20/2/12

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τον κ. Α. Ντάουνερ

20/02/2012
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ.


Μετά τη συνάντηση, ο κ. Ντάουνερ δήλωσε στους δημοσιογράφους τα ακόλουθα: «Με τον Πρόεδρο Χριστόφια μιλήσαμε για τις διαπραγματεύσεις. Επιστρέφουμε πίσω στη διεξαγωγή συναντήσεων, έγινε μια συνάντηση την περασμένη βδομάδα, θα υπάρχει μία αύριο και άλλη μία την επόμενη βδομάδα και θα επικεντρωθούμε κατά τις συναντήσεις αυτές στο περιουσιακό.

Αυτό είναι, στο τέλος της ημέρας, μια κυπριακής ιδιοκτησίας και καθοδήγησης διαδικασία, έτσι τελικά οι αποφάσεις θα γίνουν από τις δύο πλευρές όχι μόνο για συγκλίσεις που μπορεί να επιτευχθούν ή όχι, αλλά και για τον τρόπο που θα προχωρήσουν. Εμείς, απλώς, μπορούμε να βοηθήσουμε στο να τους στηρίξουμε αλλά πρέπει να επικεντρωθούν, μετά τις δύο συναντήσεις στο Greentree, για το πώς προχωρούν και πιστεύω ότι θα μιλούν για το περιουσιακό σίγουρα για τις επόμενες δύο συναντήσεις και ίσως και παραπέρα και αυτός είναι ένας εποικοδομητικός τρόπος για να αρχίσουν».

Ερωτηθείς αν θα συζητηθεί πρώτα το περιουσιακό και αφού «κλείσει» το κεφάλαιο αυτό τότε οι ηγέτες θα ασχοληθούν με άλλα κεφάλαια, ο κ. Ντάουνερ είπε: «Εναπόκειται στους ηγέτες, εξαρτάται τι θέλουν να κάνουν. Θα δούμε. Σίγουρα θέλουν προς το παρόν να συζητήσουν το περιουσιακό και κάποια στιγμή θα ασχοληθούν με τις άλλες κύριες πτυχές, όπως την εκτελεστική εξουσία και την ιθαγένεια. Σε αυτό το στάδιο, όμως, θέλουν να επικεντρωθούν στο περιουσιακό.

Ο Γενικός Γραμματέας πρέπει να παρουσιάσει μια έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας τις επόμενες περίπου δύο βδομάδες και θα δώσουμε κάποιες απόψεις από εδώ γι’ αυτό, και μετά, στο τέλος Μαρτίου, θέλει (ο Γενικός Γραμματέας) να επιδώσω απευθείας στον ίδιο, έκθεση για τη διαδικασία εδώ, και αυτό θα κάνω. Θα δούμε πώς θα προχωρήσουν τα πράγματα τις επόμενες λίγες βδομάδες».

Τέλος, ερωτηθείς αν θα αλλάξει η συχνότητα των συναντήσεων των δύο ηγετών, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι «τα σχέδια των δύο ηγετών αφορούν προς το παρόν σε συνάντηση τους μια φορά τη βδομάδα, και αυτό είναι λογικό πιστεύω».