19/12/11

Ενισχύεται η συνεργασία Κύπρου και Ελλάδας στον τομέα της υγείας
19/12/2011

Συνάντηση του Υπουργού Υγείας με τον Υπουργό Υγείας
και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Ελλάδας



Σημαντικές αποφάσεις οι οποίες δημιουργούν τις προϋποθέσεις δημιουργίας ενός ενιαίου ιατρικού χώρου έλαβαν σήμερα, στο πλαίσιο συνάντησης που είχαν ο Υπουργός Υγείας δρ Σταύρος Μαλάς και ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Ελλάδας κ. Ανδρέας Λοβέρδος, στο Υπουργείο Υγείας.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο δρ Μαλάς επισήμανε ότι η συνεργασία των δύο χωρών θα είναι ουσιαστική, στη βάση της φιλοσοφίας ενός ενιαίου ιατρικού χώρου.

« Έχει αποφασιστεί όπως οι Κύπριοι ασθενείς που χρήζουν νοσηλείας στο εξωτερικό, η οποία δεν παρέχεται στην Κύπρο, παραπέμπονται κατά προτεραιότητα σε εξειδικευμένα ιατρικά κέντρα της Ελλάδας, ιδιωτικά ή δημόσια», ανέφερε ο κ. Υπουργός. Σημείωσε πως έχει ήδη αρχίσει η παραπομπή παιδοκαρδιοχειρουργικών και παιδοογκολογικών περιστατικών στην Ελλάδα.

«Η εν λόγω συνεργασία θα επεκταθεί με παραπομπή ασθενών σε εξειδικευμένα ορθοπεδικά κέντρα, ενώ στην Ελλάδα θα παραπέμπονται και ασθενείς που πάσχουν από λευχαιμία», συμπλήρωσε.

Ανέφερε επίσης ότι αποφασίστηκε όπως οι μεταμοσχεύσεις ήπατος που αφορούν Κύπριους ασθενείς γίνονται στην Ελλάδα. « Όλα τα μοσχεύματα ήπατος τα οποία συγκεντρώνονται στην Κύπρο θα αποστέλλονται και στην Ελλάδα» πρόσθεσε ο κ. Υπουργός.

Ο δρ Μαλάς ανακοίνωσε παράλληλα την απόφαση για αδελφοποίηση του Μακάρειου Νοσοκομείου με το Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», στο οποίο θα παραπέμπονται παιδιά από την Κύπρο για νοσηλεία. Τόνισε δε ότι στα πλαίσια της αδελφοποίησης των Νοσοκομείων Λευκωσίας και Λεμεσού με νοσοκομεία της Ελλάδας, θα επιδιωχθεί η ανάπτυξη μιας εξειδικευμένης συνεργασίας μεταξύ των νοσηλευτηρίων των δύο χωρών.

Ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε τέλος στην ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της εκπαίδευσης γιατρών, σημειώνοντας ότι οι Έλληνες ειδικευόμενοι γιατροί έχουν τη δυνατότητα να έρχονται στην Κύπρο για να εκπαιδεύονται. Ευχήθηκε μάλιστα, να αυξηθεί ο αριθμός των Ελλήνων γιατρών που θα εκπαιδεύονται στη χώρα μας.

Ο δρ Μαλάς είπε ότι η Ελλάδα παρέχει τη δυνατότητα σε Κύπριους γιατρούς που εκπαιδεύονται στην Κύπρο να αποκτήσουν ειδικότητα μέσω του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αυτή η συνεργασία, σημείωσε, θα αναβαθμιστεί με τη δημιουργία Ιατρικού Συμβουλίου το οποίο θα αξιολογεί τις κλινικές που παρέχουν αυτές τις ειδικότητες στην Κύπρο.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Ελλάδας κ. Ανδρέας Λοβέρδος σημείωσε ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στο θέμα των μεταμοσχεύσεων υλοποιείται σε απόλυτο βαθμό. Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση ότι η Ελλάδα, από τρίτη χώρα που είναι σήμερα στην υποδοχή Κυπρίων ασθενών μετά την Αγγλία και το Ισραήλ, θα γίνει σταδιακά πρώτη.

Αναφερόμενος στο θέμα των μεταμοσχεύσεων τόνισε ότι η Κύπρος είναι πρωτοπόρος στον πλανήτη σε ό,τι αφορά στις μεταμοσχεύσεις νεφρών.

Όπως ανέφερε, ενώ η Ελλάδα είχε καλό ιστορικό στις μεταμοσχεύσεις, τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των μεταμοσχεύσεων παρουσίασε κάμψη εξαιτίας της ανόητης και ψευδούς, όπως τη χαρακτήρισε, φημολογίας ότι τα επίσημα κέντρα μεταμοσχεύσεων της χώρας είναι κανάλια παράνομων συναλλαγών, υφαρπαγής και εμπορίας οργάνων σώματος.

Σημείωσε ωστόσο, πως το Υπουργείο Υγείας της Ελλάδας, με τη νέα νομοθεσία που ψηφίστηκε πρόσφατα, κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου η Ελλάδα να ξαναγυρίσει στη γενιά των προηγμένων από πλευράς κοινωνικής αλληλεγγύης, κρατών του πλανήτη.

Ανέφερε δε ότι πρότεινε τη διοργάνωση μιας κοινής εκδήλωσης των Υπουργείων Υγείας Ελλάδας και Κύπρου στην Αθήνα εντός Ιανουαρίου, με τη συμμετοχή και των Αρχιεπισκόπων των δύο χωρών, προκειμένου να ενισχυθεί αυτή η προσπάθεια, καθώς το 2012 έχει οριστεί ως έτος μεταμόσχευσης.

Καταλήγοντας, ο κ. Λοβέρδος διαβεβαίωσε ότι θα δοθεί συνέχεια στον θεσμό της συνεργασίας των απανταχού γιατρών του Ελληνισμού. Η Κύπρος, όπως είναι γνωστό, διοργανώνει το καλοκαίρι του 2012 την επόμενη σύνοδο των Ελλήνων γιατρών.