21/10/11

Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος συμμετείχε στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ
21/10/2011





Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλής Αλετράρης συμμετείχε στη Σύνοδο του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ η οποία πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο στις 20 και 21 Οκτωβρίου.

Τις εργασίες της Συνόδου απασχόλησαν, κυρίως, οι προτάσεις Κανονισμού για τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος ανέφερε ότι, σε σχέση με τις άμεσες πληρωμές, στις νέες προτάσεις δεν έχει εξευρεθεί τρόπος ώστε να αποφευχθεί μείωση του δημοσιονομικού φακέλου των μικρών κρατών μελών που αντιμετωπίζουν διαρθρωτικά προβλήματα λόγω μεγέθους, αλλά και απόστασης από τις αγορές, ενώ παράλληλα επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή.

Προσβλέπουμε, σημείωσε ο κ. Αλετράρης, στη συμπερίληψη στο σύστημα πληρωμών και των εκτάσεων γεωργικής γης που είχαν παραμείνει εκτός, καθώς πρόκειται για επιλέξιμες εκτάσεις οικολογικής επικέντρωσης οι οποίες πρέπει να προστατευθούν από την απερήμωση. Τόνισε την ανάγκη όπως οι εκτάσεις αυτές συμπεριληφθούν στην επιλέξιμη έκταση βάσει της οποίας υπολογίστηκε η μέση εκταρική επιδότηση στην Κύπρο.

Ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι η Κύπρος εφαρμόζει σήμερα το Σύστημα Ενιαίας Εκταρικής Επιδότησης, όπως και άλλα κράτη μέλη, σε συνάρτηση με συνδεδεμένες άμεσες πληρωμές και κρατικές ενισχύσεις που είχαν προβλεφθεί στη Συνθήκη Προσχώρησης. Ο κ. Αλετράρης ζήτησε να εφαρμοστεί και στην περίπτωση της Κύπρου κάποιο μεταβατικό καθεστώς σε συνδυασμό με μεγαλύτερη ευχέρεια παραχώρησης συνδεδεμένων πληρωμών. Υποστήριξε, επίσης, την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για απλοποίηση της στήριξης των μικρών παραγωγών με ένα ετήσιο σταθερό ποσό και ζήτησε ευελιξία ώστε το προτεινόμενο σύστημα να καταστεί πιο αποτελεσματικό.

Αναφορικά με την αγροτική ανάπτυξη, ο κ. Αλετράρης παρατήρησε ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης της πρότασης, ιδιαίτερα όσον αφορά την εφαρμογή της αρχής της αναλογικότητας, αλλά και με γενικότερη απλοποίησή της.

Κατά τη συζήτηση για τη χρηματοδότηση, διαχείριση και παρακολούθηση της ΚΑΠ, ο Υπουργός χαιρέτισε το γεγονός ότι οι κανόνες πολλαπλής συμμόρφωσης είναι πλέον ξεκάθαροι και συγκεκριμένοι. Θετικό χαρακτήρισε ο κ. Αλετράρης και το γεγονός ότι οι μικροί παραγωγοί δεν θα υπόκεινται στις υποχρεώσεις που απορρέουν από την εφαρμογή του συστήματος. Στην παρέμβασή του τόνισε, επίσης, ότι είναι επιτακτική η ανάγκη όπως συμπεριληφθούν στις προτάσεις πρόνοιες που θα μειώνουν το διοικητικό άχθος των Οργανισμών Πληρωμών.

Αντιμετωπίζουμε θετικά τα νέα μέτρα που περιλαμβάνονται στην πρόταση για την ενιαία Κοινή Οργάνωση Αγοράς όπως η εισαγωγή της συμβολαιακής γεωργίας και η λήψη μέτρων για αύξηση της διαπραγματευτικής δύναμης των παραγωγών, σημείωσε.

Ο κ. Αλετράρης τάχθηκε υπέρ των προνοιών που επιτρέπουν στην Επιτροπή να λαμβάνει έκτακτα μέτρα για αντιμετώπιση μεγάλων διαταραχών στην αγορά, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Διαχείρισης Κρίσεων. Τόνισε, ωστόσο, τη σημασία καθορισμού ξεκάθαρων κριτηρίων για την ενεργοποίηση των μέτρων αυτών ώστε να διασφαλίζεται ότι όλα τα κράτη μέλη θα μπορούν να επωφεληθούν.

Καταλήγοντας, ο Υπουργός Γεωργίας υπογράμμισε τη δέσμευση της Κύπρου για αποτελεσματική προώθηση της μεταρρύθμισης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου, το δεύτερο εξάμηνο του 2012.

Με την ευκαιρία της συζήτησης που έγινε στη Σύνοδο αναφορικά με την Οδηγία για τις ωοτόκες όρνιθες, η κυπριακή αντιπροσωπεία είχε επαφές με το Γραφείο του αρμόδιου Επιτρόπου για την υγεία και την πολιτική καταναλωτών κ. John Dalli, κατά τις οποίες διερευνήθηκε η δυνατότητα περαιτέρω αναβολής της εφαρμογής της Οδηγίας ώστε να δοθεί η ευκαιρία στο σύνολο των Κυπρίων παραγωγών να συμμορφωθούν με τις σχετικές πρόνοιες. Η Επιτροπή ανέφερε ότι δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα, παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο αποτελεί αίτημα και άλλων κρατών μελών.