20/2/12

Η Υπουργός Εμπορίου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας

20/02/2012
 Η Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κα Πραξούλα Αντωνιάδου Κυριακού συναντήθηκε σήμερα, στο γραφείο της, με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά και τους συνεργάτες του. Τον κ. Σαμαρά συνόδευε ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρο κ. Βασίλης Παπαϊωάννου, ενώ στη συνάντηση συμμετείχε, επίσης, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Εμπορίου κα Ζέτα Αιμιλιανίδου.



Σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους αναφορικά με τη συνάντηση, η κα Αντωνιάδου είπε: «Είχαμε σήμερα την τιμή να δεχθούμε στο Υπουργείο αντιπροσωπεία της Νέας Δημοκρατίας υπό τον Πρόεδρο της κ. Σαμαρά, όπου μας δόθηκε η ευκαιρία να εξηγήσουμε πώς προχωρεί η Κύπρος στον 2ο Γύρο Αδειοδότησης αναφορικά με την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Εξηγήσαμε, επίσης, και τις προοπτικές που αυτός ο τομέας διανοίγει για ολόκληρη την περιοχή – τόσο της Ανατολικής Μεσογείου όσο, θα έλεγα, και της ευρύτερης ευρωπαϊκής μας οικογένειας – σε καιρούς που η ίδια η ΕΕ διερευνά τρόπους ενίσχυσης της ενεργειακής της ασφάλειας και αναζητά και νέες πηγές φυσικού αερίου, ενώ υπάρχει και μία μετατόπιση από την πυρηνική ενέργεια μετά και από το ατύχημα στην Ιαπωνία προς πιο συμβατικές μορφές ενέργειας, όπως είναι και το φυσικό αέριο».

Κληθείσα να αναφέρει τη διαδικασία που ακολουθείται τώρα για τον 2ο Γύρο Αδειοδότησης, η κα Υπουργός εξήγησε: «Όπως γνωρίζετε, έχει ήδη ανακοινωθεί στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ στις 11 Φεβρουαρίου η έναρξη του 2ου Γύρου Αδειοδότησης για έρευνα και εκμετάλλευση στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Την περασμένη Παρασκευή δημοσιεύθηκε και στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας η ανακοίνωση και την ίδια μέρα αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου μας το Πρότυπο Συμβόλαιο Αναλογικού Καταμερισμού, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση και των οικονομικών προτάσεων των εταιρειών που θα υποβάλουν αιτήσεις, αλλά και των συμφωνιών που θα προκύψουν ως αποτέλεσμα της διαδικασίας.

Έχει δημοσιευθεί, επίσης, στην ιστοσελίδα του Υπουργείου μας και έγγραφο με οδηγίες προς τους αιτητές για το ποια είναι τα χαρακτηριστικά που πρέπει να χαρακτηρίζουν έναν αιτητή και πώς πρέπει αυτοί οι αιτητές να υποβάλουν την αίτησή τους. Διευκρινίζεται, επίσης, ότι στον βαθμό που υπάρχουν περισσότερες ερωτήσεις διευκρινιστικές αναφορικά με τη διαδικασία, αυτές μπορούν να υποβάλλονται σε συγκεκριμένες διευθύνσεις και τηλέφωνα που δίνονται στην ανακοίνωση και οι απαντήσεις θα δημοσιεύονται και στην ιστοσελίδα του Υπουργείου, ούτως ώστε όλοι οι πιθανοί αιτητές να έχουν το όφελος της ενημέρωσης από τις ερωτήσεις και απαντήσεις που υποβάλλονται και δίνονται σε όλους».

Ερωτηθείσα, τέλος, κατά πόσον έχει ξεκινήσει η υποβολή ερωτήσεων, η κα Αντωνιάδου σημείωσε: «Σίγουρα έχουν ήδη αρχίσει να έρχονται διάφορες διευκρινιστικές ερωτήσεις. Το μεγαλύτερο μέρος από αυτές ήταν κατά τις πρώτες μέρες για το πού θα μπορούσαν να βρουν το Πρότυπο Συμβόλαιο και τις οδηγίες, τα οποία είπαμε ότι ήδη βρίσκονται στην ιστοσελίδα μας. Στον βαθμό που είναι πιο εξειδικευμένες οι ερωτήσεις, υπάρχουν ομάδες τεχνοκρατών που εργάζονται στη διαδικασία απάντησης αυτών των ερωτήσεων, θα εγκρίνονται από τη Γενική Διευθύντρια η οποία καθοδηγεί όλη αυτή τη διαδικασία και μετά θα δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου μας».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε: «Είχαμε, πραγματικά, μια σε βάθος εξειδικευμένη ανάλυση από την κα Υπουργό και τους συνεργάτες της και θέλω να την ευχαριστήσω θερμά. Αντιλαμβάνεστε ότι και ο στόχος για την Ελλάδα πρέπει να είναι η δυνατότητα κεφαλαιοποίησης αυτού του πλούτου που υπάρχει σε ελληνικές θάλασσες και που πρέπει πάση θυσία να τον εκμεταλλευθούμε, ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες οικονομικά ώρες που περνούμε. Πραγματικά σας ευχαριστούμε θερμά γιατί και μας δώσατε την ευκαιρία να αντιληφθούμε πολλά πράγματα, συγκεκριμένα, αλλά και θα έχουμε μια συνεχή επαφή και για το μέλλον».