30/1/12

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμμετείχε σε συνάντηση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, στις Βρυξέλλες

30/01/2012

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας συμμετείχε σήμερα σε προπαρασκευαστική συνάντηση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ) που συγκλήθηκε εν όψει της άτυπης συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που πραγματοποιείται αργότερα σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες.



Στη συνάντηση, στην οποία ο Πρόεδρος Χριστόφιας προσκλήθηκε για πρώτη φορά από το ΕΣΚ για να συμμετάσχει «ως προοδευτικός ηγέτης της επόμενης Προεδρίας του Συμβουλίου», μεταξύ άλλων, συμμετείχαν η Πρωθυπουργός της Δανίας κα Helle Thorning-Schmidt, ο Πρωθυπουργός του Βελγίου κ. Elio Di Rupo, ο Πρωθυπουργός της Κροατίας κ. Zoran Milanovic, ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου κ. Jean Asselborn, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου κ. Martin Schulz, ο νέος ηγέτης της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο κ. Hannes Swoboda, ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπανδρέου, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα ανταγωνισμού κ. Joaquin Almunia, και η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Υπάτη Εκπρόσωπος για θέματα Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας κα Catherine Ashton.

Κύριο θέμα στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης ήταν η τρέχουσα οικονομική κρίση και ιδιαίτερα το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας στην ΕΕ που μαστίζει κυρίως τη νέα γενιά. Επίσης, εξετάστηκε το ζήτημα της προωθούμενης Συνθήκης για τη Σταθερότητα, Συντονισμό και Διακυβέρνηση στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση, που θα απασχολήσει τους Αρχηγούς Κρατών και Κυβερνήσεων της ΕΕ στο σημερινό άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Σε παρέμβασή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μεταξύ άλλων, ζήτησε τη στήριξη και συνεργασία των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών κατά την επικείμενη Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κύπρο, ειδικά σε ό,τι αφορά στην προώθηση ζητημάτων που άπτονται της κοινωνικής συνοχής. Πιστεύουμε, τόνισε, ότι κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας είναι επιτακτική η ανάγκη να μην φεισθούμε προσπαθειών με στόχο τη δρομολόγηση ενός σοβαρού και ευρέως διαλόγου προς οικοδόμηση ενός ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου που θα έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τις εύλογες ανάγκες του και θα βασίζεται στις βέλτιστες πρακτικές και τα επιτεύγματα των πλέον επιτυχημένων κρατών μελών της ΕΕ στον τομέα αυτό. Έτσι, σημείωσε, θα αντιμετωπίσουμε τις κοινωνικές προκλήσεις και θα πετύχουμε την απαραίτητη κοινωνική συνοχή που αποτελεί πρωτεύoν αίτημα των Eυρωπαίων πολιτών.

Στο περιθώριο των εργασιών της συνάντησης του ΕΣΚ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε την ευκαιρία ιδιαίτερης συνομιλίας με τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου κ. Martin Schulz καθώς και με τον Πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο κ. Hannes Swoboda τους οποίους και ενημέρωσε για τα αποτελέσματα της τελευταίας τριμερούς συνάντησης στη Νέα Υόρκη. Οι κ.κ. Schulz και Swoboda εξέφρασαν αμέριστη στήριξη στις προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος Χριστόφιας για άρση του αδιεξόδου και εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό και αποδέχθηκαν πρόσκλησή του να επισκεφθούν σύντομα την Κύπρο, εν όψει και της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου το δεύτερο εξάμηνο του 2012.

Νωρίτερα σήμερα ο Πρόεδρος Χριστόφιας είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΕΣΚ κ. Sergei Stanishev ενώ αργότερα το απόγευμα θα συμμετάσχει στις εργασίες της άτυπης συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.