1/12/11


Παρέμβαση του Υπουργού Άμυνας κατά τη συνάντηση των Υπουργών Άμυνας της ΕΕ, στις Βρυξέλλες
01/12/2011





Πραγματοποιήθηκε χθες, στις Βρυξέλλες υπό την προεδρία της Υπάτης Εκπροσώπου και Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βαρόνης Cathrine Ashton, η συνάντηση των Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Άμυνας κ. Δημήτρης Ηλιάδης.

Στο πρώτο μέρος της συνάντησης, οι Υπουργοί Άμυνας ενημερώθηκαν για την πορεία των υπό εξέλιξη προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας και ενέκριναν το πρόγραμμα εργασίας του. Ενημερώθηκαν, επίσης, και αντάλλαξαν απόψεις για τις επιχειρήσεις της ΕΕ στη Σομαλία, στο Κέρας της Αφρικής και στο Κόσοβο.

Ακολούθησε ενημέρωση για τις σχέσεις της Ένωσης με άλλους οργανισμούς όπως ο ΟΗΕ, η Αφρικανική Ένωση και το ΝΑΤΟ. Κατά τη συζήτηση του θέματος ο Υπουργός Άμυνας της Λετονίας κ. Artis Pabriks ανέφερε ότι οι σχέσεις της ΕΕ με το ΝΑΤΟ παρεμποδίζονται από την Κυπριακή Δημοκρατία και πρόβαλε τις απόψεις του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ κ. Rasmussen για συνεργασία της ΕΕ με το ΝΑΤΟ και παράκαμψη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο Υπουργός Άμυνας κ. Ηλιάδης και, μεταξύ άλλων, τόνισε τα ακόλουθα: «Εμείς δεν έχουμε καμία διαφωνία για την ανάπτυξη των σχέσεων ΕΕ – ΝΑΤΟ. Το πρόβλημα ξεκινά και τελειώνει από την ανεξήγητη άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει ότι η ΕΕ αποτελείται από 27 κράτη μέλη. Τι πρέπει να κάνουμε εμείς ως Ευρωπαϊκή Ένωση; Να συμφωνήσουμε ότι η Ένωση μας δεν έχει 27 μέλη;»

Ο Λετονός Υπουργός Άμυνας δεν απάντησε ενώ η Ύπατη Εκπρόσωπος Βαρόνη Ashton τάχθηκε κατηγορηματικά υπέρ των θέσεων του κ. Ηλιάδη τονίζοντας τα ακόλουθα: «Ναι, συμφωνώ με τον Κύπριο Υπουργό Άμυνας και στις συναντήσεις μου με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ του αναφέρω ότι η βάση της συνεργασίας πρέπει να στηρίζεται στο γεγονός ότι η ΕΕ αποτελείται από 27 κράτη μέλη».