1/2/12

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τον Αντιπρόεδρο της Noble Energy κ. Terry Gerhart
01/02/2012
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Αντιπρόεδρο της εταιρείας Noble Energy κ. Terry Gerhart.



Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση, ο κ. Gerhart είπε: «Mε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχαμε μια πολύ καλή συνάντηση και τον ενημερώσαμε για την πρόοδο σε σχέση με το κοίτασμα. Όλοι γνωρίζουν ότι κάναμε μια επιτυχημένη γεώτρηση και το ανακοινώσαμε αυτό στο τέλος του περασμένου χρόνου. Περίπου 5 έως 8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου ανευρέθηκαν και προσβλέπουμε στο να το προωθήσουμε και να το κάνουμε μια πραγματικότητα για την κυπριακή αγορά. Θα πάρει αρκετό χρόνο για να αναλυθούν όλα τα δεδομένα που έχουμε, είμαστε στη διαδικασία γι’ αυτό, και έχουμε φέρει μαζί μας εμπειρογνώμονες από το Χιούστον οι οποίοι ενημέρωσαν τους συμβούλους του Προέδρου της Δημοκρατίας και τους Υπουργούς για την πρόοδο που κάναμε μέχρι σήμερα».

Ερωτηθείς εάν η εταιρεία εξετάζει θέμα μεταφοράς του αερίου με αγωγό και εάν θα δημιουργήσει χερσαίο τερματικό, ο κ. Gerhart είπε ότι «είναι σίγουρα μια από τις επιλογές μας και εξετάζουμε τη δημιουργία ενός αγωγού από την πλατφόρμα για μεταφορά αερίου για την ντόπια αγορά και για την πιθανότητα εξαγωγής του».

Σε ερώτηση πώς θα προχωρήσει η εταιρεία τους επόμενους μήνες, ο κ. Gerhart είπε ότι «υπάρχουν αρκετά δεδομένα που πρέπει να αναλυθούν από τους εμπειρογνώμονές μας και, κάνοντας το αυτό, η επόμενη φάση της διαδικασίας θα είναι μια ακόμη γεώτρηση για να επιβεβαιωθούν τα δεδομένα. Υπάρχει μια περιοχή 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων που θα εξεταστεί. Έχουμε κάνει μόνο μια γεώτρηση επιβεβαίωσης ως τώρα για να βοηθήσουμε να εξακριβώσουμε αυτό που είδαμε. Στο μέλλον πρέπει να γίνουν και άλλες».

Ερωτηθείς εάν η εταιρεία θα ενδιαφερθεί για το δεύτερο γύρο αδειοδότησης, ο κ. Gerhart είπε: «Αυτό είναι κάτι που μελετούμε σε αυτό το στάδιο. Αναλύουμε τα δεδομένα που υπάρχουν, δεν έχουμε προβεί σε καμιά δέσμευση ακόμη, αλλά εξετάζουμε τα δεδομένα και αν δούμε κάτι που φαίνεται ενθαρρυντικό τότε σίγουρα προσβλέπουμε στο να συμμετάσχουμε».

Τέλος, σε ερώτηση αν το κοίτασμα στο τεμάχιο 12 θα είναι τελικά μεγαλύτερο από 8 τρις κυβικά πόδια, ο κ. Γκέρχαρντ είπε ότι «5-8 τρις είναι η καλύτερη μας εκτίμηση σε αυτό το στάδιο, με βάση και τις πληροφορίες που έχουμε σήμερα», και πρόσθεσε ότι το κοίτασμα που ανευρέθηκε είναι παγκοσμίου κλάσης.