20/12/11

Συμμέτοχη της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος στην 8η Υπουργική Συνδιάσκεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και στη 3136η Συνάντηση του Συμβουλίου της ΕΕ (Εξωτερικές Σχέσεις - Εμπόριο), στη Γενεύη
20/12/2011





Η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κα Αίγλη Παντελάκη αντιπροσώπευσε την Κύπρο, επικεφαλής αντιπροσωπείας από τα Υπουργεία Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, στην 8η Υπουργική Συνδιάσκεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη στις 14-17 Δεκεμβρίου 2011, καθώς και στην προπαρασκευαστική Συνάντηση του Συμβουλίου της ΕΕ που επίσης πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη για καθορισμό της θέσης της Ένωσης κατά τις σχετικές διαβουλεύσεις και διαπραγματεύσεις. Της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Υπουργική Συνδιάσκεψη του ΠΟΕ ηγήθηκαν ο Επίτροπος Εμπορίου κ. Karel De Gucht και ο Επίτροπος Γεωργίας κ. Dasian Ciolo’l.

Κατά τη διάρκεια της Υπουργικής Συνδιάσκεψης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου τα κράτη μέλη του Οργανισμού ενέκριναν ομόφωνα την ένταξη της Ρωσικής Ομοσπονδίας, του Μαυροβούνιου, της Σαμόα και του Ατόκου στον Οργανισμό. Παράλληλα, επιβεβαιώθηκε η πολιτική βούληση των κρατών μελών για συνέχιση των προσπαθειών ολοκλήρωσης του διαπραγματευτικού γύρου της Ντόχα και έγινε ανταλλαγή απόψεων και ιδεών ως προς τα επόμενα βήματα προς επίτευξη του στόχου αυτού στους δύο βασικούς πόλους των διαπραγματεύσεων, δηλαδή την περαιτέρω φιλελευθεροποίηση του εμπορίου γεωργικών προϊόντων και την πρόσβαση στην αγορά των μη γεωργικών προϊόντων.

Στην παρέμβαση της στην Ολομέλεια της Συνδιάσκεψης, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Γεωργίας καλωσόρισε κατ’ αρχήν τα νέα μέλη του Οργανισμού με ειδική μνεία στη Ρωσία η οποία, όπως σημείωσε, αποτελεί σημαντικό εμπορικό εταίρο τόσο της Κύπρου όσο και της Ένωσης, επισημαίνοντας την ιστορική σημασία της εξέλιξης αυτής για τη Ρωσία και την παγκόσμια οικονομία. Στη συνέχεια υπογράμμισε την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης του πολυμερούς συστήματος εμπορίου για την ολοκλήρωση του αναπτυξιακού γύρου της Ντόχα, επισημαίνοντας το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη προβεί σε σημαντικές παραχωρήσεις στις γεωργικές διαπραγματεύσεις και εκείνο που απομένει είναι να υπάρξει ανάλογη ανταπόκριση από τα υπόλοιπα κράτη μέλη του Οργανισμού, ειδικότερα όσον αφορά στην πρόσβαση στην αγορά μη γεωργικών προϊόντων. Προς τούτο καλωσόρισε όλες τις πρωτοβουλίες που θα υποβοηθήσουν στην επίτευξη του στόχου αυτού, όπως η έκδοση κοινής υπουργικής δήλωσης ενάντια στον προστατευτισμό. Η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, σημείωσε η κα Παντελάκη, είναι αναγκαία προκειμένου ο Οργανισμός να αρχίσει τη μελέτη άλλων προκλήσεων που επηρεάζουν το παγκόσμιο εμπόριο, όπως οι κλιματικές αλλαγές, η ενέργεια, η επισιτιστική ασφάλεια, η προώθηση των επενδύσεων κ.ά.

Στο πλαίσιο της Υπουργικής Συνδιάσκεψης, η κα Παντελάκη, συνοδευομένη από τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κύπρου στους Οργανισμούς των Ηνωμένων Εθνών στην Γενεύη κ. Λεωνίδα Παντελιδη, αντιπροσώπευσε την Κύπρο στις τελετές υπογραφής διμερών συμφωνιών μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας, στην τελετή υπογραφής της συνθήκης προσχώρησης της Ρωσίας στον ΠΟΕ και στις εορταστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν για την ένταξη της εν λόγω χώρας στον ΠΟΕ τις οποίες παρέθεσε ο Ρώσος Αναπληρωτής Πρωθυπουργός κ. Igor Shuvanof. Επίσης, παρευρέθηκε στην εορταστική εκδήλωση για τα δεκάχρονα προσχώρησης της Κινάς στον ΠΟΕ που παρέθεσε ο Υπουργός Εμπορίου της Κίνας κ. Chen Deming και στην τελετή υπογραφής της συνθήκης προσχώρησης του Μαυροβούνιου στον ΠΟΕ.

Τέλος, η κα Παντελάκη, συνοδευομένη από τους αρμοδίους λειτουργούς των Υπουργείων Εμπορίου και Γεωργίας, συμμετείχε στις ομάδες εργασίας που διοργανώθηκαν για το Πολυμερές Σύστημα, το Εμπόριο και την Ανάπτυξη και τον Διαπραγματευτικό Γύρο της Ντόχα.