21/10/11

Δηλώσεις του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο
21/10/2011
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας και ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Ντερβίς ΄Ερογλου είχαν σήμερα συνάντηση στο πλαίσιο των συνομιλιών που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.



Μετά το πέρας της συνάντησης ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ ανέφερε ότι η συνάντηση υπήρξε πιο παραγωγική από αυτήν της περασμένης Τετάρτης και ότι οι δύο ηγέτες εστίασαν στα θέματα που αφορούν την εκτελεστική εξουσία και την ιθαγένεια. Πρόσθεσε ότι υπάρχει ακόμη έδαφος να καλυφθεί και ο Γενικός Γραμματέας προσβλέπει στη συνάντησή του με τους δύο ηγέτες, σε λίγο παραπάνω από μία εβδομάδα, οπότε θα μπορέσει να εξετάσει τις διαφορές που υπάρχουν ακόμη σε κάποια από αυτά τα θέματα με τους ηγέτες και να διερευνήσει μαζί τους ως προς το πώς πιστεύουν ότι μπορούν να επιλύσουν αυτές τις διαφορές. Συνέχισε λέγοντας ότι «προσβλέπουμε σ' αυτή τη συνάντηση, θα είναι μια σημαντική συνάντηση και γνωρίζω ότι ο ΓΓ επιθυμεί αυτή να είναι υποβοηθητική».

Ο κ. Ντάουνερ ανέφερε ότι θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ το επόμενο Σάββατο το απόγευμα και θα συζητήσει μαζί του το θέμα, αλλά θα είναι ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας που θα αποφασίσει πώς θα χειριστεί το θέμα της συνάντησης του με τους δύο ηγέτες.

Απαντώντας σε ερώτηση τι θα εισηγηθεί στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ο κ. Ντάουνερ ανέφερε ότι θα τον ενημερώσει για την πρόοδο που επιτεύχθηκε από τις 7 Ιουλίου και μετά, προσθέτοντας ότι έχει υπάρξει καλή πρόοδος σε κάποια θέματα. Αλλά, πρόσθεσε, «παραμένουν ακόμα δυσκολίες, γιατί υφίστανται αυτές οι δυσκολίες και τι μπορούν να κάνουν οι δύο ηγέτες για να τις επιλύσουν». Προφανώς, είπε, όπου υπάρχουν δυσκολίες σε κάποιο σημείο πρέπει να επιλυθούν.
Σε όλες τις ειρηνευτικές διαδικασίες, ανέφερε, που έχει αναμιχθεί ο ίδιος προσωπικά και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, υπάρχουν δυσκολίες και χρειάζεται πολλή υπομονή και στο τέλος η ανάγκη να υπάρξει συμβιβασμός, διευκρινίζοντας ότι ο συμβιβασμός δεν επιτυγχάνεται πάντα πολύ γρήγορα. «Προσβλέπουμε στη συνάντηση και ελπίζουμε ότι θα συμβάλει εποικοδομητικά στο μέλλον της Κύπρου», υπογράμμισε.

Σε ερώτηση κατά πόσον υπήρξε αρκετή πρόοδος στα κύρια ζητήματα από τις 7 Ιουλίου, ο κ. Ντάουνερ ανέφερε ότι δεν θα προσπαθήσει να ωραιοποιήσει τα πράγματα ή να υποβαθμίσει τη διαδικασία αλλά θα πει τα πράγματα όπως τα βλέπει. ''Σ' αυτή την περίπτωση», πρόσθεσε, «έχει υπάρξει πρόοδος σε αρκετά από τα κύρια ζητήματα και αυτό είναι ενθαρρυντικό αλλά υπάρχουν ακόμη δυσκολίες σε κύρια ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν»

Πρόσθεσε ότι «ο Γενικός Γραμματέας προφανώς θέλει να ακούσει ποιές είναι αυτές οι δυσκολίες και να ακούσει από τους ηγέτες τι ιδέες έχουν για να υπερπηδηθούν αυτές οι δυσκολίες».