13/12/11


Συνάντηση του Υπουργού Εσωτερικών με την Ευρωπαία Επίτροπο για Εσωτερικές Υποθέσεις, στις Βρυξέλλες
13/12/2011





Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νεοκλής Συλικιώτης ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, συναντήθηκε χθες με την Ευρωπαία Επίτροπο, αρμόδια για Εσωτερικές Υποθέσεις κα Cecilia Malmström.

Η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο σειράς επαφών του Υπουργού Εσωτερικών με Ευρωπαίους αξιωματούχους, με σκοπό την προετοιμασία και τον συντονισμό ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας της ΕΕ από την Κύπρο το δεύτερο εξάμηνο του 2012.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε η ατζέντα των προτεραιοτήτων της Κυπριακής Προεδρίας, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί στο πλαίσιο του Τρίο, αποδίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στον κοινό στόχο της ΕΕ και της Κυπριακής Προεδρίας για σύσταση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου μέχρι το τέλος του 2012 καθώς και το θέμα της ένταξης των μεταναστών.

Αναφορικά με το Κοινό Σύστημα Ασύλου, ο κ. Συλικιώτης επεσήμανε ότι εκκρεμεί ακόμη η προώθηση σημαντικής νομοθετικής εργασίας παρά την πρόοδο που σημειώθηκε ως αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών που ανέλαβε η Πολωνική Προεδρία. Στη συνάντηση συμφωνήθηκε ότι χρειάζεται επιτάχυνση των προσπαθειών που καταβάλλονται προκειμένου να στεφθεί με επιτυχία ο στόχος του 2012.

Περαιτέρω, ο Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στην πρόσφατη κατάθεση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Ανακοίνωσης για την Κοινοτική Αλληλεγγύη. Ο κ. Υπουργός ευχαρίστησε την Επιτροπή για την εξαιρετική εργασία που έκανε, παρουσιάζοντας ένα ισορροπημένο και ολοκληρωμένο κείμενο που προωθεί βασικές αρχές της ΕΕ, όπως είναι η κοινοτική αλληλεγγύη και η ισότιμη κατανομή βαρών. Η Κυπριακή Προεδρία, τόνισε ο κ. Συλικώτης, θα εργαστεί έτσι ώστε τα μέτρα που προτείνονται στην Ανακοίνωση να τυγχάνουν έμπρακτης εφαρμογής.

Σε σχέση με τη δεύτερη προτεραιότητα της Κυπριακής Προεδρίας η οποία επικεντρώνεται στα θέματα της ένταξης των μεταναστών στις κοινωνίες, ο κ. Συλικιώτης ενημέρωσε την κα Malmström για την προγραμματιζόμενη διοργάνωση Υπουργικής Διάσκεψης στη Λευκωσία για προώθηση της υλοποίησης της Διακήρυξης της Σαραγόσα. Βασικός στόχος, ανάφερε ο κ. Υπουργός, είναι η διαμόρφωση ενός πλαισίου πολιτικής που θα ενσωματώνει μετρήσιμα και ποιοτικά κριτήρια αξιολόγησης στους τομείς που έχουν ήδη συμφωνηθεί σε επίπεδο Συμβουλίου Υπουργών, μεταξύ άλλων, της απασχόλησης, της εκπαίδευσης, της κοινωνικής ένταξης και της ενεργούς συμμετοχής στα κοινά. «Η σχετική Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ένταξη των μεταναστών λειτουργεί πολύ υποβοηθητικά προς τους στόχους της Προεδρίας μας», επεσήμανε ο κ. Συλικιώτης.

Ο Υπουργός Εσωτερικών συμφώνησε, τέλος, με την Ευρωπαία Επίτροπο να βρίσκονται σε άμεση συνεννόηση και σε στενή συνεργασία για σκοπούς καλύτερου συντονισμού κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας.