5/12/11


Η Υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει στην 18η Υπουργική Συνάντηση του ΟΑΣΕ, στο Βίλνιους της Λιθουανίας
05/12/2011





Η Υπουργός Εξωτερικών κα Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή μεταβαίνει αύριο στο Βίλνιους της Λιθουανίας όπου θα συμμετάσχει στη 18η Υπουργική Συνάντηση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 6 και 7 Δεκεμβρίου. Η κα Μαρκουλλή θα μεταβεί στη Λιθουανία από τις Βρυξέλλες, όπου έλαβε μέρος στις εργασίες του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο ΟΑΣΕ, ο οποίος δημιουργήθηκε με την υπογραφή της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι του 1975 αποτελεί ένα βήμα πολιτικού διαλόγου με κύρια αποστολή την έγκαιρη προειδοποίηση, την πρόληψη ένοπλων συγκρούσεων, τη διαχείριση κρίσεων και τη μετασυγκρουσιακή ανασυγκρότηση. Στον Οργανισμό συμμετέχουν 56 κράτη από τον χώρο της Ευρώπης, της Κεντρικής Ασίας και της Βορείου Αμερικής. Η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί ιδρυτικό συμμετέχον κράτος.

Κατά την Υπουργική Συνάντηση αναμένεται να υιοθετηθεί Πολιτική Διακήρυξη, η οποία θα περιλαμβάνει αναφορές στις παρατεταμένες συγκρούσεις, ενώ στο πλαίσιο γεύματος εργασίας θα συζητηθεί η ενίσχυση της συνεργασίας του ΟΑΣΕ με τους Μεσογειακούς Εταίρους, υπό το φως των σημαντικών εξελίξεων που σημειώνονται στον χώρο της Νοτίου Μεσογείου και Μέσης Ανατολής. Επίσης αναμένεται να υιοθετηθεί αριθμός αποφάσεων που αφορούν την καταπολέμηση διακίνησης ναρκωτικών και τρομοκρατίας, την ενεργειακή ασφάλεια, τις διασυνοριακές απειλές, την ελευθερία ΜΜΕ, την ασφάλεια δημοσιογράφων κτλ.

Πέραν της παρέμβασης της Υπουργού Εξωτερικών έχουν προγραμματιστεί διμερείς συναντήσεις της με ομολόγους της από τη Ρωσία, τη Λιθουανία, τη Γεωργία, την Αλβανία, το Καζακστάν, τη Βοσνία Ερζεγοβίνη και κράτη της Κεντρικής Ασίας.