5/12/11

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια κατά τη δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο για την Εβδομάδα Εθελοντισμού
05/12/2011







Είναι με αισθήματα χαράς, εκτίμησης και σεβασμού που σας καλωσορίζω και φέτος στο Προεδρικό Μέγαρο όλους εσάς τους εθελοντές και τους φίλους των εθελοντών, για να τιμήσουμε την προσφορά του εθελοντισμού με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Εθελοντών.

Τα οφέλη από την προώθηση του εθελοντισμού είναι πολλαπλά. Είναι οφέλη για τον πολίτη, την κοινωνία, το κράτος. Ο εθελοντισμός μέσα από την οργανωμένη κοινωνική παρέμβαση βοηθά στην καταπολέμηση του ατομικισμού και της αποξένωσης που χαρακτηρίζουν τις σύγχρονες κοινωνίες. Προωθεί τη συμμετοχική δημοκρατία και την κοινωνική αλληλεγγύη ενώ κτίζει μορφές συνεργασίας και συνέργιας ανάμεσα στο κράτος, τους ιδιώτες – εθελοντές, την τοπική αυτοδιοίκηση και τα οργανωμένα σύνολα. Η ενασχόληση με τον εθελοντισμό έχει οφέλη και για το ίδιο το άτομο αφού το άτομο αποκτά συνεχώς νέες γνώσεις και νέες δεξιότητες, κοινωνικοποιείται και μαθαίνει τη σημασία της προς τον συνάνθρωπο.

Ο εθελοντισμός είναι στάση ζωής που προβάλλει αξίες, όπως η αλληλεγγύη, η κοινωνική δικαιοσύνη και η κοινωνική συμμετοχή. Οι αρχές, οι αξίες και τα ιδεώδη του εθελοντισμού είναι στοιχεία που αναβαθμίζουν και προβάλλουν το ανθρώπινο πνεύμα, τον πολιτισμό, τη συνεργασία και την ομαδικότητα.

Ο εθελοντισμός δεν γνωρίζει σύνορα, κοινωνική προέλευση, φυλή, φύλο, χρώμα, ηλικία. Με πυξίδα την ανιδιοτελή προσφορά, εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο προσφέρουν από τον προσωπικό τους χρόνο σε πολλούς και ποικίλους τομείς. Η παρέμβαση των εθελοντών δεν γίνεται μόνο στους κλασσικούς τομείς της στήριξης των οικονομικά ασθενέστερων ομάδων του πληθυσμού ή των πασχόντων συνανθρώπων. Σήμερα έχει διευρυνθεί και καλύπτει τομείς όπως η οικολογία, το περιβάλλον, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια και πολλούς άλλους τομείς.

Η Κύπρος έχει μια μεγάλη παράδοση στον εθελοντισμό. Η λειτουργία του Σχεδίου Κρατικών Χορηγιών και ο Νόμος για την ίδρυση και λειτουργία του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού έβαλαν τις βάσεις που βοήθησαν τους εθελοντές και τις ΜΚΟ να εξελιχθούν από ομάδες φιλανθρωπίας σε ομάδες κοινωνικής παρέμβασης και προσφοράς. Το Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού αποτελεί τον επίσημο συνομιλητή του κράτους για ζητήματα που το αφορούν. Πέραν των 285 προγραμμάτων επιχορηγούνται από το Σχέδιο Κρατικών Χορηγιών και λειτουργούν κάτω από την καθοδήγηση των εθελοντών.

Η ανακήρυξη του 2011 ως Ευρωπαϊκού Έτους προώθησης του εθελοντισμού έγινε σε μια στιγμή που η Ευρώπη έχει ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε τις αρχές και αξίες του εθελοντισμού. Έχει ανάγκη από τη συλλογικότητα, την αλληλεγγύη, την ανιδιοτέλεια που αυτή προάγει στη μεγάλη προσπάθεια για δημιουργία μιας Ευρώπης που θα χαρακτηρίζεται από οικονομική αλλά και κοινωνική ανάπτυξη και συνοχή. Η πρωτοφανής παγκόσμια οικονομική κρίση ανέδειξε εγγενείς αδυναμίες του συστήματος και λανθασμένες πολιτικές επιλογές σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η θυματοποίηση εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών οι οποίοι βιώνουν σήμερα τη φτώχεια, την ανεργία, την αβεβαιότητα και την εξαθλίωση, σηματοδοτεί την πλήρη αποτυχία ενός συγκεκριμένου μοντέλου ανάπτυξης που επιβλήθηκε στην Ευρώπη, του νεοφιλελευθερισμού. Τις επιπτώσεις αυτής της αποτυχίας παγκόσμια και ευρωπαϊκά, βιώνουμε δυστυχώς και στην Κύπρο.

Αγαπητοί φίλοι εθελοντές,

Για μια ακόμη φορά εκφράζω εκτίμηση προς τους εθελοντές της Κύπρου για τη μεγαλοσύνη της προσφοράς τους. Εκφράζουμε την ευχή και την ελπίδα όπως οι στρατιές των εθελοντών πυκνώνουν ακόμη περισσότερο. Σε μια εποχή αποξένωσης και έντασης των κοινωνικών προκλήσεων, η κοινωνία χρειάζεται τον εθελοντισμό.

Τιμούμε τους εθελοντές του τόπου μας, γιατί επέλεξαν τον δρόμο της αγάπης και της ανιδιοτελούς προσφοράς προς τον συνάνθρωπό τους, αλλά προπαντός για τους αγώνες τους για εξάλειψη του κοινωνικού αποκλεισμού και για την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής, για όλους τους συμπολίτες μας, χωρίς διακρίσεις.

Από την πλευρά μας σας διαβεβαιώ ότι η Κυβέρνηση, μέσω των αρμόδιων Υπουργείων, θα συνεχίσει να προωθεί και να στηρίζει τον εθελοντισμό προσφέροντας την απαραίτητη οικονομική και τεχνική στήριξη.

Με τη σημερινή εκδήλωση, που σηματοδοτεί τη λήξη του Ευρωπαϊκού Έτους Εθελοντών, καλώ όλους να δεσμευθούμε να εργαστούμε για μια πιο συμμετοχική κοινωνία, για πιο ενεργούς πολίτες, οι οποίοι να ζητούν και να επιδιώκουν την εμπλοκή τους στην εθελοντική προσφορά ως εσωτερική ανάγκη.