12/12/11

Απάντηση της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους στις σημερινές δηλώσεις του Βουλευτή της ΕΔΕΚ κ. Γιώργου Βαρνάβα για την ανεργία
12/12/2011





Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ κ. Γιώργος Βαρνάβας στη σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη που παραχώρησε με τη γνωστή τακτική του μηδενισμού, αναφέρθηκε σε ολιγωρία της Κυβέρνησης ως προς τη λήψη μέτρων που στόχο έχουν τη στήριξη της απασχόλησης και τη συγκράτηση της ανεργίας. Η αύξηση της ανεργίας στην Κύπρο είναι, δυστυχώς, το αποτέλεσμα των επιπτώσεων της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στην κυπριακή οικονομία. Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στο μέτρο των δικών του αρμοδιοτήτων, από τον Φεβρουάριο του 2009 εισήγαγε μέτρα για στήριξη της απασχόλησης και για την όσο το δυνατό μεγαλύτερη άμβλυνση του προβλήματος.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο προχώρησε στην εισαγωγή Σχεδίων με κίνητρα προς τις επιχειρήσεις για πρόσληψη ανέργων, δίνοντας έμφαση στους μακροχρόνια άνεργους, στους νεοεισερχόμενους και στους ανάπηρους. Ο προϋπολογισμός των εν λόγω Σχεδίων από 4 εκ. ευρώ, αυξήθηκε στα 16 εκ. ευρώ. Με τα διάφορα Σχέδια και προγράμματα που εφάρμοσε το Υπουργείο, τοποθετήθηκαν στην εργασία πέραν των 4.000 ατόμων. Αυτό σημαίνει ότι 4.000 άνεργοι πέρασαν από την ανεργία στην εργασία.

Σε ό,τι αφορά στην παράνομη εργασία το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων πολλαπλασίασε και συστηματοποίησε τις επιθεωρήσεις για την αδήλωτη και παράνομη εργασία, για την ισότητα της μεταχείρισης μεταξύ εργαζομένων και για την εφαρμογή του διατάγματος για τον κατώτατο μισθό. Μέχρι την 31η Αυγούστου τα Μεικτά Κλιμάκια του Υπουργείου μας διεξήγαγαν 7.118 επιθεωρήσεις, όπου εντοπίστηκαν 23.958 εργοδοτούμενοι, εκ των οποίων το 26% ήταν αδήλωτο στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Σε όλες τις περιπτώσεις όπου δεν υπήρχε συμμόρφωση, κινήθηκαν ποινικές διαδικασίες. Επιπρόσθετα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, καταθέσαμε τροποποιητικό νομοσχέδιο στη Βουλή με το οποίο αυξάνονται οι ποινές για την παράνομη εργοδότηση. Συγκεκριμένα, οι ποινές αυξάνονται από χρηματικό πρόστιμο €8.500 και ποινή φυλάκισης μέχρι τριών ετών, σε ποινή φυλάκισης μέχρι πέντε ετών και σε πρόστιμο μέχρι €20.000. Με τις αλλαγές που προωθούνται θα αποκλειστούν από δημόσιες προσφορές, για περίοδο μέχρι πέντε χρόνων, οι επιχειρήσεις εκείνες που εργοδοτούν παράνομα διαμένοντες. Επίσης, καταθέσαμε στη Βουλή τροποποιήσεις των σχετικών κανονισμών για τις κοινωνικές ασφαλίσεις με τις οποίες υποχρεώνεται ο κάθε εργοδότης, αμέσως με την πρόσληψη, να εφοδιάζει τον εργοδοτούμενό του με ειδικό έντυπο δήλωσης εργοδότησης για σκοπούς αποτελεσματικότερου ελέγχου.

Με αυτά που καταγράφουμε δεν υποτιμούμε ούτε αγνοούμε το πρόβλημα. Η ανεργία είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα, απότοκο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης σε όλες τις οικονομίες της Ευρώπης. Δεν υποτιμούμε το πρόβλημα, όμως δεν δεχόμαστε να μηδενιστούν οι προσπάθειες που καταβάλλονται. Η αναστροφή της κατάστασης στην απασχόληση, τόσο για την Κύπρο όσο και για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, είναι στην ανάπτυξη και γι’ αυτό στο πρόσφατο πακέτο που συμφωνήθηκε κατά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τα υπόλοιπα κόμματα, η Κυβέρνηση έδωσε έμφαση σε μέτρα για την ανάπτυξη και σε διάθεση μέρους των πόρων που θα προέλθουν από τη συνεισφορά των εργαζομένων και των εργοδοτών, για περαιτέρω δράσεις στήριξης των ανέργων. Ελπίζω τα κόμματα, με εποικοδομητικό τρόπο, να συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια.