27/12/11

* Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου *Ακούστε Ζωντανά / www.euro- Vouli.net-Live Radio

27/12/2011


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας προήδρευσε σήμερα το απόγευμα, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου.



Μετά τη λήξη της συνεδρίας ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου προέβη στην ακόλουθη δήλωση στους δημοσιογράφους:

«Η Κυβέρνηση στο πλαίσιο της υιοθέτησης μέτρων που να προωθούν τον τουρισμό στην Κύπρο έτσι ώστε ο τουρισμός να μπορεί να αντιμετωπίζει επαρκώς τον διεθνή ανταγωνισμό, ο οποίος είναι πολύ έντονος, έχει αποφασίσει να υιοθετήσει σχέδιο για παροχή κινήτρων προς τις αεροπορικές εταιρείες με στόχο την αύξηση της τουριστικής κίνησης στην Κύπρο.

Τα σχέδια αυτά είναι:

Α) Σχέδιο κινήτρων νέων προορισμών
Β) Σχέδιο κινήτρων χειμερινής περιόδου
Γ) Σχέδιο κινήτρων ανάπτυξης επιβατικής κίνησης μεγάλης διάρκειας.

Τα σχέδια αυτά απευθύνονται προς όλες τις αεροπορικές εταιρείες που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν και που ασφαλώς ικανοποιούν τα απαιτούμενα κριτήρια.

Τα κίνητρα αυτά θα τεθούν σε ισχύ από την ημερομηνία που θα υπογραφεί η συμφωνία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Hermes.

Αύριο θα υπογραφεί αυτή η συμφωνία και ο αρμόδιος Υπουργός, που είναι ο Υπουργός Συγκοινωνιών Έργων, θα προβεί σε περαιτέρω δηλώσεις αναφορικά με το περιεχόμενο των κινήτρων αυτών και σε σχέση με τους στόχους που οριοθετούνται από μέρους της Κυβέρνησης σε σχέση με τα κίνητρα αυτά».

Ερωτηθείς αν η φιλοσοφία των σχεδίων αυτών είναι να υπάρξει κλιμακωτή μείωση ανάλογα με την αύξηση της επιβατικής κίνησης, ο κ. Στεφάνου απάντησε καταφατικά, και πρόσθεσε: «Υπάρχει ένας πίνακας που ουσιαστικά έχει κάποιες σταθερές συνισταμένες με βασική κατηγορία τον αριθμό επιβατών ανά χρόνο. Ανάλογα με τον αριθμό αυτό υπάρχει και η ανάλογη μείωση των τελών που αφορά στα τέλη αεροδρομίων – που είναι της Hermes – και σε σχέση με τη μείωση υπάρχει και ένας καταμερισμός μεταξύ της εταιρείας και του κράτους ως συνεισφορά. Και αυτό είναι κλιμακωτό στη βάση του συγκεκριμένου πίνακα που ξεκινά περίπου από 14 χιλιάδες επιβάτες και φτάνει μέχρι το μισό εκατομμύριο».