20/2/12

Ο Υπουργός Γεωργίας προήδρευσε σύσκεψης για στήριξη του Κλάδου αιγοπροβατοτροφίας

20/02/2012
 Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλής Αλετράρης προήδρευσε, σήμερα, ευρείας σύσκεψης με εκπροσώπους του Κλάδου των αιγοπροβατοτρόφων, στην παρουσία εκπροσώπων όλων των Αγροτικών Οργανώσεων και υπηρεσιακών παραγόντων.



Μετά το πέρας της σύσκεψης ο κ. Υπουργός προέβη σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους ως ακολούθως:

«Είχαμε σήμερα μια χρήσιμη συνάντηση με τους εκπροσώπους των αιγοπροβατοτρόφων στην παρουσία και των Αγροτικών Οργανώσεων για να δούμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, τα οποία, θα πρέπει να ομολογήσω, είναι πάρα πολλά. Υπάρχουν προβλήματα διάθεσης της παραγωγής τους και προβλήματα λόγω της αύξησης της τιμής των ζωοτροφών. Τονίστηκε το πρόβλημα που υπάρχει με την πολυδιάσπαση που υφίσταται αυτή τη στιγμή ο κλάδος και η ανάγκη καλύτερης οργάνωσης του σε ομάδες παραγωγών ώστε να μπορεί να αυξηθεί και η διαπραγματευτική του δύναμη.

Έχει αποφασιστεί να συσταθεί μια επιτροπή η οποία θα αποτελείται από τους συνδέσμους των αιγοπροβατοτρόφων, τις Αγροτικές Οργανώσεις, λειτουργούς του Τμήματος Γεωργίας και εκπροσώπους του Οργανισμού Κυπριακής Γαλακτοκομικής Βιομηχανίας και εντός μιας εβδομάδας – το πολύ δέκα ημέρες – θα φέρει προτάσεις στο Υπουργείο Γεωργίας αναφορικά με το ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν για να στηριχθεί ο κλάδος».

Ερωτηθείς κατά πόσον θα γίνει προσπάθεια οι αιγοπροβατοτρόφοι να δημιουργήσουν τη δική τους οργάνωση για να διαθέτουν τα προϊόντα τους στην αγορά, ο κ. Υπουργός είπε ότι δεν θα διαθέτουν τα προϊόντα τους απευθείας στην αγορά αλλά ο κλάδος θα διαθέτει τα προϊόντα του στους τυροκόμους. Το κύριο πρόβλημα τους είναι η διάθεση της παραγωγής του γάλακτος, συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση εάν θα καταβληθεί προσπάθεια αύξησης του πληθυσμού των αιγοπροβάτων, ο κ. Αλετράρης ανέφερε ότι θα πρέπει σταδιακά να αυξηθεί η παραγωγή του αιγοπρόβειου γάλακτος για να είμαστε σύμφωνοι και με τις ανάγκες και τις υποχρεώσεις που πηγάζουν από το πρότυπο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις υποχρεώσεις μας σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Φακέλου για το χαλούμι εάν τελικά εγκριθεί.