29/11/11

Ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών για δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού κ. Egemen Bağiş

 29/11/2011
Οι δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Egemen Bağış στις 27 Νοεμβρίου 2011, περί υιοθέτησης μοντέλου τύπου Ταϊβάν για την αποσχιστική οντότητα, με την πραγματοποίηση απευθείας πτήσεων προς και από τον παράνομο αερολιμένα στην κατεχόμενη Τύμπου


, αποδεικνύουν για πολλοστή φορά ότι η πραγματική πρόθεση της Τουρκίας δεν είναι η επιτυχής κατάληξη της υπό εξέλιξη διαπραγματευτικής διαδικασίας για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, αλλά, αφενός, η αναβάθμιση του καθεστώτος της εν λόγω οντότητας και, αφετέρου, η υπονόμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όσον αφορά στη διασύνδεση που επιχειρεί ο κ. Bağış μεταξύ της πραγματοποίησης απευθείας πτήσεων προς και από τα κατεχόμενα και του ανοίγματος των λιμένων, αερολιμένων και εθνικού εναέριου χώρου της Τουρκίας σε κυπριακά σκάφη, υπογραμμίζεται το ανυπόστατο και απαράδεκτο ενός τέτοιου συσχετισμού καθότι:

· Το μεν άνοιγμα των λιμένων, αερολιμένων και εθνικού εναέριου χώρου της Τουρκίας σε κυπριακά σκάφη συνιστά συμβατική υποχρέωση της Τουρκίας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της πλήρους και χωρίς διακρίσεις εφαρμογής του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Άγκυρας. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί ανελλιπώς από το 2006 και εντεύθεν την Τουρκία να προβεί επειγόντως στην υλοποίηση αυτής της συμβατικής υποχρέωσης.

· Η δε χρήση του παράνομου αερολιμένα στην κατεχόμενη Τύμπου αποτελεί παράνομη είσοδο και έξοδο από την Κυπριακή Δημοκρατία, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και διεθνείς διαδικασίες, εφόσον η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως η μόνη αρμόδια Αρχή με αποκλειστική δικαιοδοσία να καθορίζει ποιά από τα αεροδρόμια στην Κύπρο είναι ανοικτά και βρίσκονται σε λειτουργία, δεν έχει ζητήσει από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) να τον συμπεριλάβει στο Περιφερειακό Πρόγραμμα του Οργανισμού. Επιπρόσθετα, η οποιαδήποτε πιθανή χρήση του παράνομου αυτού αερολιμένα αντιβαίνει τους σχετικούς κανόνες, πρότυπα, διαδικασίες και συστάσεις τόσο του ICAO όσο του EUROCONTROL.

Η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας καλεί εκ νέου την Τουρκία να εγκαταλείψει την πολιτική της για αναβάθμιση της αποσχιστικής οντότητας και να δεσμευθεί εμπράκτως για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού συμφώνως με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, το διεθνές δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αξίες, διανοίγοντας έτσι και τον δικό της δρόμο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.