31/1/12

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμμετείχε στην άτυπη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες

31/01/2012
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας συμμετείχε στις εργασίες της άτυπης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες.



Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέτασαν θέματα που αφορούν στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης με έμφαση στην τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Στόχος της Ένωσης είναι η επίτευξη «μιας οικονομικής εξυγίανσης φιλικής προς την ανάπτυξη και μιας ανάπτυξης φιλικής προς την απασχόληση». Στο πλαίσιο αυτό, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξέτασαν την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα για την καταπολέμηση της κρίσης και συμφώνησαν όπως εντείνουν τις προσπάθειες για την εν γένει οικονομική ανασυγκρότηση στην ΕΕ και πρωτίστως στην ευρωζώνη. Στην εαρινή σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 1-2 Μαρτίου θα γίνει μια επαναξιολόγηση της συνολικής στρατηγικής της ΕΕ για την καταπολέμηση της κρίσης.

Τις εργασίες της άτυπης Συνόδου απασχόλησε κατά κύριο λόγο η ανάγκη λήψης πρωτοβουλιών για την τόνωση της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους. Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μπαρόζο προέβη σε παρουσίαση του πιεστικού προβλήματος της ανεργίας των νέων που πλήττει τα κράτη μέλη της ΕΕ και υπέβαλε αριθμό προτάσεων για βελτίωση της κατάστασης.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει ότι για την καταπολέμηση της ανεργίας απαιτούνται ισοζυγισμένες πολιτικές που να στοχεύουν στη βελτίωση των δεξιοτήτων των νέων αλλά και μέτρα που θα τονώσουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ώστε να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας. Αυτό, όμως, πρέπει να γίνει με τρόπο που να παρέχονται οι απαραίτητες κοινωνικές εγγυήσεις και να προωθείται η κοινωνική συνοχή.

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συμφώνησαν στην ανάγκη όπως δοθεί ιδιαίτερη σημασία και προσοχή στη χρηματοδότηση και βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην ΕΕ, ο αριθμός των οποίων εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 23 εκατομμύρια, όσοι και οι άνεργοι στην Ένωση. Προς τον σκοπό αυτό, τονίστηκε η ανάγκη να ενισχυθεί περαιτέρω η κεφαλαιουχική βάση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων με στόχο τη μεγαλύτερη χρηματοδοτική στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Σε παρέμβαση του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι η υψηλή ανεργία των νέων αποτελεί μεγάλη πρόκληση για ολόκληρη την Ένωση και τόνισε τη σημασία της γρήγορης και ομαλής μετάβασης από την εκπαίδευση στην εργασία, αποφεύγοντας τις μεγάλες περιόδους ανεργίας. Υπογράμμισε, επίσης, ότι θα πρέπει να δοθεί στους νέους η δυνατότητα βελτίωσης των ακαδημαϊκών τους προσόντων και των επαγγελματικών τους δεξιοτήτων ώστε να βελτιωθούν οι δυνατότητες πρόσβασής τους σε ποιοτικές θέσεις εργασίας. Το θέμα, κατέληξε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, είναι πολύ σημαντικό και η επικείμενη Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου θα το αναδείξει και θα το προωθήσει κατά προτεραιότητα. Χρέος μας, επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι να ξαναδώσουμε ελπίδα και προοπτική στους νέους μας και να διασφαλίσουμε την ευμάρεια των μελλοντικών γενεών, παραδίδοντας στα παιδιά μας μια Ευρώπη εύρωστη και κοινωνικά υπεύθυνη.

Σε σχέση με τα λοιπά θέματα που εξετάστηκαν στην άτυπη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημειώνεται η επίτευξη πολιτικής συμφωνίας επί του προσχεδίου της Συνθήκης για τη Σταθερότητα, τον Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση, η οποία και θα προωθηθεί προς υπογραφή κατά την εαρινή σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Περαιτέρω, επιβεβαιώθηκε ότι η Συνθήκη για τη θέσπιση του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας είναι έτοιμη προς υπογραφή και στόχος παραμένει να τεθεί σε ισχύ τον Ιούλιο του 2012.