5/2/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νεοκλή Συλικιώτη στην κατάθεση του θεμέλιου λίθου του Πάρκου Πεσόντων και Αγνοουμένων Άσσιας
05/02/2012





Αναπόφευκτα οι θύμισες από το παρελθόν ξαναζωντανεύουν σήμερα στη μνήμη μας. Θύμισες που μόνο οργή και πόνο αφήνουν πίσω τους για όσα έχουν βιώσει οι κάτοικοι της Άσσιας την περίοδο της τουρκικής εισβολής, ενός εγκλήματος πολέμου που παραμένει μέχρι σήμερα ατιμώρητο.

Δεν μπορεί να χωρέσει ο ανθρώπινος νους τις ανθρώπινες απώλειες και το ξεκλήρισμα ολόκληρων οικογενειών, τους δεκάδες αγνοουμένους, τους βιασμούς, τις βεβηλώσεις που έμελλε να περάσει η κοινότητα της Άσσιας στον βωμό του τουρκικού επεκτατισμού. Το ξημέρωμα της 14ης Αυγούστου ήταν γραφτό να χαραχτεί στην ιστορία ως μια από τις τραγικότερες παραστάσεις της κυπριακής τραγωδίας του 1974. «Μπουλούκια» προσφύγων κατέφθαναν μαζικά από τη Λευκωσία και την Κερύνεια, ψάχνοντας προσωρινό καταφύγιο στο χωριό της Άσσιας. Όμως οι βομβαρδισμοί που ακολούθησαν, επιβεβαίωσαν τους κακούς οιωνούς που προμήνυε εκείνο το μαύρο πρωινό. Τα στρατεύματα του τουρκικού Αττίλα δεν άργησαν να εισβάλουν στην ανυπεράσπιστη κοινότητα της Άσσιας. Η ωμή άσκηση βίας απέναντι στον άμαχο πληθυσμό προκαλούν ακόμη και σήμερα συγκλονισμό. Και το βαρύ τίμημα: 14 εν ψυχρώ δολοφονηθέντες, 84 Ασσιώτες αγνοούμενοι, 21 Ελληνοκύπριοι αγνοούμενοι που κατέφυγαν στην Άσσια από άλλες περιοχές.

Η δημιουργία αυτού του Πάρκου αποτελεί ελάχιστο χρέος και οφειλόμενη τιμή προς τους ηρωικούς νεκρούς μας κατά το προδοτικό πραξικόπημα και την παράνομη, από κάθε έννοια του διεθνούς δικαίου, τουρκική εισβολή, καθώς και τους αγνοούμενους της κοινότητας της Άσσιας. Με ταπεινότητα προς τους ήρωες αυτούς, συγκεντρωθήκαμε εδώ σε αυτή τη σεμνή τελετή για να εναποθέσουμε τον θεμέλιο λίθο του Πάρκου Πεσόντων και Αγνοουμένων της κοινότητας Άσσιας. Συνάμα είμαστε εδώ για να επαναλάβουμε τον απέραντο σεβασμό μας στους συγγενείς των πεσόντων που στάθηκαν ακλόνητοι, αλλά και προς τους συγγενείς των αγνοουμένων που, ακόμη και 37 χρόνια μετά, εμμένουν με την ίδια αποφασιστικότητα στον αγώνα για να διακριβωθεί η τύχη των δικών τους προσώπων.

Σαν χείμαρρος έρχονται στη σκέψη μου τα λόγια του κ. Νίκου Λοΐζου, πατέρα του αγνοούμενου Παναγιώτη, ο οποίος 17 χρονών τότε και μαθητής, το απόγευμα εκείνης της μαύρης μέρας, αφού σηκώθηκε από το διάβασμα, δέχθηκε μια σφαίρα στα πλευρά. Από τότε που διαμετακομίστηκε στο νοσοκομείο οι συγγενείς του έχασαν τα χνάρια του. «Ώσπου έχει η θάλασσα νερό, όσο ζω, εγώ θα καρτερώ… να μάθω τι απέγινε ο γιός μου πριν πεθάνω». Σκέψεις που ξεστομίζονται από αυτούς τους ανθρώπους, τους «αφανείς ήρωες», όπως θα τους χαρακτήριζα, οι οποίοι τόσα χρόνια περνούν τον δικό τους γολγοθά.

Αγαπητοί φίλοι,

Σας διαβεβαιώ ότι η Κυβέρνηση στέκεται και θα στέκεται δίπλα στους συγγενείς των αγνοουμένων. Για πάρα πολλά χρόνια, οι όποιες προσπάθειές μας για πλήρη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων μας παρέμεναν στάσιμες, ως αποτέλεσμα της αρνητικής προσέγγισης της τουρκικής πλευράς, η οποία είχε ως στόχο τη συγκάλυψη του προβλήματος και όχι την επίλυσή του. Το τελευταίο, όμως, χρονικό διάστημα έχουμε εισέλθει σε νέα φάση, την οποία και εμείς προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε πλήρως. Η Κυβέρνησή μας στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής και θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να επιταχυνθεί ο ρυθμός της όλης διαδικασίας, έτσι που να αποκατασταθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των συγγενών των αγνοουμένων στην Κύπρο, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Κάθε εκδήλωση σεβασμού, μνήμης και τιμής που πραγματοποιούμε για τους ήρωες αυτού του τόπου, αποδεικνύουν περίτρανα ότι ο κυπριακός λαός δεν ξεχνά και δεν αποδέχεται να βυθιστεί στο σκοτάδι της ιστορικής αμνησίας. Οι αγώνες και οι θυσίες τους για την ελευθερία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας έχουν αφήσει χρέος μεγάλο και φορτίο βαρύ. Έχουν αφήσει παρακαταθήκη στον λαό μας και ιερό καθήκον να αγωνιζόμαστε μέχρι την τελική δικαίωση. Και δικαίωση σημαίνει λύση, τερματισμός της διχοτόμησης και του εποικισμού και επανένωση της πατρίδας μας.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας έχει θέσει ως πρωταρχικό στόχο και κεντρικό όραμα της διακυβέρνησής του, την επίτευξη μιας συμφωνημένης και αμοιβαία αποδεκτής λύσης του Κυπριακού, στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Μιας λύσης που θα διασφαλίζει και θα διαφυλάσσει ένα κράτος με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα στη βάση της πολιτικής ισότητας, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Μιας λύσης δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης, που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό και θα επανενώνει το έδαφος, τον λαό, τους θεσμούς και την οικονομία. Θα αποκαθιστά και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού μας, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Αρμενίων, Μαρωνιτών και Λατίνων.

Όπως σε κάθε στάδιο των υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, έτσι και πολύ πρόσφατα στις συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στο Greentree, στην παρουσία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε ξεκάθαρα τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς: Ότι, δηλαδή, η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού δεν προβλέπει και δεν αποδεχόμαστε, ούτε επιδιαιτησία, ούτε χρονοδιαγράμματα, ούτε και παραβίαση των συγκεκριμένων όρων και προϋποθέσεων που προβλέπουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ αναφορικά με τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για την επίλυση των διεθνών πτυχών του Κυπριακού, αν προηγουμένως δεν υπάρξει συμφωνία στις εσωτερικές πτυχές.

Ωστόσο, για να μπορέσουμε να φτάσουμε σε λύση του Κυπριακού θα πρέπει όλες οι πλευρές να επιδείξουν την αναγκαία καλή βούληση. Δυστυχώς, όμως, η τουρκική πλευρά συνεχίζει να κινείται στο ίδιο αρνητικό, απογοητευτικό και αντιπαραγωγικό πλαίσιο, υποβάλλοντας προτάσεις που ακυρώνουν τις συγκλίσεις, οι οποίες επιτεύχθηκαν προηγουμένως σε ουσιώδη κεφάλαια του Κυπριακού, ή αποφεύγει τη συζήτηση σε βασικά θέματα, προκαλώντας σοβαρή οπισθοδρόμηση και αναιρώντας οποιαδήποτε πρόοδο στις συνομιλίες.

Καλούμε, λοιπόν, τη διεθνή κοινότητα να καταστήσει σαφές στην Τουρκία, πως θα πρέπει να εφαρμόσει όλες τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία και την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της υποχρέωσης να στηρίξει ενεργά τις προσπάθειες επίτευξης λύσης.

Παρά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες που παρατηρούνται, θέλω να είστε βέβαιοι, πως η πλευρά μας θα συνεχίσει να υποβάλλει ρεαλιστικές και λογικές προτάσεις με καλή πίστη, με στόχο να επιτύχουμε το συντομότερο δυνατόν την επανένωση της πατρίδας μας. Να είστε ακόμη βέβαιοι, πως ο Πρόεδρος Χριστόφιας και η Κυβέρνηση θα συνεχίσουμε να βοηθούμε με κάθε δυνατό μέσο το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής προκειμένου να επιταχυνθεί ο ρυθμός της όλης διαδικασίας και να αποκατασταθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των συγγενών των αγνοουμένων στην Κύπρο, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Καταθέτοντας τον θεμέλιο λίθο του Πάρκου Πεσόντων και Αγνοουμένων Άσσιας, θα ήθελα να συγχαρώ τον φίλο Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Μορφωτικού Συλλόγου Ομόνοιας Άσσιας, αλλά και όλους όσοι θα εργαστούν για τη δημιουργία αυτού του Πάρκου. Εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την αποτίναξη της κατοχής και την επανένωση της πατρίδας και του λαού μας. Αυτό άλλωστε αποτελεί τη μόνη δικαίωση της θυσίας των ηρώων μας.