13/12/11

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τον κ. Ντάουνερ

13/12/2011
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ.



Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, η οποία διήρκεσε πέραν της μιας ώρας, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι το απόγευμα θα έχει συνάντηση με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Ντερβίς ΄Ερογλου, ενώ αναφερόμενος στη χθεσινή συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων είπε ότι «ήταν αποτυχημένη, αντιπαραγωγική και πρέπει να εργαστούμε σκληρά για να διασφαλίσουμε ότι οι συναντήσεις των ηγετών θα είναι πιο παραγωγικές, αλλά και ότι η όλη διαδικασία θα προχωρήσει καλύτερα από ότι τώρα. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας και εγώ είχαμε μια καλή ευκαιρία για να ανταλλάξουμε απόψεις επ’ αυτού, και έχουμε ιδέες και σχέδια, και ελπίζω να μπορέσουμε να κάνουμε τα πράγματα καλύτερα από ότι χθες».

Κληθείς να αναφερθεί σε αυτές τις ιδέες ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι «δεν είναι θέμα ταχύτητας, αλλά επιτυχίας. Δεν έχει σημασία αν είναι αργός ή γρήγορος ο ρυθμός, σημασία έχει να υπάρξουν σταδιακά συγκλίσεις. Έχουμε συζητήσει κάποια πράγματα που θα κάνουν οι δύο πλευρές κατά τις επόμενες λίγες βδομάδες και ελπίζουμε μέχρι τη συνάντηση στο Greentree να έχουμε πολύ περισσότερα να επιδείξουμε από ότι τώρα».

Επίσης, κληθείς να σχολιάσει τη θέση της Βρετανίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας αναφορικά με το ψήφισμα για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι «δεν έχω άποψη επ’ αυτού. Το θέμα αυτό αφορά αποκλειστικά στο Συμβούλιο Ασφαλείας και όχι τον Γενικό Γραμματέα ή εμένα. Δεν είμαστε μέρος των διαπραγματεύσεων. Αυτό είναι απόλυτα ένα θέμα που τυγχάνει διαπραγμάτευσης μεταξύ των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Αντιπροσωπείας της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, η οποία κάνει πολύ σαφή τη θέση της. Καταλαβαίνω ποια είναι η θέση τους και τις διαφορετικές θέσεις των διαφόρων ‘παικτών’ σε αυτό, αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με τη δουλειά μου, δεν επηρεάζει τις καλές υπηρεσίες. Αυτό είναι ένα ψήφισμα που αφορά στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ και είναι θέμα υπό διαπραγμάτευση μεταξύ των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Εμείς κάνουμε αυτό που μας ζητά το Συμβούλιο Ασφαλείας, δεν λέμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας τι να περιλάβει στο ψήφισμα του».

Ερωτηθείς ποια πλευρά ευθύνεται για το αποτέλεσμα της χθεσινής συνάντησης, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι «δεν θα μπούμε σε αυτά, δεν είναι πρέπον. Απλώς ελπίζουμε να υπάρξουν πιο παραγωγικές συναντήσεις στο μέλλον. Αλλά η χθεσινή ήταν αποτυχημένη συνάντηση. Μεταξύ του παρόντος και της συνάντησης στο Greentree, στις 22 με 24 Ιανουαρίου, χρειαζόμαστε καλύτερες από τη χθεσινή συναντήσεις. Και δεν θα σχολιάσουμε τις λεπτομέρειες της χθεσινής συνάντησης».