16/1/12


Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιώργου Δημοσθένους, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια, στο 26ο Συνέδριο της ΧΕΚΕ, χθες
16/01/2012





Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση σας μεταφέρω τους θερμούς χαιρετισμούς και τα συγχαρητήρια για τη διοργάνωση του συνεδρίου σας από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια ο οποίος λόγω άλλης ειλημμένης υποχρέωσης δεν μπόρεσε να παρευρεθεί. Η παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του τόπου στο 26ο Συνέδριο της Χριστιανικής Ένωσης Κυπρίων Επιστημόνων (ΧΕΚΕ) με θέμα «Η δυναμική της σημερινής οικογένειας για τη μετάδοση αξιών», είναι δηλωτική του ενδιαφέροντος της πολιτείας για θέματα που αφορούν τη σύγχρονη κυπριακή οικογένεια. Η ενασχόληση του επιστημονικού κόσμου της Κύπρου με ζητήματα που απασχολούν το βασικό κύτταρο της κοινωνίας μας αποτελεί, ασφαλώς, συμβολή στην κοινή προσπάθεια στήριξης της οικογένειας και μέσω αυτής του κοινωνικού συνόλου. Από την άποψη αυτή, δεν θα μπορούσε να μας αφήσει αδιάφορους.

Η οικογένεια αποτελούσε ανέκαθεν το περιβάλλον μέσα στο οποίο ανατρέφονται και διαπλάθονται οι εν δυνάμει πολίτες και πολιτικοί ηγέτες ενός τόπου, οι πνευματικοί άνθρωποι, οι μοχλοί ανάπτυξης της οικονομίας, της δημοκρατίας και του πολιτισμού. Ο ρόλος της, ασφαλώς, δεν εξαντλείται στη βιολογική ανανέωση του πληθυσμού, αν και αυτός δεν μπορεί να θεωρηθεί ως ασήμαντος. Η οικογένεια είναι το πρώτο αλλά και το διά βίου σχολείο το οποίο, εφόσον θεμελιώνεται σε υγιείς βάσεις και λειτουργεί ομαλά, αναδεικνύεται σε φορέα μετάδοσης αξιών, αρχών και δεξιοτήτων που κοινωνικοποιούν τον άνθρωπο και τον εξυψώνουν από το επίπεδο του βιολογικού όντος σ’ αυτό του προσώπου.

Η κρίση που για πολλούς λόγους διέρχεται η σύγχρονη οικογένεια είναι ευδιάκριτη και επηρεάζει το κοινωνικό γίγνεσθαι τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, τις περισσότερες φορές, δυστυχώς, με αρνητικό τρόπο. Είναι φανερό ότι η σταδιακή αποκοπή από την παράδοση του λαού μας, απότοκο κι αυτή της επιβαλλόμενης σταδιακά παγκοσμιοποίησης, και τα ποικίλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικογένεια τείνουν να παγιώσουν ένα κλίμα μέσα στο οποίο το βασικό αυτό κύτταρο της κοινωνίας αδυνατεί να μεταδώσει στα μέλη του αξίες, αφού το ίδιο έπαυσε να εδράζεται σ’ αυτές. Από την άποψη αυτή, θεωρούμε την επιλογή της συγκεκριμένης θεματικής ως ιδιαίτερα επίκαιρη και συνεπώς επιτυχημένη. Είναι γι αυτό το λόγο που με χαρά αποδέχθηκα την πρόταση της ΧΕΚΕ για να παραστώ και να χαιρετίσω το σημερινό Συνέδριο.

Η επιστημονική κατάρτιση των εισηγητών του Συνεδρίου αποτελεί εγγύηση για την εγκυρότητα των όσων θα ακουσθούν στη συνέχεια και συνεπώς για επίτευξη των στόχων των διοργανωτών αυτής της συνάντησης. Συγχαίρω το Δ.Σ. της ΧΕΚΕ για την επιλογή τους.

Κυρίες και κύριοι σύνεδροι,

Το ενδιαφέρον της πολιτείας για την οικογένεια είναι γνωστό και εκφράζεται έμπρακτα με την υλική και άλλης μορφής στήριξή της. Πιστεύουμε ότι τα πορίσματα του Συνεδρίου, τα οποία και θα αναμένουμε, θα αποτελέσουν χρήσιμο εργαλείο για τη μελέτη τρόπων συνέχισης και εμπλουτισμού αυτού του ενδιαφέροντος.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου και ευχαριστώ τους διοργανωτές για την πρόσκληση και την ευκαιρία να επικοινωνήσω μαζί σας.