20/12/11

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άκουσε τα Κάλαντα από τα παιδιά του Μουσικού Σχολείου Λευκωσίας

20/12/2011

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας άκουσε σήμερα το απόγευμα τα Κάλαντα από τα παιδιά του Μουσικού Σχολείου Λευκωσίας, πλαισιωμένος από τη σύζυγό του κα Ελση Χριστόφια και τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.



Αφού έψαλλαν τα Κάλαντα, τα παιδιά ζήτησαν όπως δημιουργηθεί και Μουσικό Γυμνάσιο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, χαριτολογώντας, τους είπε ότι «το Υπουργείο Οικονομικών λέει δεν μπορεί να δώσει το τάδε ή το τάδε κονδύλι. Γι’ αυτό θα καλέσω τους αρχηγούς των κομμάτων στη Βουλή και τον Πρόεδρο της Βουλής και να μας τραγουδήσετε ούτως ώστε να ‘ξεσταυρώσουν΄ πολλά από τα κονδύλια που έχουν ‘σταυρώσει’ και δεν αφήνουν να λειτουργήσει και η Προεδρία στην ΕΕ».

Πρόσθεσε ότι «εμείς έχουμε ένα πρόγραμμα το οποίο είναι ευγενέστατο και πολύ όμορφο σε ό,τι αφορά στον πολιτισμό, αλλά από τη μια είναι η οικονομική κρίση – και κάποιοι άλλοι σκόπελοι, για να μην τα βάζω συνέχεια με κάποιους – και από την άλλη μας έχουν αναστείλει πολλά από τα πράγματα που θέλουμε να κάνουμε. Όμως το θέμα είναι στην ατζέντα», είπε, προσθέτοντας: «Εύχομαι το συντομότερο δυνατόν να μπορεί να εξαγγελθεί και η δημιουργία Μουσικού Γυμνασίου».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε: «Να είστε σίγουροι ότι θα έρθουν πολύ καλύτερες μέρες, ο λαός μας θα ξεπεράσει τα προβλήματα που προκαλούνται από τον παγκόσμιο καπιταλισμό και την κρίση. Θα τα ξεπεράσουμε όπως ξεπεράσαμε μεγαλύτερα προβλήματα τα οποία προήλθαν από το φασιστικό πραξικόπημα, την εισβολή και την κατοχή. Υπήρξε τότε μια συναίνεση φοβερά συγκινητική. Πρώτοι οι εργαζόμενοι έδειξαν τον καλό δρόμο και ανέστειλαν πάρα πολλές από τις κατακτήσεις τους. Και βεβαίως συνέδραμαν και οι επιχειρηματίες, στον βαθμό που συνέδραμαν, και μέσα σε τρία-τέσσερα χρόνια η οικονομία της Κύπρου αναστηλώθηκε στα επίπεδα του 1973.

Είμαι σίγουρος, τώρα που έχουμε καλομάθει, ότι θα δείξουμε λίγη κατανόηση στερούμενοι ορισμένα πράγματα προσωρινά, για να ‘βρούμε τα πόδια μας’ και να εφαρμόσουμε προγράμματα ευγενικά και ωραία, για τη νεολαία πρώτα από όλα. Το βάρος το δέχεται η νεολαία. Η ανεργία είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην οικονομία μας και το μεγαλύτερο πρόβλημα από την ανεργία αφορά στους νέους. Λυπούμαστε γι’ αυτό πραγματικά. Προσπαθούμε – η Υπουργός Εργασίας έχει ευαισθησίες στο θέμα αυτό – να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Όμως, χρειάζεται ανάπτυξη και εδώ είναι το μεγάλο στοίχημα, δηλαδή με ποιο τρόπο θα υπερπηδήσουμε σκοπέλους. Με έργα ανάπτυξης τα οποία έχουν εγκριθεί, και είναι σημαντικότατα, θα γίνει αυτό πράξη».

Απευθυνόμενος στα παιδιά, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Αγωνιζόμαστε πραγματικά να επανενώσουμε τον τόπο, τον λαό μας και σας προτρέπω, ανεξαρτήτως κομμάτων, να ενδιαφέρεστε για τα πολιτικά θέματα του τόπου. Όσοι λαοί δεν ενδιαφέρθηκαν την έπαθαν, διότι εμφανίστηκαν σωτήρες. Η ουσία της δημοκρατίας είναι η συμμετοχή, έστω και αν δεν ικανοποιούμαστε από πολιτικές δυνάμεις, από συμπεριφορές που μας κάνουν να απαξιούμε. Εντούτοις, ενδιαφερθείτε διότι σε εσάς ανήκει το μέλλον. Να κοιτάξουμε με αισιοδοξία το μέλλον και να το οικοδομήσουμε για τον τόπο μας, για όλους τους Κύπριους, αλλά και για τους ξένους. Και αυτοί έχουν ανθρώπινα δικαιώματα. Η Βουλή, όμως, περιέκοψε κονδύλια πέντε εκατομμυρίων. Είναι άδικα πράγματα αυτά, διότι πρόκειται για αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διεθνών οργανισμών για να έχουν τα δικαιώματα τους και οι πολιτικοί πρόσφυγες και οι μετανάστες. Είναι άνθρωποι».

Τέλος, ο Πρόεδρος Χριστόφιας κάλεσε τα παιδιά να επιλέξουν ένα μουσικό όργανο το οποίο δεν διαθέτει τώρα το Μουσικό Σχολείο, έτσι ώστε να τους το προσφέρει η Κυβέρνηση.