13/12/11

Η Υπουργός Εξωτερικών πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Σόφια
12/12/2011
H Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη σήμερα στη Σόφια, μετά από πρόσκληση του ομολόγου της, Υπουργού Εξωτερικών Βουλγαρίας κ. Nickolay Mladenov.



Κατά τις συνομιλίες των δύο Υπουργών επιβεβαιώθηκε το άριστο επίπεδο διμερών σχέσεων Κύπρου-Βουλγαρίας και ανταλλάγηκαν απόψεις για εξεύρεση τρόπων περαιτέρω ενίσχυσης των διμερών τους σχέσεων. Η κα Υπουργός ενημέρωσε τον Βούλγαρο ομόλογό της για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και συζητήθηκαν θέματα ευρωπαϊκού και διεθνούς ενδιαφέροντος.

Στο πλαίσιο του διαλόγου για τη διεύρυνση της ΕΕ, συζητήθηκαν τα Δυτικά Βαλκάνια, οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, όπως και οι απειλές της Τουρκίας εναντίον του κυρίαρχου δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας για διεξαγωγή ερευνών προς εντοπισμό και εξόρυξη υδρογονανθράκων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης. Η προετοιμασία της Κύπρου για ανάληψη της Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το δεύτερο εξάμηνο του 2012, αποτέλεσε επίσης αντικείμενο των συνομιλιών.

Οι δύο Υπουργοί παρακάθισαν σε γεύμα εργασίας στο οποίο συζητήθηκαν θέματα διμερούς συνεργασίας, οι εξελίξεις στη Νότια Γειτονία, καθώς και τα επόμενα βήματα προς αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη.

Πριν από τη συνάντηση οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών υπέγραψαν Μνημόνιο Συναντίληψης για την Ανταλλαγή Λειτουργών των Διπλωματικών τους Υπηρεσιών.

H δρ Kοζάκου-Μαρκουλλή έδωσε συνέντευξη Τύπου στην κρατική τηλεόραση της Βουλγαρίας και στα ειδησεογραφικά πρακτορεία Bulgaria Telegraph Agency και Athens News Agency.

Επ’ ευκαιρία της επίσκεψης της κας Υπουργού στη Σόφια, ο Πρέσβης της Κύπρου στη Βουλγαρία κ. Σταύρος Αμβροσίου παρέθεσε δείπνο προς τιμήν της δρος Κοζάκου-Μαρκουλλή, στην παρουσία του Υφυπουργού Εξωτερικών της Βουλγαρίας κ. Konstantin Dimitrov.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στη Σόφια η δρ Κοζάκου-Μαρκουλλή είχε ξεχωριστές συναντήσεις με τον Υπουργό Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού κ. Traycho Traykov, καθώς και με τον Αντιπρόεδρο του Βουλγαρικού Κοινοβουλίου κ. Georgi Pirinski.