5/11/11

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους, στην έναρξη των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων, στη Λευκωσία
05/11/2011





Ευχαριστώ για την πρόσκληση να παρευρεθώ και να κηρύξω την έναρξη της σημερινής Γενικής Συνέλευσης, με την ευκαιρία της οποίας θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω για ακόμη μία φορά ότι η Συνομοσπονδία σας, ως κοινωνικός εταίρος του Κράτους, αποτελεί σημαντικό συνοδοιπόρο μας κατά το σχεδιασμό μέτρων και πολιτικών για τη βελτίωση της ζωής των ατόμων με αναπηρίες.

Με την κύρωση και την πρόσφατη έναρξη της ισχύος της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, έχουν αναμφίβολα τεθεί οι σωστές βάσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα πορευθούμε απ’ εδώ και πέρα σε ό,τι αφορά στον σχεδιασμό και την υλοποίηση πολιτικών για τη διασφάλιση της πλήρους και ισότιμης απόλαυσης των δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών από όλα τα άτομα με αναπηρίες. Η πορεία μας προς αυτή την κατεύθυνση θα είναι σίγουρα δύσκολη, λαμβάνοντας υπόψη και τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που αντιμετωπίζει και η χώρα μας εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Όμως έχοντας ως πυξίδα και οδηγό μας τις πρόνοιες της Σύμβασης του ΟΗΕ, ο προσανατολισμός μας παραμένει σταθερός στην κατεύθυνση της συνεχούς βελτίωσης των δυνατοτήτων των ατόμων με αναπηρία για πλήρη απόλαυση των δικαιωμάτων τους.

Το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες, το οποίο έχει αναλάβει τον ρόλο του κεντρικού σημείου για την εφαρμογή της Σύμβασης, θα συμβάλει, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και με την ΚΥ.Σ.Ο.Α., στον σχεδιασμό και την υλοποίηση πρόσθετων μέτρων και προγραμμάτων μέσω ενός Σχεδίου Δράσης, στη βάση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Αναπηρία 2010-2020. Επίσης, βασικό ρόλο για την εφαρμογή και παρακολούθηση της Σύμβασης, θα έχει, ως Συντονιστικός Μηχανισμός, το Παγκύπριο Συμβούλιο για τα Άτομα με Αναπηρία, στο οποίο συμμετέχει και η ΚΥ.Σ.Ο.Α., καθώς και το Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως – Αρχή Ισότητας που θα αναλάβει ως ανεξάρτητος μηχανισμός παρακολούθησης. Στο πλαίσιο της ανεξάρτητης παρακολούθησης, επίσης ρόλο θα έχει και η Κ.Υ.Σ.Ο.Α., εμπλέκοντας κατ’ αυτό τον τρόπο ενεργά τις οργανώσεις των ατόμων με αναπηρίες σε όλους τους μηχανισμούς εφαρμογής και παρακολούθησης της Σύμβασης, όπως απαιτεί η ίδια η Σύμβαση. Το όλο πλαίσιο των μηχανισμών διακυβέρνησης της Σύμβασης βρίσκεται ακόμα υπό διαβούλευση και πολύ σύντομα θα καθοριστεί από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Η Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Αναπηρία επικεντρώνεται στην εξάλειψη εμποδίων και έχει θέσει ως προτεραιότητα οκτώ βασικούς τομείς δράσης: Προσβασιμότητα, Συμμετοχή, Ισότητα, Απασχόληση, Εκπαίδευση, Κοινωνική Προστασία και Ενσωμάτωση, Υγεία και Εξωτερική Δράση.

Χωρίς αμφιβολία, η προώθηση και η σωστή εφαρμογή της κάθε δράσης που αναφέρεται στη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, προϋποθέτεται μια σωστή και ολοκληρωμένη βάση δεδομένων, η οποία μπορεί να δημιουργηθεί μόνο μέσα από ένα επιστημονικό σύστημα αξιολόγησης της αναπηρίας. Ο σχεδιασμός του νέου Συστήματος Αξιολόγησης της Αναπηρίας και Λειτουργικότητας, το οποίο θα οδηγεί, μέσω της επιστημονικής αξιολόγησης, τεκμηρίωσης και ταξινόμησης της αναπηρίας και της λειτουργικότητας του ατόμου, στην αύξηση των δυνατοτήτων και προοπτικών για ενεργό συμμετοχή του και για προστασία και ενσωμάτωσή του στην κοινωνία, είναι αναγκαιότητα αν θέλουμε να προχωρήσουμε σε ολιστική πολιτική στο κεφάλαιο αναπηρία.

Όραμα του Υπουργείου Εργασίας είναι η οικοδόμηση ενός σύγχρονου κράτους, το οποίο να προωθεί έμπρακτα την κοινωνική ισότητα, κοινωνική δικαιοσύνη και κοινωνική αλλυλεγγύη. Βασική επιδίωξη της κοινωνικής πολιτικής μας είναι να προσφέρουμε στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού την ασφάλεια και τη θαλπωρή ενός κράτους πρόνοιας όχι μόνο μέσω των κοινωνικών παροχών, αλλά και με θεσμικά μέτρα που θα θέσουν νέες βάσεις ενδυνάμωσης των πολιτών. Σε ό,τι αφορα στα άτομα με αναπηρίες, βασική επιδείωξη του Υπουργείου μας είναι η αύξηση των ευκαιριών απασχόλησης τους, παρέχοντάς τους ίσες ευκαιρίες απασχόλησης και συμμετοχής, καθώς και κοινωνική προστασία και ενσωμάτωση με συνεπακόλουθο τη γενικότερη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

Τα τελευταία χρόνια, έγιναν σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Η πρόσληψη ατόμων με αναπηρίες με την εφαρμογή του Νόμου για την Ποσόστωση και το σχέδιο Κινήτρων προς εργοδότη του ιδιωτικού τομέα για πρόσληψη ανάπηρων ανέργων, οδήγησαν στην πρόσληψη 52 εκπαιδευτικών στην Εκπαιδευτική Υπηρεσία και 90 ατόμων στον ιδιωτικό τομέα. Επιπρόσθετα προς αυτά, η βελτίωση του σχεδίου παροχής τεχνικών μέσων και η υιοθέτηση από το Υπουργικό Συμβούλιο του νέου σχεδίου για κοινωνικό συνοδό δείχνουν ότι είμαστε σε μια κατεύθυνση προόδου και αναβάθμισης των πολιτικών μας για τα άτομα με αναπηρίες. Σημαντικό είναι και το γεγονός, και αυτό αντικατοπτρίζει τη φιλοσοφία της παρούσας Κυβέρνησης, ότι στον Προϋπολογισμό του 2012 δεν έχει γίνει περικοπή στα κονδύλια που αφορούν στα σχέδια και προγράμματα για τα άτομα με αναπηρίες.

Καταλήγοντας, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την μέχρι τώρα εποικοδομητική συνεργασία μας, η οποία εύχομαι να συνεχιστεί έχοντας πάντοτε τα αναμενόμενα θετικά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά στη λήψη μέτρων για τα άτομα με αναπηρίες. Έχοντας ως γνώμονα και κοινό στόχο την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και των διακρίσεων είμαι βέβαιη ότι το μέλλον των ατόμων με αναπηρίες στη χώρα μας έχει τις καλύτερες προοπτικές για βελτίωση.

Σας εύχομαι καλή συνέχεια στις εργασίες της σημερινής γενικής συνέλευσης.