2/10/11

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου

02/10/2011

\
Η Κυβέρνηση αντιδρά με ψυχραιμία και με στενή παρακολούθηση των κινήσεων και της πολιτικής της Τουρκίας είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου.



Σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους, στο περιθώριο του Φεστιβάλ «Αφάμια», στο Κοιλάνι, ο κ. Στεφάνου ερωτηθείς πώς αντιδρά η Κυβέρνηση στις τουρκικές προκλήσεις είπε ότι «αντιδρά με ψυχραιμία και στενή παρακολούθηση των κινήσεων και της πολιτικής της Τουρκίας. Είναι φανερό ότι καταβάλλει προσπάθεια να δημιουργήσει ένταση στην περιοχή, να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και ταυτόχρονα να εξισώσει το ψευδοκράτος μαζί με το νόμιμο κράτος που είναι η Κυπριακή Δημοκρατία. Είναι γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο που εμείς δεν παρασυρόμαστε και μέσα από πολιτικές και διπλωματικές κινήσεις, οχυρώνουμε το κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου να ερευνά και να εκμεταλλεύεται τους δικούς της πόρους». Πρόσθεσε ότι «ταυτόχρονα οι κινήσεις της δικής μας πλευράς εκθέτουν την Τουρκία για τις παρανομίες και τις προκλήσεις στις οποίες προβαίνει».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν δημιουργείται μια θερμή κατάσταση στην περιοχή εν αναμονή και του ρωσικού στόλου στη Μεσόγειο, ο κ. Στεφάνου είπε: «Έτσι και αλλιώς η περιοχή της ανατολικής Μεσογείου είναι ιδιαίτερα βεβαρημένη από τη στρατιωτική παρουσία διαφόρων χωρών. Επαναλαμβάνω, όμως, ότι η προσπάθεια να δημιουργηθεί θερμό κλίμα και να δίνεται η εντύπωση ότι υπάρχει κρίση, αυτή είναι η προσπάθεια της Τουρκίας. Εμείς, με τις προσεκτικές μας κινήσεις, με τις προσεκτικές, αλλά και αποφασιστικές πολιτικές και διπλωματικές ενέργειες που κάνουμε, δεν δίνουμε το δικαίωμα στην Τουρκία να πάρει τα πράγματα εκεί που θέλει, δηλαδή μέσα από την ένταση να προσπαθήσει να νομιμοποιήσει διάφορες διεκδικήσεις που έχει και ταυτόχρονα, επαναλαμβάνω, να είναι συνεχώς στην πρώτη γραμμή οι παρανομίες στις οποίες η Τουρκία προβαίνει».

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες σε σχέση με την επικείμενη συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στη Νέα Υόρκη στα τέλη του Οκτώβρη, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «κάθε φορά πριν γίνει συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ με τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων ακούμε διάφορα σενάρια, ακούμε διάφορες πληροφορίες. Το ζήτημα είναι να μην παρασυρόμαστε ούτε από τις πληροφορίες, ούτε από τα σενάρια. Ο στόχος της συνάντησης στο τέλος του Οκτώβρη, όπως έχει προσδιορίσει ο ΓΓ, είναι να αξιολογήσει, να δει ποια πρόοδος και ποιες συγκλίσεις θα επιτευχθούν μέχρι τότε, αν επιτευχθούν, όπως ήταν και ο στόχος που προέκυψε μέσα από την τελευταία συνάντηση που έγινε στη Γενεύη. Δυστυχώς, μέχρι τώρα δεν έχουμε τα αποτελέσματα τα οποία περιμέναμε να έχουμε. Όπως και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει πει και από του βήματος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, δυστυχώς, δεν υπάρχει η καλή θέληση από την άλλη πλευρά, υπάρχει και υπαναχώρηση από ζητήματα στα οποία υπήρχαν συγκλίσεις, με αποτέλεσμα τώρα να μην έχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε.

Θα συνεχίσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνεπής σε αρχές και με την επίδειξη της απαραίτητης ευελιξίας και ρεαλισμού, για να μπορέσουμε να φτάσουμε σε συγκλίσεις. Ο στόχος είναι σαφής: επίτευξη λύσης στο Κυπριακό το συντομότερο. Μιας λύσης, η οποία να στηρίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, στις αρχές του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου, αλλά και στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου μεταξύ των ηγετών των δυο κοινοτήτων, του 1977 και 1979. Ο στόχος είναι ο τερματισμός της κατοχής και του εποικισμού και η επανένωση του τόπου και του λαού, στα πλαίσια μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται σε σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, για ένα κράτος με μια και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα».

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ κ. Νίκου Αναστασιάδη περί ενότητας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε: «Η ενότητα δεν είναι μόνο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Δηλαδή αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καθημερινά ενεργεί, όπως και ενεργεί, για το θέμα της ενότητας και αν οι πολιτικές δυνάμεις δεν θέλουν ενότητα και καθημερινά κατηγορούν και επιτίθενται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μπορεί να επιτευχθεί ενότητα; Η ενότητα μπορεί να επιτευχθεί με τις ενέργειες, τις τοποθετήσεις και τη συμπεριφορά όλων. Ο Πρόεδρος το έχει κάνει ξεκάθαρο ότι από αυτή την ευθύνη δεν ʽβγάζει έξωʼ τον δικό του εαυτό. Ασφαλώς για να υπάρχει ενότητα χρειάζεται να ενεργούν όλοι προς την ίδια κατεύθυνση. Αυτό ζητά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναλαμβάνοντας το δικό του μερίδιο της ευθύνης και αυτό πρέπει να κάνουν και οι πολιτικές δυνάμεις, περιλαμβανομένου και του κ. Αναστασιάδη, που με κάθε ευκαιρία εκτοξεύει κατηγορίες και επικρίνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σε ό,τι αφορά στη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, ο ίδιος ο Πρόεδρος έχει πει στους ηγέτες των κομμάτων, στο Άτυπο Συμβούλιο Αρχηγών που προηγήθηκε της αναχώρησης του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη, ότι θα συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο.

Καθημερινά ο Πρόεδρος αναλαμβάνει τις ευθύνες, εκείνες που απορρέουν από την Προεδρία της Δημοκρατίας, για να λειτουργεί το κράτος, να αντιμετωπίζονται οι προκλήσεις και νομίζω ότι τα αποτελέσματα δείχνουν ότι, όχι απλά αναλαμβάνονται ευθύνες, αλλά υπάρχουν και θετικά αποτελέσματα. Δεν προέκυψε από το πουθενά η ερευνητική γεώτρηση και η προώθηση των σχεδιασμών αναφορικά με την έρευνα και την εκμετάλλευση φυσικών πόρων. Προέκυψε μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες που εδώ και μερικά χρόνια γίνονται».

Σε ερώτηση αναφορικά με το πόρισμα Πολυβίου που αναμένεται να επιδοθεί αύριο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «για πρώτη φορά στα χρονικά ύπαρξης της Κυπριακής Δημοκρατίας τόσο σύντομα έχουμε ένα πόρισμα. Έχουμε δυο έρευνες που κατάληξαν σε αποτελέσματα. Ποτέ προηγουμένως δεν είχαμε αυτό το πράγμα. Γιατί το είχαμε; Διότι η Κυβέρνηση, ο Πρόεδρος, κινήθηκαν αμέσως και στη βάση του Συντάγματος και των Κανονισμών ξεκίνησαν οι έρευνες και είναι έτοιμοι τόσο ο κ. Πολυβίου όσο και η Αστυνομία με τον Γενικό Εισαγγελέα, αναφορικά με τις δυο ερευνητικές διαδικασίες που έχουν γίνει. Νομίζω αυτό δείχνει ότι η Κυβέρνηση και ο Πρόεδρος αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, αυτές που απορρέουν από τα καθήκοντα τους και τις αρμοδιότητες τους και φέρνουν σε πέρας την αποστολή τους. Από εκεί και πέρα να περιμένουμε να δούμε τι θα λένε τα πορίσματα.

Από την πρώτη στιγμή η Κυβέρνηση δήλωσε ότι θα πρέπει να ακολουθηθούν οι διαδικασίες και να μη γίνεται τόσο θόρυβος, όπως έγινε και που συνεχίζεται. Ορισμένοι θέλουν ανεξαρτήτως των αποτελεσμάτων να ασκούν κριτική και να τα βάζουν με την Κυβέρνηση και τον ίδιο τον Πρόεδρο και αυτό δεν βοηθά την όλη διαδικασία, ούτε το κλίμα ενότητας στον τόπο, ειδικά τώρα που η Τουρκία απειλεί, που προσπαθεί να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, που δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και προσπαθεί να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα στην περιοχή».

Πρόσθεσε ότι, μόλις παραληφθεί το πόρισμα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αυτό θα μελετηθεί, σημειώνοντας ότι «είχαμε μια αποτυχία του συστήματος να διαχειριστεί ένα θέμα και θα πρέπει μέσα από προβλήματα που προκύπτουν, μέσα από τραγωδίες που προκύπτουν - διότι είχε προκύψει μια τραγωδία στο Μαρί- να διορθώνουμε αυτό το σύστημα και τις διαδικασίες για να μην προκύπτουν και στο μέλλον», κατέληξε.