16/12/11

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε την Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού

16/12/2011

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, την Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού κα Λήδα Κουρσουμπά, η οποία του επέδωσε την Ετήσια ΄Εκθεση του Γραφείου της για το 2010.



Μετά τη συνάντηση η κα Κουρσουμπά δήλωσε στους δημοσιογράφους τα ακόλουθα:

«Έχω παραδώσει την τρίτη κατά συνέχεια Ετήσια ΄Εκθεση που αποτελεί έκθεση ορόσημο, διότι γίνεται απολογισμός για την πρώτη τριετία του θεσμού οι δράσεις του οποίου στηρίχθηκαν στο πρώτο τριετές σχέδιο δράσης που υιοθετήθηκε και στο οποίο είχα δώσει τον τίτλο «Δικαιώματα Παιδιού – Υπόθεση Όλων» ακριβώς για να εμπεδωθεί ότι όλοι πρέπει να προσπαθήσουμε για την εμπέδωση των δικαιωμάτων του παιδιού.

Οι διαπιστώσεις μου είναι ότι ο θεσμός μέσα στην πρώτη τριετία έχει εμπεδωθεί και έχει γίνει σημείο αναφοράς για τα παιδιά και τα δικαιώματα τους, τόσο από τα ΜΜΕ και από την κοινωνία των πολιτών όσο και από την εκτελεστική εξουσία και τη Βουλή .

Υπάρχουν θέματα παραβίασης των δικαιωμάτων του παιδιού και θέματα που χρήζουν βελτίωσης. Σε αυτή τη θεσμική στιγμή επισημαίνω ότι έχει βελτιωθεί ακόμη περισσότερο ο τρόπος αντιμετώπισης του θεσμού από την εκτελεστική εξουσία. Ο ελεγκτικός μου ρόλος εκλαμβάνεται ως εισηγήσεις για βελτίωση της κατάστασης με ελάχιστες εξαιρέσεις. Υπάρχει προσπάθεια συμμόρφωσης. Υπάρχει προσπάθεια και για συνεργασία προληπτικά, δηλαδή, Υπουργοί απευθύνονται σε μένα και στον θεσμό για να συνεργαστούμε πριν από τη λήψη μιας απόφασης ή σε σχέση με νομοθεσίες που θα προωθήσει το κράτος, υπάρχει πάρα πολύ καλή συνεργασία με τη Βουλή τόσο στην άσκηση του νομοθετικού έργου και του κοινοβουλευτικού ελέγχου και λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπόψη οι εισηγήσεις μου. Διαπιστώνω μια αργή εξέλιξη, δεν θα ανέμενε κανείς πιο γρήγορη, αλλά σταθερή».


Στη συνέχεια ερωτηθείσα είπε ότι «οι τομείς που χρήζουν βελτίωσης είναι η παιδεία που αφορά στο 40% των παραπόνων, η ευημερία και οι κοινωνικές παροχές με παράπονα πέραν του 30% των συνολικών παραπόνων, ο τομέας της υγείας, το θέμα της βίας ενάντια στα παιδιά τόσο στην οικογένεια όσο και στον χώρο της εκπαίδευσης.

Ανέφερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι έχουμε διαπιστώσει μια αδυναμία που αγγίζει εγκάρσια όλους τους τομείς της παιδείας, της εκπαίδευσης, της υγείας, των παροχών και αυτή είναι αυτό το έλλειμμα συντονισμού, η αδυναμία συνεργασίας μεταξύ κρατικών Υπηρεσιών κάτι που παρατηρείται όχι μόνο μεταξύ Υπουργείων και Υπηρεσιών από διάφορα Υπουργεία, αλλά ακόμη και όταν χρειάζεται συνεργασία μεταξύ Τμημάτων του ίδιου Υπουργείου. Είναι ένα θέμα για το οποίο είχα κάνει και σε προηγούμενες Εκθέσεις μου εισηγήσεις, ότι πρέπει να δημιουργηθούν μηχανισμοί για άμεση συνεργασία για λήψη απόφασης, για αποφυγή καθυστέρησης και για εγρήγορση κάθε φορά που παρουσιάζεται θέμα παραβίασης δικαιωμάτων των παιδιών πράγματα για τα οποία κατά κανόνα πρέπει να συνεργαστούν διάφορες Υπηρεσίες».

Σε ερώτηση για την Αστυνομία και τον τρόπο που καταστέλλει επεισόδια βίας, η κα Κουρσουμπά είπε: «Βελτιώνονται τα πράγματα και στην Αστυνομία και έχουμε συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης για τις διάφορες βαθμίδες αστυνομικών οργάνων, όμως πρέπει να υπάρξει περισσότερη βελτίωση στον τρόπο χειρισμού των ανηλίκων σε συμπεριφορές προς ανήλικους και στον τρόπο αντιμετώπισης. Πρέπει και η Αστυνομία να μάθει να εστιάζει σε μέτρα πρόληψης και όχι καταστολής. Τα προβλήματα δεν θα λυθούν αν βλέπουμε κάθε φαινόμενο νεανικής παραβατικότητας ως τέτοιο. Πρέπει να βλέπουμε τι το προκάλεσε αυτό και πώς έφτασε το παιδί να επιδείξει αυτή τη συμπεριφορά και είναι ένα θέμα πολύ καίριο το οποίο βρίσκω και στον χώρο της εκπαίδευσης και έχω πολλά παραδείγματα στην ΄Εκθεση μου. Για παράδειγμα, παιδί με σύνδρομο ΔΕΠΥ αντί να τύχει στήριξης έτυχε χειρισμού ως περίπτωση παραβατικότητας με όλες τις δυσμενείς συνέπειες για το παιδί».

Κληθείσα να αναφέρει αν υπάρχουν καταγγελίες για βία στην οικογένεια, η κα Κουρσουμπά είπε: «Υπάρχουν και για φυσική και για ψυχολογική βία που είναι και περισσότερες και εντός της οικογένειας, και υπάρχει κατά κανόνα αυτή η ψυχολογική βία και κακομεταχείριση παιδιών στην περίπτωση διάστασης των γονέων. Πολλές φορές οι γονείς χρησιμοποιούν άθελα ή και εσκεμμένα τα παιδιά ως μοχλό πίεσης για εκείνο που οι ίδιοι ζητούν από τον άλλο γονέα ή από το δικαστήριο και είναι πολλές οι περιπτώσεις που έχω παρέμβει».

Αρχή

Αποστολή σελίδας




© 2004 - 2010 Κυπριακή Δημοκρατία, Υπουργείο Εσωτερικών, Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

Αρχική Σελίδα | Κυβερνητική Πύλη Διαδικτύου| Αποποίηση | Υπεύθυνος Σελίδας