26/10/11

Γραπτή δήλωση της Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κας Πραξούλας Αντωνιάδου αναφορικά με τις αρμοδιότητες και ευθύνες του εκάστοτε Υπουργού
26/10/2011





Ο εκάστοτε Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού έχει δικαίωμα με βάση το Νόμο περί Υδρογονανθράκων του 2007, άρθρο 19, να εξουσιοδοτεί κατάλληλα πρόσωπα να ενεργούν εκ μέρους του. Στη βάση αυτών των προνοιών προηγούμενοι Υπουργοί είχαν εκδώσει εξουσιοδοτήσεις σε αριθμό υπαλλήλων της Υπηρεσίας Ενέργειας να ενεργούν εκ μέρους τους.

Η σημερινή Υπουργός έχει αποφασίσει να αναλάβει την πρωτοβουλία των πράξεων για τις οποίες της αποδίδει αρμοδιότητα ο νόμος, αφού ούτως ή άλλως έχει την ευθύνη γι’ αυτές τις πράξεις, και έχει γι’ αυτόν τον λόγο προχωρήσει σε κατάργηση αυτών των εξουσιοδοτήσεων.

Με απλά λόγια η Υπουργός κρίνει ότι στις παρούσες συνθήκες δεν είναι κατανοητό άλλοι να πράττουν και άλλοι να είναι υπεύθυνοι γι’ αυτές τις πράξεις. Άρα η Υπουργός αναλαμβάνει τόσο την αρμοδιότητα όσο και την ευθύνη των πράξεών της, στο βαθμό που ο Νόμος της δίνει αρμοδιότητα γι’ αυτές τις πράξεις.

Αυτό με κανένα τρόπο δεν αφαιρεί τα καθήκοντα και τις ευθύνες που έχουν οι διάφοροι λειτουργοί και ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας όπως προνοούνται στα σχετικά σχέδια Υπηρεσίας, ούτε μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία εκ μέρους οποιουδήποτε λειτουργού για να μην εκτελεί τα καθήκοντά του.

Πέραν τούτου, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η Υπηρεσία Ενέργειας στελεχώνεται από 60 περίπου καταρτισμένα άτομα που πρέπει όλα να αξιοποιηθούν σ’ αυτήν τη σοβαρή πρόκληση που λέγεται έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Κύπρο, αν θα μπορέσουμε να εργαστούμε προς εξυπηρέτηση των συμφερόντων όλων των Κυπρίων και της προοπτικής αυτής της χώρας – και όχι μόνο συγκεκριμένων ατόμων.
Στην κρίσιμη φάση στην οποία εισέρχεται η Κύπρος όπου ο πιθανός εντοπισμός κοιτάσματος υδρογονανθράκων μπορεί να θέσει την Κύπρο στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης – με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον αυτού του τόπου – δεν χωρούν πολιτικές προσωπικές ατζέντες τεχνοκρατών, ούτε μπορεί να λειτουργήσει ένα Υπουργείο με πέραν του ενός πολιτικού προϊστάμενου. Και η Υπουργός, σε αντίθεση με οποιονδήποτε τεχνοκράτη, είναι υπόλογη τόσο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως μέλος της Κυβέρνησης του όσο και στους Κύπριους πολίτες ως πολιτικό πρόσωπο. Αποτελεί επίσης μέλος της αρμόδιας υπουργικής επιτροπής η οποία χειρίζεται σε πολιτικό επίπεδο το θέμα των υδρογονανθράκων.

Εκτιμώ ότι είναι επίσης κατακριτέο το γεγονός ότι στα πλαίσια δημοσίων αντιδράσεων για την επιστροφή αρμοδιοτήτων της Υπουργού στο επίπεδό της, ο Διευθυντής Ενέργειας έχει αποκαλύψει από τηλεοράσεως και ραδιοφώνου αιτήματα της εταιρείας Noble Energy πριν αυτά καλά-καλά φτάσουν γραπτώς στην Υπουργό, καθώς και εμπιστευτικούς χάρτες οι οποίοι αναρτούνται στην ασφαλή ιστοσελίδα της εταιρείας.

Αυτή η ανεύθυνη και κατά παράβαση των κανονισμών λειτουργίας της Δημόσιας Υπηρεσίας πράξη, σε συνέχεια σειράς άλλων παραβάσεων αυτών των κανονισμών, δικαιώνει, δυστυχώς, την απόφαση της Υπουργού να αναλάβει τα του οίκου της.