1/12/11


Επαφές της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στις Βρυξέλλες
01/12/2011





Οι προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας στους τομείς της Απασχόλησης και της Κοινωνικής Πολιτικής βρέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων που πραγματοποίησε χθες, στις Βρυξέλλες, η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Σωτηρούλα Χαραλάμπους με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και με τη Γενική Γραμματέα της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικαλιστικών Οργανώσεων, εν όψει της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κύπρο.

Στη συνάντησή της με τον Κοινοτικό Επίτροπο, αρμόδιο για θέματα Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ένταξης, κ. Laszlo Andor, και στο πλαίσιο της συζήτησης αναφορικά με τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας, η κα Χαραλάμπους ενημέρωσε τον Επίτροπο ότι η ενδυνάμωση της κοινωνικής διάστασης της Ευρώπης, η επένδυση σε περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας -με ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση δράσεων που σχετίζονται με την απασχόληση των νέων- θα αποτελέσουν δύο εκ των προτεραιοτήτων της Κύπρου κατά την άσκηση της Προεδρίας της. Στο ίδιο πλαίσιο, η κα Υπουργός ανέφερε ότι κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012 η Κύπρος θα δώσει βαρύτητα, επίσης, στην ενδυνάμωση της συμμετοχής των Κοινωνικών Εταίρων, των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και των Αρχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην εφαρμογή της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020», ειδικότερα σε ό,τι αφορά ζητήματα καταπολέμησης της φτώχειας και ένταξης στην απασχόληση.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν, επίσης, η συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Κύπρου αναφορικά με τις πρωτοβουλίες της Επιτροπής που θα απασχολήσουν την Κυπριακή Προεδρία, αλλά και ο συντονισμός των ενεργειών που θα αναληφθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στη συνάντηση η κα Υπουργός ενημέρωσε, επίσης, τον αρμόδιο Επίτροπο σχετικά με την Απασχόληση για την κατάσταση της απασχόλησης στην Κύπρο, και ειδικότερα για την παρατηρούμενη αύξηση της ανεργίας.

Τα ζητήματα προτεραιότητας της Κυπριακής Προεδρίας στους τομείς της Απασχόλησης και της Κοινωνικής Πολιτικής, αλλά και η συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αποτέλεσαν τα βασικότερα θέματα που συζήτησε η Υπουργός Εργασίας στις συναντήσεις που είχε με τον Πρόεδρο της Επιτροπής για τα Δικαιώματα των Γυναικών και την Ισότητα των Φύλων (FEMM) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Mikael Gustafsson και την Πρόεδρο της Επιτροπής Απασχόλησης (EMPL) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κα Pervenche Berθs.

Κατά τη διάρκεια των πιο πάνω συναντήσεων συζητήθηκε, επίσης, η τροποποίηση της Οδηγίας για την προστασία της μητρότητας ενώ διεξήχθη και μια πρώτη συζήτηση των θεμάτων της «κληροδοτημένης ατζέντας». Αποφασίστηκε δε ότι η συνεργασία και οι επαφές με τις εν λόγω Επιτροπές θα συνεχιστούν καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, ιδιαίτερα μετά τη Συνθήκη της Λισαβόνας, και συμβάλλει στην επιτυχή υλοποίηση των προτεραιοτήτων της Προεδρίας του Συμβουλίου και στην επίτευξη των στόχων της.

Οι Ευρωβουλευτές, από την πλευρά τους, ευχαρίστησαν την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για την πρωτοβουλία της να τους ενημερώσει αναφορικά με τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας και τη συνεχάρηκαν για την έγκαιρη προετοιμασία της Κύπρου για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, όπως η οικονομική και κοινωνική ευημερία των πολιτών της.

Σημειώνεται, τέλος, ότι στο πλαίσιο των συναντήσεών της στις Βρυξέλλες η κα Χαραλάμπους συναντήθηκε και με τη Γενική Γραμματέα της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικαλιστικών Οργανώσεων (ETUC) κα Bernadette Segol.