1/3/13

Οι νέοι Υπουργοί έδωσαν τη νενομισμένη διαβεβαίωση 01/03/2013

Ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, σε επίσημη τελετή που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις 11 π.μ., στο Προεδρικό Μέγαρο, έδωσαν τη νενομισμένη διαβεβαίωση τα νέα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, ως ακολούθως׃


Υπουργός Εξωτερικών: Ιωάννης Κασουλίδης
Υπουργός Οικονομικών: Μιχάλης Σαρρής
Υπουργός Εσωτερικών: Σωκράτης Χάσικος
Υπουργός Άμυνας: Φώτης Φωτίου
Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού: Κυριάκος Κενεβέζος
Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων: Τάσος Μητσόπουλος
Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού: Γεώργιος Λακκοτρύπης
Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος: Νίκος Κουγιάλης
Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Χάρης Γεωργιάδης
Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως: Ιωνάς Νικολάου
Υπουργός Υγείας: Πέτρος Πετρίδης

Η διαβεβαίωση έχει ως ακολούθως׃

«Διαβεβαιώ επισήμως πίστη και σεβασμό στο Σύνταγμα και στους Νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας και στη διατήρηση της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητάς της καθώς και ακεραία την επιτέλεση των καθηκόντων που μου ανατίθενται ως Υπουργού».

Επίσης παρέλαβαν τα χαρτοφυλάκιά τους ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Χρήστος Στυλιανίδης, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης και ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Παναγιώτης Αντωνίου.

Απευθυνόμενος στους νέους Υπουργούς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Ο λαός αναμένει πολλά από εμάς, χρειάζεται σκληρή δουλειά, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλοι μαζί και με τη συλλογική διαβούλευση με τις πολιτικές δυνάμεις και το Κοινοβούλιο, θα πετύχουμε να υλοποιήσουμε όσα έχουμε εξαγγείλει και έχουμε δεσμευθεί προς τον λαό».

Εκ μέρους των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου μίλησε ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης ο οποίος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο για την εμπιστοσύνη που επέδειξε στο πρόσωπό τους και σημείωσε ότι όλοι έχουν επίγνωση του γεγονότος ότι αναλαμβάνουν κάτω από συνθήκες που είναι οι δυσκολότερες που γνώρισε ο τόπος μας εδώ και πάρα πολλά χρόνια. «Μας περιμένει σκληρή δουλειά, επιμέλεια και δημιουργικότητα, οφείλουμε συναίσθημα υψηλής ευθύνης και καθήκον να εργαστούμε μέσα στα πλαίσια των οικονομικών θυσιών και της περισυλλογής που επωμίζεται ολόκληρος ο λαός», τόνισε.

Ο κ. Κασουλίδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι πρώτος ο ίδιος ο Πρόεδρος όρισε μείωση των δικών του απολαβών κατά 25%, προσθέτοντας ότι «και εμείς προθύμως ακολουθούμε με τις μειώσεις που ήδη έχετε εξαγγείλει».

«Ο υπουργικός θώκος δεν πρέπει να θεωρείται από εμάς ως προνόμιο, αλλά ως έπαλξη προσφοράς και υπηρεσίας προς τον κυπριακό λαό. Ζητούμε, κ. Πρόεδρε, μηδενική ανοχή σε οποιαδήποτε κακοδιαχείριση, ακόμη και διασπάθιση δημόσιου χρήματος που μπορεί να αγγίζει εμάς τους ιδίους», σημείωσε.

Ο κ. Κασουλίδης διαβεβαίωσε ότι όλοι οι Υπουργοί θα επιτελέσουν το καθήκον τους και θα παράγουν το έργο για το οποίο ο Πρόεδρος δεσμεύθηκε ενώπιον του λαού.

Μετά τη νενομισμένη διαβεβαίωση τελετή έγινε κατάθεση στεφάνου στον ανδριάντα του Εθνάρχη Μακαρίου στο προαύλιο του Προεδρικού.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε της πρώτης συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου. Προσφωνώντας το Υπουργικό Συμβούλιο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επισήμανε ότι ο ίδιος και η Κυβέρνησή του αναλαμβάνουν τη διακυβέρνηση του τόπου στις κρισιμότερες ίσως ώρες που διέρχεται η πατρίδα μας. «Αναλαμβάνουμε ένα δύσκολο έργο, που αποτελεί τη λαϊκή εντολή, να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του λαού και στις δικές μας επιδιώξεις και, επιτέλους, να μπούμε σε μια νέα εποχή που θα τη διακρίνει η διαφάνεια, η χρηστή διοίκηση και η αμεροληψία υπέρ πάντων, η πάταξη της διαφθοράς, η αποκατάσταση του κύρους των θεσμών και η πάταξη κάθε φαινομένου διάκρισης σε βάρος οποιουδήποτε πολίτη», συνέχισε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε: «Για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του λαού θα πρέπει να ενεργήσουμε με τόλμη και αποφασιστικότητα, με συνέπεια σε ένα κώδικα δεοντολογίας που θα κληθείτε να υπογράψετε αμέσως μετά και ο οποίος καθιστά τον καθένα μας υπεύθυνο λογοδοσίας απέναντι στον λαό, γιατί θα δημοσιοποιηθεί ο κώδικας και συνεπώς καθ΄ ημέραν θα ελεγχόμεθα και ως προς την τήρηση του κώδικα δεοντολογίας αλλά και ως προς την αποφασιστικότητα να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα διακυβέρνησης».

Περαιτέρω, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι «ο κανόνας της λογοδοσίας είναι πια το νέο ύφος και το νέο ήθος της πολιτικής ζωής, της νέας εποχής που είχα επαγγελθεί και που με αποφασιστικότητα θα τηρήσουμε και θα τιμήσουμε». Λέγοντας στους Υπουργούς του ότι ενώπιόν τους, στους φακέλους που υπήρχαν στις θέσεις τους, είχαν το πρόγραμμα διακυβέρνησης που εξαγγέλθηκε στον κυπριακό λαό το οποίο εννοεί, όπως δεσμεύτηκε, να τηρήσει μέχρι το τελευταίο γιώτα, παρατήρησε πως για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος χρειάζεται σκληρή δουλειά.

«Είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε με πείσμα και μέσα από τη δουλειά μας είμαστε υποχρεωμένοι να ξαναδώσουμε την ελπίδα και να αποκαταστήσουμε την αξιοπρέπεια και την υπερηφάνεια του λαού», είπε στη συνέχεια ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Υποδεικνύοντας ότι τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου έχουν ενώπιόν τους και την ετήσια έκθεση της Γενικής Ελέγκτριας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι σε κάθε Υπουργείο θα υπάρχει επιτροπή ελέγχου, της οποίας ευθύνη θα είναι η κατά γράμμα τήρηση των επισημάνσεων της Γενικής Ελέγκτριας και η επανόρθωση λαθών ή παραλείψεων. Πρόσθεσε ότι η απόφαση της Κυβέρνησής του είναι να υλοποιήσει και εφαρμόσει με συνέπεια αυτά που διακηρύχθηκαν. Παρακάλεσε, επίσης, τους Υπουργούς του όπως εντός τριών μηνών από σήμερα τού υποβάλουν τις απόψεις τους για τον τρόπο υλοποίησης των παρατηρήσεων της Γενικής Ελέγκτριας για κάθε Υπουργείο χωριστά.

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι οι Υπουργοί έχουν ενώπιόν τους και το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, επισημαίνοντας ότι «δώσαμε τη διαβεβαίωση να το τιμήσουμε με έργα και να διασφαλίσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαίτησε συλλογικότητα, αποφασιστικότητα, τόλμη, χρηστή διοίκηση και να τιμήσουν και τηρήσουν τον κανόνα δεοντολογίας, αναφέροντας πως δεν διατηρεί αμφιβολία ότι όλα τα μέλη της Κυβέρνησής του είναι καταξιωμένες προσωπικότητες στην κυπριακή κοινωνία και ότι δεν θα επιτρέψουν σε κανένα να αισθανθεί απογοήτευση «από τυχόν λάθη ή παραλείψεις μας».

Πρόσθεσε ότι «μια σειρά από νομοσχέδια που θα κατατεθούν στη Βουλή θα καθορίζουν τα νομοθετικά πλαίσια εντός των οποίων ο καθένας μας θα εργάζεται».

Καταλήγοντας, τόνισε ότι θα είναι αμείλικτος στην οποιαδήποτε διαπλοκή και στην οποιαδήποτε ενέργεια η οποία θα παραβιάζει τους κανόνες της χρηστής διοίκησης και κάλεσε όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου να υπογράψουν και να του παραδώσουν τον κώδικα δεοντολογίας, αναφέροντας ότι κάποια άρθρα του κανόνα θα δοθούν στη δημοσιότητα.