1/2/12

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τον κ. Α. Ντάουνερ

01/02/2012
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ.


Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι με τον Πρόεδρο Χριστόφια είχε «μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση και εξετάζουμε το πώς να προχωρήσουμε τη διαδικασία. Συναντήθηκα με τον κ. ΄Ερογλου χθες, μελετούμε κάποια πράγματα για το πώς να προχωρήσουμε τη διαδικασία μετά το Greentree».

Ερωτηθείς πώς απαντά στα ελληνοκυπριακά κόμματα που τον χαρακτηρίζουν «persona non grata», ο κ. Ντάουνερ είπε: «Δεν θεωρώ πως είναι πρέπον να αναμιχθώ στην πολιτική ή σε πολιτικές συζητήσεις. Βλέπω ότι ʽεπέλεξανʼ κάποια σχόλια από τη συνέντευξη Τύπου στο Greentree.

Το ξεκαθάρισα σε όποιον ενδιαφέρεται ότι προφανώς τα Ηνωμένα Εθνη αναγνωρίζουν πλήρως την Κυπριακή Δημοκρατία και η Κυπριακή Δημοκρατία θα έχει την προεδρία της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο αυτού του έτους, δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό.

Εμείς έχουμε να κάνουμε με το πλαίσιο που λαμβάνουν χώραν οι συνομιλίες, στο Greentree, και τις παρούσες συνθήκες, αλλά δεν πρέπει να υπάρχει σύγχυση για τη θέση των Ηνωμένων Εθνών, περιλαμβανομένης και της δικής μου, ότι αναγνωρίζουμε πλήρως την Κυπριακή Δημοκρατία και όχι μόνο αυτό, αλλά και ως επικείμενη προεδρεύουσα της ΕΕ. Βλέπω ότι υπάρχει κάποια αντιπαράθεση γι’ αυτό, εγώ δεν θα ήθελα να σχολιάσω πέραν αυτού. Αλλά απλώς το καθιστώ αυτό απολύτως σαφές για να μην υπάρχει σύγχυση σε αυτό».

Κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις ότι δεν είναι αντικειμενικός σε ό,τι αφορά στις διαπραγματεύσεις, ο κ. Ντάουνερ είπε: «Τα Ηνωμένα ΄Εθνη επικεντρώνονται στην ουσία των διαπραγματεύσεων και το πραγματικά σημαντικό πράγμα εδώ είναι όπως όλοι μας, ο κυπριακός λαός, είτε Ελληνοκύπριοι είτε Τουρκοκύπριοι, και σίγουρα οι ηγέτες και τα Ηνωμένα ΄Εθνη επικεντρώνονται στην ουσία αυτών των διαπραγματεύσεων.

Δεν έχω κανένα σχόλιο να κάνω για τις πολιτικές και δεν μπορώ να κάνω κάτι για τις πολιτικές, δεν αποτελώ μέρος της πολιτικής εδώ, αλλά λέω ότι το καθήκον εδώ είναι να προσπαθήσουμε να βρούμε τρόπο για επανένωση μιας διαιρεμένης Κύπρου. Υπάρχει φόρμουλα για να γίνει αυτό, την οποία το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει καταθέσει και εμείς ήρθαμε από διάφορα μέρη του κόσμου, εγώ από την άλλη μεριά του κόσμου, για να προσπαθήσω να βοηθήσω τους Κύπριους να επιτύχουν αυτό το αποτέλεσμα.

Από όλα τα θέματα στα οποία έχω αναμιχθεί κατά καιρούς, και ως Υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, δεν έχω συναντήσει πολλά θέματα πιο δύσκολα από αυτό - όλοι οι προκάτοχοι μου σε αυτή τη δουλειά είπαν το ίδιο πράγμα φυσικά. Είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο ζήτημα και αναπόφευκτα ο κόσμος έχει τις δικές του απόψεις.

Το θέμα είναι πως αν θέλετε να επανενώσετε την Κύπρο θα πρέπει να σκεφτείτε την ουσία του θέματος, το πώς θα κάνουμε μια συμφωνία στη διακυβέρνηση, στο περιουσιακό, στις εδαφικές αναπροσαρμογές, στην οικονομία, σε θέματα ΕΕ, σε θέματα ασφάλειας. Αυτά αποτελούν την ουσία του θέματος και η πιο παραγωγική συζήτηση εδώ είναι για το πώς θα επιτευχθούν αυτές οι συμφωνίες καλύτερα προς ικανοποίηση των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

Ερωτηθείς εάν αντάλλαξαν στοιχεία οι δύο πλευρές για το περιουσιακό, όπως ζήτησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι «έχουμε μια βδομάδα για να γίνει αυτό. ΄Εχουν δώσει κάποια στοιχεία, δεν τα έχουν δώσει όλα ακόμη. Συναντήθηκα με τους Τουρκοκύπριους χθες και μου έδειξαν ότι θα δώσουν περισσότερα στοιχεία την επόμενη βδομάδα».

Τέλος, ερωτηθείς πότε θα γίνει η επόμενη συνάντηση των ηγετών, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι «η συνάντηση των ηγετών δεν είναι μακριά».