2012

Η δήλωση του κ. Εγκεμέν Μπαγίς στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κίπρις», στο Λονδίνο, για την ύπαρξη τριών επιλογών στο Κυπριακό είναι κυνική, αλαζονική και προκλητική.


 Είναι, παράλληλα, υβριστική για την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Αυτές οι δηλώσεις φανερώνουν ότι η Τουρκία, με την αρνητική της στάση στο Κυπριακό, προωθεί τον στόχο της διχοτόμησης και της δημιουργίας δύο ξεχωριστών κρατών στην Κύπρο. Σημειώνουμε ότι πρόσφατα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Έρογλου προέβη σε παρόμοιου περιεχομένου δηλώσεις.

Η διχοτόμηση όχι μόνο απορρίπτεται κατηγορηματικά από τη διεθνή κοινότητα, αλλά δεν αποτελεί λύση ούτε για τους Ελληνοκύπριους ούτε για τους Τουρκοκύπριους, η επιβίωση των οποίων κινδυνεύει από την παράνομη παρουσία της Τουρκίας στο νησί. Σε κάθετη σύγκρουση με τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ βρίσκεται και η αναφορά του κ. Μπαγίς για ενσωμάτωση των κατεχομένων στην Τουρκία.

Η διεθνής κοινότητα καλείται να ασκήσει την επιρροή της πάνω στην Τουρκία, η οποία οφείλει να σεβαστεί τα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ και να εργαστεί προς την κατεύθυνση της λύσης.

Για την ελληνοκυπριακή πλευρά στο τραπέζι των συνομιλιών βρίσκεται μόνο μια επιλογή. Η επιλογή της λύσης του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ. Λύση η οποία θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό και θα επανενώνει τη χώρα και τον λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, στο πλαίσιο ενός κράτους με μία και μόνη κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα.

Για την επίτευξη αυτής της λύσης η ελληνοκυπριακή πλευρά θα συνεχίσει να εργάζεται με συνέπεια σε αρχές και με την επίδειξη εποικοδομητικού πνεύματος και καλής θέλησης.