4/12/11

Δηλώσεις του Υπουργού Γεωργίας

04/12/2011

Μετά το πέρας των εγκαινίων του Αλιευτικού Καταφυγίου Ακρωτηρίου, που πραγματοποιήθηκαν σήμερα το πρωί, ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλής Αλετράρης προέβη σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους ως ακολούθως:


Κληθείς να σχολιάσει τις καταγγελίες ότι αρκετός κόσμος στρέφεται προς τη γεωργία λόγω της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την υπερπαραγωγή και τη μείωση των τιμών στα προϊόντα, ο κ. Υπουργός ανέφερε: «Δεν θα πρέπει να χαρακτηρίζονται ως καταγγελίες. Εμείς θέλουμε ο κόσμος να στραφεί στη γεωργία και θα θέλαμε ιδιαίτερα νέοι γεωργοί να στραφούν στο επάγγελμα. Δεν πιστεύω ότι η εισδοχή νέων γεωργών είτε στη γεωργία είτε στην κτηνοτροφία θα ρίξει τις τιμές. Υπάρχει περιθώριο για περισσότερη παραγωγή, για πιο επιστημονική παραγωγή και θεωρώ ότι οι νέοι που μπαίνουν τώρα στο επάγγελμα – οι οποίοι είναι και πιο μορφωμένοι από τους παραδοσιακούς μας γεωργούς και κτηνοτρόφους – θα κάνουν καλύτερη δουλειά από τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους».

Ερωτηθείς κατά πόσον είναι γνωστό το ποσοστό ενδιαφέροντος για τον τομέα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, ο κ. Αλετράρης είπε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός αυτή τη στιγμή αλλά βλέπουμε συνεχώς πολλούς νέους, όχι μόνον άνεργους γεωπόνους αλλά και άνεργους νέους άλλων επιστημονικών πεδίων να ενδιαφέρονται κυρίως για κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Πρόσθεσε δε ότι είναι σημαντικός ο βαθμός ενδιαφέροντος και εξέφρασε την ελπίδα να αυξηθεί ακόμη περισσότερο.

Ο Υπουργός Γεωργίας σημείωσε ότι η Κύπρος εισάγει αρκετά τρόφιμα οπότε σίγουρα υπάρχει περιθώριο για αύξηση της γεωργίας αλλά και της κτηνοτροφίας και με την επιστημονική προσέγγιση που έχουν οι νέοι θα δούμε και καλύτερα προϊόντα και πιο σωστή παραγωγή.