16/1/12

Να μην μεταδοθεί πριν από τις 9.15 μ.μ.

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στην τελετή απονομής των Βραβείων Θεάτρου ΘΟΚ, στο Δημοτικό Θέατρο Λατσιών
16/01/2012



Να μην μεταδοθεί πριν από τις 9.15 μ.μ.

Είναι με ιδιαίτερη συγκίνηση που βρίσκομαι απόψε μαζί σας, ανάμεσα στους εργάτες του πολιτισμού. Με την αποψινή μου παρουσία σε αυτή τη γιορτή του θεάτρου θέλω να εκφράσω για ακόμη μια φορά την τεράστια μου εκτίμηση και ευγνωμοσύνη προς τους ανθρώπους που υπηρετούν το θέατρο, οι οποίοι μέσα από την καλλιτεχνική τους δημιουργία και προσφορά είναι ικανοί να μορφώνουν και να διαπαιδαγωγούν. Ταυτόχρονα να ψυχαγωγούν και να αναδεικνύουν αιώνιες αξίες και αρχές που πρέπει να διέπουν τη ζωή των πολιτών μιας δημοκρατικής και ελεύθερης κοινωνίας.

Οι Τέχνες παρέχουν τα μέσα για εναλλακτικές μορφές επικοινωνίας και έκφρασης. Ειδικότερα το Θέατρο, ως μια παραστατική τέχνη, υποδεικνύει την ανάγκη για το κτίσιμο μιας κοινωνίας πολιτών με ισότιμη συμμετοχή στη δημιουργία μιας κοινής πραγματικότητας, ανάλογης των αναγκών και των προσδοκιών τους. Η ενεργοποίηση της φαντασίας και της κριτικής σκέψης μέσα από μια διαδικασία διερεύνησης ιδεών, αξιών και στάσεων ζωής καλλιεργεί και αναπτύσσει τις ικανότητες, τις δεξιότητες, τις στάσεις και τις συμπεριφορές που απαρτίζουν τη σύγχρονη δημοκρατική πολιτότητα. Η συμμετοχή στο θεατρικό πεπραγμένο γίνεται στην ουσία μια πρόβα για τον αυριανό ενεργό πολίτη, αυτόν που θα διεκδικεί και θα προβάλλει τη φωνή του στα δημόσια δρώμενα. Θα πρέπει, βέβαια, να πούμε ότι το θέατρο δεν θα μπορέσει να διαδραματίσει αποτελεσματικά τον διαπαιδαγωγικό του ρόλο ξεκομμένο από το υπόλοιπο κοινωνικό γίγνεσθαι. Υπάρχει ακόμη και ο παράγοντας της μαζικοποίησης της συμμετοχής του κοινού στη θεατρική διαδικασία. Η θεατρική παιδεία είναι απαραίτητο να καλλιεργείται μέσα από το σύγχρονο δημοκρατικό σχολείο. Στο σημείο αυτό θέλω να συγχαρώ το Υπουργείο και τους λειτουργούς της Παιδείας για την πολύ καλή δουλειά που γίνεται.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Η πλήρης στήριξη της Κυβέρνησης στους ανθρώπους του πολιτισμού και του θεάτρου ειδικότερα είναι δεδομένη και αδιαμφισβήτητη. Σας διαβεβαιώνω ότι έχουμε και την πολιτική βούληση, αλλά και τη διάθεση, παρά την οικονομική κρίση, να δημιουργήσουμε υποδομές και θεσμούς που θα δώσουν στον πολιτισμό μας μια νέα δυναμική και ένα νέο ευρύτερο ορίζοντα. Θα συνεχίσουμε και το 2012 την υλοποίηση της πολυδιάστατης πολιτιστικής πολιτικής που εφαρμόζουμε, μέσα από την ανάπτυξη νέων πολιτιστικών θεσμών και υποδομών και μέσα από την καθιέρωση σύγχρονης αντίληψης στα θέματα πολιτιστικής διαχείρισης. Η ανάδειξη του πολιτισμού, μέσα από τον οποίο μπορούμε να προβάλουμε και την Κύπρο μας στα πλαίσια και της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ κατά το δεύτερο μισό του 2012, αποτελεί έναν από τους βασικούς μας στόχους.

Σημαντικές εξελίξεις αποτελούν η προώθηση της δημιουργίας της Ενιαίας Αρχής Πολιτισμού καθώς και η πρόσφατη έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της κάλυψης του 85% του κόστους του Μεγάρου Πολιτισμού. Σας διαβεβαιώνω ότι θα εργαστούμε για την προώθηση του έργου και για την αποδέσμευση του κονδυλίου από τη Βουλή ώστε να ξεκινήσει η υλοποίησή του. Επίσης, σημαντικά έργα στο έτος 2011 είναι η λειτουργία Προγράμματος Μουσικής Ανάπτυξης Νέων Ταλέντων, η έναρξη λειτουργίας Ιδρύματος Πολιτιστικής Δημιουργίας για Παιδιά και Νέους στη Λάρνακα, καθώς και Μουσείου Νεότερης και Σύγχρονης Τέχνης. Επιπρόσθετα θετικά βήματα αποτελούν η έγκριση του Αναθεωρημένου Σχεδίου Στήριξης των Τοπικών Αρχών για τη Δημιουργία Έργων Πολιτιστικής Υποδομής και η αναθεώρηση του κανονισμού για τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας. Επίσης, η έγκριση του νέου σχεδίου επιχορηγήσεων εκδόσεων, του νόμου για τα μουσεία και η αναθεώρηση της νομοθεσίας που αφορά στον εμπλουτισμό των δημοσίων κτιρίων με έργα Τέχνης.

Θα ήθελα να αναφερθώ επιγραμματικά ειδικότερα στο θέατρο. Αυτή τη στιγμή ο ΘΟΚ έχει επιτύχει την απόκτηση του δικού του ιδιόκτητου Θεάτρου, γεγονός που αποτελούσε όραμα δεκαετιών. Το έργο πρόκειται να παραδοθεί στο τέλος Φεβρουαρίου και από τη νέα θεατρική σεζόν οι παραστάσεις του ΘΟΚ θα παρουσιάζονται πλέον κάτω από τη δική τους σκεπή. Ταυτόχρονα, έχει ετοιμαστεί και σύντομα θα εγκαινιαστεί το Θεατρικό Μουσείο Κύπρου που έγινε σε συνεργασία του ΘΟΚ και του Δήμου Λεμεσού. Μελετάται η δημιουργία ακαδημαϊκής Δραματικής Σχολής η οποία θα δώσει περαιτέρω ώθηση στη θεατρική ανάπτυξη στον τόπο μας. Παράλληλα, η Πολιτεία στηρίζει τα ιδιωτικά θεατρικά σχήματα με χορηγίες στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων που στόχο έχουν τη διεύρυνση της θεατρικής παιδείας. Μέσα από την οικονομική βοήθεια εκφράζεται η επαγγελματική και καλλιτεχνική υποστήριξη των ηθοποιών που στελεχώνουν τα θέατρα αυτά.

Είναι ιδιαίτερα σημαντική η προσπάθεια που καταβάλλεται μέσω του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου για την ανάπτυξη του σχολικού και του ερασιτεχνικού θεάτρου με τη διοργάνωση κάθε χρόνο Παγκύπριων διαγωνισμών και τη συμμετοχή όλο και περισσότερων θεατρικών σχημάτων. Στηρίζουμε και επικροτούμε επίσης τα εκπαιδευτικά προγράμματα, τα σημαντικά αναπτυξιακά ευρωπαϊκά προγράμματα που αφορούν το θέατρο καθώς και τα πρωτόκολλα συνεργασίας με κρατικά θέατρα της Ευρώπης.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Συμπληρώνονται φέτος δώδεκα χρόνια ζωής των Βραβείων Θεάτρου ΘΟΚ. Μέσα από τον θεσμό αυτό τιμούνται κορυφαίοι καλλιτέχνες του θεάτρου που επιλέγονται για τις επιτυχίες τους. Θέλω να εκφράσω τα συγχαρητήρια μου στον ΘΟΚ για την καθιέρωση αυτού του θεσμού καθώς και σε όλους τους καλλιτέχνες, ανεξαρτήτως αν σήμερα βραβεύονται, για την πολύτιμη προσφορά τους στα πολιτιστικά δρώμενα της Κύπρου.

Ταυτόχρονα, η φετινή βράβευση συμπίπτει με τα 40χρονα του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου. Μια σαραντάχρονη καλλιτεχνική διαδρομή κατά την οποία ο ΘΟΚ έχει να επιδείξει πολλά επιτεύγματα με παραστάσεις που άφησαν εποχή. Μια σαραντάχρονη πορεία μέσα από την οποία χιλιάδες άνθρωποι της Τέχνης ανέδειξαν με τις καλλιτεχνικές τους αναζητήσεις τη Θεατρική Τέχνη και καταξίωσαν το Κρατικό Θέατρο τόσο στον κυπριακό όσο και τον ελλαδικό χώρο και ευρύτερα σε διεθνές επίπεδο.

Συγχαίρω από καρδιάς όλους όσοι στάθηκαν αρωγοί στην πορεία του Κρατικού Θεάτρου αυτά τα 40 χρόνια, με στόχο την καλλιτεχνική, πνευματική, αισθητική, ψυχαγωγική και επιμορφωτική αναβάθμιση του λαού μας. Επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω τη δική μου προσωπική σχέση με το χώρο του θεάτρου. Η σχέση αυτή, όπως καλά γνωρίζετε, είναι συνεχής και αδιάλειπτη. Παρά το βεβαρημένο μου πρόγραμμα, θεωρώ ότι είναι υποχρέωση μου να βρίσκομαι δίπλα από τους ανθρώπους του θεάτρου και να παρακολουθώ το έργο τους. Ταυτόχρονα αισθάνομαι αισθητική ικανοποίηση, προσωπική ανάταση, ένα αναβάπτισμα γενικότερα όταν παρακολουθώ παραστάσεις. Ιδιαίτερα τις πιο επιτυχημένες.

Ολοκληρώνοντας, ευχαριστώ όλους όσοι εργάστηκαν για την πραγματοποίηση της αποψινής μεγάλης γιορτής και ειδικότερα τα άτομα που συμμετείχαν στις δύο επιτροπές επιλογής που είχαν να επιτελέσουν ένα πολύ δύσκολο και επίπονο έργο, αφού έπρεπε να επιλέξουν ένα κάθε φορά μέσα από πληθώρα ταλέντων και παραστάσεων που έχει να επιδείξει το Κυπριακό Θέατρο. Εύχομαι σε όλους να έχετε μια καλή και δημιουργική νέα χρονιά με την προσδοκία ότι η απονομή των επόμενων Βραβείων Θεάτρου ΘΟΚ θα πραγματοποιηθεί σε μια ειρηνική, ελεύθερη Κύπρο, κοινή πατρίδα όλων των παιδιών της.