16/12/11

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια κατά την τελετή αποφοίτησης του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, στη Λευκωσία
16/12/2011





Χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας στην τελετή αποφοίτησης του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ). Η κάθε τελετή αποφοίτησης από πανεπιστήμιο είναι αναμφίβολα μια σημαντική μέρα. Η σημερινή αποφοίτηση όμως γίνεται ακόμη σημαντικότερη από το γεγονός ότι πρόκειται για το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, που αποτελεί το πρώτο επίσημο ίδρυμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στον τομέα της διά βίου μάθησης της χώρας.

Αυτή είναι ίσως η πιο σημαντική μέρα για τους απόφοιτους και τις οικογένειες τους, αλλά είναι επίσης μια σημαντική μέρα και για το πανεπιστήμιο, αφού σήμερα συμπληρώνεται και επίσημα το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011 και δίνεται η ευκαιρία να αξιολογηθεί το έργο όλου του χρόνου. Είναι όμως και ορόσημο γιατί μετά από χρόνια συνεργασίας και εντατικής δουλειάς καθηγητών και φοιτητών, μια νέα ομάδα, άρτια καταρτισμένων επιστημόνων, ολοκληρώνει τον κύκλο σπουδών της και παραδίδεται στην κοινωνία.

Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2006. Στα λίγα χρόνια που μεσολάβησαν, οι φοιτητές του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου αυξήθηκαν με πολύ γοργούς ρυθμούς. Ιδιαίτερα τα δύο τελευταία χρόνια οι φοιτητές του πανεπιστημίου αυξήθηκαν από 1200 σε 2389.

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η πλειοψηφία των φοιτητών που φοιτούν στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου προέρχεται από το ενεργό εργατικό δυναμικό της Κύπρου. Οι άνθρωποι αυτοί σπουδάζουν παράλληλα με την εργασία τους. Μαρτυρία οι δύο κοπέλες οι οποίες έχουν περάσει από αυτό το βήμα. Ας σημειωθεί ότι παράλληλα με τους Κύπριους φοιτητές, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου προσελκύει όλο και περισσότερους φοιτητές από το εξωτερικό, τόσο από χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και από τρίτες χώρες. Όραμα μας είναι το Ανοικτό Πανεπιστήμιο να καταστεί κέντρο σπουδών και έρευνας για ολόκληρη τη νοτιοανατολική Μεσόγειο, αξιοποιώντας τη γεωγραφική θέση της Κύπρου.

Η ανοδική πορεία του πανεπιστημίου δεν περιορίζεται μόνο σε αριθμούς φοιτητών. Επεκτείνεται και στον τομέα της ποιότητας. Η έμφαση στην ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης, στην έρευνα και στην καινοτομία έχει αποδώσει καρπούς. Πρόσφατα, έχουν ανατεθεί στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου σημαντικά έργα που συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Επιτρέψετε μου από το βήμα αυτό να εκφράσω τα συγχαρητήρια μου στη Διοικούσα Επιτροπή του Πανεπιστημίου, το ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό, τους φοιτητές και σε όλους όσοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο συνέβαλαν και συμβάλλουν στην ανάπτυξη και τις επιτυχίες του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου. Είναι πεποίθηση μου ότι η νέα Διοικούσα Επιτροπή του Πανεπιστημίου έχει δώσει μια καινούργια και ελπιδοφόρα ώθηση για την επιτυχία των στόχων του Ανοικτού Πανεπιστημίου.

Η Κυβέρνηση, με στόχο την αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Κύπρο, αλλά και υλοποιώντας τις δεσμεύσεις της έναντι του κυπριακού λαού, συνεχίζει την προσπάθεια για την ανάπτυξη μιας ποιοτικά αναβαθμισμένης ανώτερης εκπαίδευσης στην Κύπρο. Η αναβάθμιση αυτή φιλοδοξεί, από τη μια, να πετύχει την ικανοποίηση των τοπικών αναγκών για ανώτερη εκπαίδευση και απεξάρτηση της Κύπρου από τη μαζική εγγραφή Κυπρίων για σπουδές σε πανεπιστήμια του εξωτερικού και, από την άλλη, την καθιέρωση της Κύπρου ως ποιοτικού περιφερειακού εκπαιδευτικού και ερευνητικού κέντρου, το οποίο θα αποτελεί πόλο έλξης για ακαδημαϊκούς, ερευνητές και φοιτητές από το εξωτερικό.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η Κύπρος έχει προχωρήσει στην ετοιμασία νομοθεσίας ενοποίησης όλων των φορέων διασφάλισης ποιότητας, σε έναν ενιαίο φορέα ο οποίος αναμένεται να λειτουργήσει σύντομα για να διασφαλίζει συνολικά την ποιότητα της προσφερόμενης παιδείας σε όλο το φάσμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Κύπρου.

Παράλληλα, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού προχωρεί σταδιακά στην υλοποίηση των δεσμεύσεων της Κυβέρνησης για ανάπτυξη νέων Σχολών, τμημάτων και προγραμμάτων σε όλα τα δημόσια πανεπιστήμια, όπως για παράδειγμα στην ίδρυση Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Σε ό,τι αφορά στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, προγραμματίστηκαν και άρχισαν τη λειτουργία τους τον Σεπτέμβριο του 2011 τέσσερα νέα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών.

Ταυτόχρονα, λειτουργούν ήδη τέσσερα ιδιωτικά πανεπιστήμια, τα οποία έχουν προχωρήσει στην προσφορά προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών, γεγονός που αναβαθμίζει ακόμη περισσότερο την κυπριακή ιδιωτική ανώτερη εκπαίδευση.

Υλοποιώντας τις προγραμματικές της δεσμεύσεις σε ό,τι αφορά την απάμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και τη διασφάλιση των ίσων ευκαιριών στην ανώτερη εκπαίδευση, η Κυβέρνηση προώθησε για πρώτη φορά στα χρονικά της Κυπριακής Δημοκρατίας, το 2009 – 2010, ειδικό φοιτητικό πακέτο στοχευμένων μέτρων στη βάση κοινωνικο-οικονομικών κριτηρίων, συνολικού ύψους €12 εκ. Το μέτρο αυτό συνεχίζεται και σήμερα. Υλοποιήσαμε τη δέσμευση μας για οροφή στην αύξηση των διδάκτρων στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και προβαίνουμε σε αυστηρούς ελέγχους. Και εύχομαι και ελπίζω αυτοί οι έλεγχοι στο τέλος της ημέρας να φέρουν καρπούς. Εν μέσω πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης η Κυβέρνηση στηρίζει συγκριτικά με άλλες χώρες πλουσιοπάροχα τα δημόσια πανεπιστήμια μας.

Η πολιτεία και η κοινωνία περιμένει πολλά ακόμη από την ακαδημαϊκή κοινότητα. Θέλει τους ακαδημαϊκούς να είναι ενεργοί πολίτες, που αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την επίλυση των προβλημάτων που απασχολούν ή ταλανίζουν την κοινωνία. Να μην είναι από καθέδρας δάσκαλοι αλλά ενεργητικά και συστατικά μέλη της κοινωνίας. Τους θέλουμε συναγωνιστές μας. Εμείς ως Κυβέρνηση και εγώ προσωπικά επενδύουμε σε σας αγαπητοί ακαδημαϊκοί για το καλό του τόπου μας.

Κυρίες και κύριοι,

Επιτρέψτε μου τώρα να απευθύνω μερικά λόγια στους νέους αποφοίτους μας.

Αγαπητοί Απόφοιτοι του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου 2011,

Η πανεπιστημιακή εκπαίδευση αποτελεί την καλύτερη επένδυση για το μέλλον ενός τόπου και ενός λαού, ενώ παράλληλα αποτελεί το καλύτερο μέτρο για προώθηση της κοινωνικής ισότητας. Η κυπριακή κοινωνία, στην οποία σας παραδίδει σήμερα η ακαδημαϊκή οικογένεια του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, σας καλεί να αποδείξετε ότι πραγματικά αποτελείτε την καλύτερη επένδυση για το μέλλον του τόπου και του λαού μας. Σας καλώ να εργαστείτε προς αυτή την κατεύθυνση με ευαισθησία στα προβλήματα των συνανθρώπων σας.

Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ως πολίτης αυτού του τόπου, ως γονιός αλλά και ως άνθρωπος, σας καλώ να εργαστείτε για την πρόοδο και την ανάπτυξη της Κύπρου μας. Η πολιτεία και το Πανεπιστήμιο σας έδωσαν όλα τα απαραίτητα εφόδια για να φέρετε εις πέρας ένα δύσκολο έργο. Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι θα αναδειχθείτε άξιοι των προσδοκιών της πολιτείας, της κοινωνίας, των καθηγητών και των οικογενειών σας.

Η σημερινή μέρα αποτελεί αναμφίβολα μια από τις πιο σημαντικές στιγμές στην πορεία της ζωής σας. Ολοκληρώσατε ένα όνειρο ζωής κάτω από όχι και τόσο ρόδινες συνθήκες. Εργαστήκατε σκληρά, το πρωί στο μεροκάματο και το βράδυ στη μελέτη. Τα καταφέρατε όμως και μπορείτε να είστε περήφανοι γι’ αυτό. Στη μελλοντική σας ζωή και καριέρα θα σας συνοδεύει η αγάπη, η έγνοια και η υποστήριξη μας. Θα σας συνοδεύει όμως και ο θαυμασμός μας γιατί πετύχατε το όνειρο σας, χωρίς να πάψετε να εργάζεστε και να προσφέρετε στον τόπο και στις οικογένειες σας. Συγχαίρω τις οικογένειες σας που σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα στάθηκαν δίπλα σας σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια.

Σας συγχαίρω θερμά για την αποφοίτηση σας και σας εύχομαι κάθε επιτυχία στη ζωή σας μέσα σε έναν κόσμο που καθημερινά μεταβάλλεται. Είμαι σίγουρος ότι το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου σας έχει προετοιμάσει επαρκώς για να αντιμετωπίσετε τις ραγδαίες μεταβολές στο οικονομικό, κοινωνικό και τεχνολογικό επίπεδο και θα τις αντιμετωπίσετε χωρίς μεγάλες δυσκολίες. Δυσκολίες θα υπάρχουν. Δυστυχώς, είναι μέσα από δυσκολίες, μέσα από αγώνες που προχωρούμε στη ζωή. Πήρατε τα πρώτα εφόδια, λέμε «τελειώσαμε το Πανεπιστήμιο είμαστε εντάξει». Όχι. Το Πανεπιστήμιο μάς δίνει τη μεθοδολογία, μάς προσφέρει τη βάση για την περαιτέρω έρευνα και τη γνώση. Γι΄ αυτό σας εύχομαι συνεχή προσπάθεια και κάθε επιτυχία σε αυτή την προσπάθεια. Κάθε επιτυχία στη ζωή σας.