5/2/12

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου

04/02/2012
Το καλώς νοούμενο συμφέρον του τόπου είναι να συνεχίσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την προσπάθεια που έχει αρχίσει από το 2008 για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου.



Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο των εργασιών του 17ου Παγκύπριου Συνεδρίου του ΚΕΝΘΕΑ, στη Λευκωσία, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «αναφορικά με τη συζήτηση που έγινε χθες και τις ανακοινώσεις και τις δηλώσεις που υπήρξαν ότι, δήθεν, ο Δημήτρης Χριστόφιας και το ΑΚΕΛ πίεσαν τον Τάσσο Παπαδόπουλο να δεχτεί την επιδιαιτησία, απαντώ με τα ίδια τα λόγια του Τάσσου Παπαδόπουλου στις 12 Σεπτεμβρίου 2007, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε.

Ο Τάσσος Παπαδόπουλος απάντησε στο συγκεκριμένο θέμα ότι 'σε συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, όλα τα κόμματα, πλην του ΔΗΣΥ, ήταν κατά της επιδιαιτησίας, ενώ ο ΔΗΣΥ και επιμόνως και πιεστικά έλεγε ότι πρέπει να δεχθούμε επιδιαιτησία, πράγμα που επαναλήφθηκε και στη Νέα Υόρκη, από την πρώτη μέρα που πήγαμε μέχρι την τελευταία, με απαίτηση να δεχθώ την επιδιαιτησία'.

Απαντώντας ο Τάσσος Παπαδόπουλος για το αν έχει μετανιώσει για το γεγονός ότι αποδέχθηκε την επιδιαιτησία στη Νέα Υόρκη απάντησε κατά λέξη ότι 'στο σύνολο μετανιώνω που είχα δεχθεί. Ίσως έκρινα λάθος ότι ο Γενικός Γραμματέας θα τηρούσε τους τρεις όρους που έθεσα και αποδέχθηκε γραπτώς'.

Αυτό παραπέμπει στο ότι ο Τάσσος Παπαδόπουλος πήρε την απόφαση για αποδοχή της επιδιαιτησίας με τους όρους που είχε θέσει και, όταν αποφάσισε ο Τάσσος Παπαδόπουλος να αποδεχθεί την επιδιαιτησία, ο Δημήτρης Χριστόφιας και το κόμμα του, υπεύθυνα συμπεριφερόμενοι, αποφάσισαν να στηρίξουν τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, διότι αυτό επέβαλλε το καλώς νοούμενο συμφέρον του τόπου. Αυτά προς αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας».

Κληθείς να σχολιάσει την επιμονή από πλευράς πολιτικών κομμάτων για αλλαγή του διαπραγματευτή για το Κυπριακό, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «έχουμε απαντήσει στο θέμα. Εάν οι σκοπιμότητες ορισμένων επιβάλλουν συνεχώς να εγείρουν θέματα που ποτέ προηγουμένως δεν είχαν εγείρει τότε τι να πω; Εμείς θα παραμείνουμε προσηλωμένοι στην εξυπηρέτηση του καλώς νοούμενου συμφέροντος του τόπου. Και το καλώς νοούμενο συμφέρον του τόπου είναι να συνεχίσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την προσπάθεια που έχει αρχίσει από το 2008 για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου του 1977 και 1979, στη βάση των αρχών του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου.

Αυτή την προσπάθεια ο Πρόεδρος θα τη συνεχίσει, ιδιαίτερα τώρα που βρισκόμαστε σε μια πολύ «λεπτή» φάση του Κυπριακού, που θα έπρεπε κανονικά όλοι να την ελάμβαναν υπόψη, και στηρίζοντας τον Πρόεδρο να αντιμετωπίσουμε πιθανούς κινδύνους, αλλά και προθέσεις που υπάρχουν για να εκτρέψουν τη διαδικασία επίλυσης του κυπριακού προβλήματος».

Ερωτηθείς εάν ο κ. Ντάουνερ θα έχει αναβαθμισμένη εμπλοκή στη διαπραγμάτευση, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «αναβαθμισμένη εμπλοκή στη διαπραγμάτευση δεν μπορεί να έχει κανένας. Η διαδικασία στην οποία γίνεται η διαπραγμάτευση είναι καθορισμένη και έχει καθοριστεί από την έναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων. Το πλαίσιο καθορίζεται από ψηφίσματα του ΟΗΕ. Τα Ηνωμένα Έθνη δεν ασκούν ούτε επιδιαιτητικό ρόλο ούτε διαμεσολαβητικό ρόλο, είναι οι δύο πλευρές που διαπραγματεύονται για να πετύχουν λύση και ο ΟΗΕ στηρίζει αυτή την προσπάθεια».

Ερωτηθείς αν θα είναι παρών ο κ. Ντάουνερ τις επόμενες μέρες, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «εξ όσων γνωρίζω ο κ. Ντάουνερ έχει αναχωρήσει από την Κύπρο. Οι διαδικασίες των διαπραγματεύσεων θα συνεχιστούν και ο δικός μας στόχος είναι μέσα από τις διαπραγματεύσεις να μπορέσουμε να πετύχουμε συγκλίσεις και να έχουμε πρόοδο. Αυτό, βέβαια, δεν εξαρτάται μόνο από εμάς - ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πάντοτε προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις με εποικοδομητικό τρόπο - εξαρτάται και από την τουρκοκυπριακή πλευρά και, δυστυχώς, η τουρκοκυπριακή πλευρά, με πολύ αρνητισμό και με μια άτεγκτη στάση, δεν επιτρέπει την επίτευξη προόδου στις διαπραγματεύσεις».

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση από πλευράς Γραμματείας του ΟΗΕ για τον κ. Ντάουνερ, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «έχουμε πει τις απόψεις μας αναφορικά με το θέμα του κ. Ντάουνερ. Επαναλαμβάνω ότι, γενικά, θα πρέπει πάντοτε να «μετρούμε» τις προεκτάσεις και τα αποτελέσματα των όποιων ενεργειών μας και πάντοτε (να εξετάζουμε τις ενέργειές μας) μέσα από το «φίλτρο» και το «πρίσμα» του τι συμφέρει και του τι εξυπηρετεί τον αγώνα που δίνουμε για επίτευξη λύσης».

Ερωτηθείς αν αναφέρεται στην Κυβέρνηση ή στη Βουλή, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «αναφέρομαι στην Κυβέρνηση. Ο καθένας στον δικό του ρόλο».