26/9/11

Χαιρετισμός του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Λουκά Λουκά στην εκδήλωση του Γυναικείου Ομίλου «Πρωτοπορία», στη Λευκωσία
26/09/2011




Είναι με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση που αποδέχθηκα την πρόσκληση του Γυναικείου Ομίλου «Πρωτοπορία» να απευθύνω χαιρετισμό και να θέσω υπό την αιγίδα μου την αποψινή εκδήλωση, στο πλαίσιο της οποίας θα γίνει παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας με θέμα: «Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στις Κύπριες γυναίκες, εργαζόμενες και άνεργες».

Συγχαίρω την Πρόεδρο και τα μέλη του Γυναικείου Ομίλου «Πρωτοπορία» για την πρωτοβουλία διεξαγωγής της έρευνας αυτής, η οποία καταδεικνύει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Οργάνωσης γύρω από θέματα ενδυνάμωσης του ρόλου και της θέσης των γυναικών στην κοινωνία, ιδιαίτερα σε μία περίοδο που η παγκόσμια οικονομία διέρχεται μια πρωτοφανή κρίση.

Υπό αυτές τις συνθήκες, το θέμα της σημερινής εκδήλωσης καθίσταται ιδιαίτερα επίκαιρο και ενδιαφέρον και είμαι βέβαιος ότι τα αποτελέσματα της έρευνας θα αποτελέσουν χρήσιμο εργαλείο, προκειμένου να αναχαιτιστούν όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερα οι δυσμενείς συνέπειες της οικονομικής κρίσης, η οποία αποδεδειγμένα έχει διαφορετικό αντίκτυπο στις γυναίκες απ’ ότι στους άντρες, λόγω της γενικά δυσμενέστερης θέσης τους, τόσο σε κοινωνικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο.

Είναι γεγονός ότι λόγω των στερεότυπων αντιλήψεων για τους ρόλους των δύο φύλων και των προκαταλήψεων που επικρατούν για τη θέση και τον ρόλο της γυναίκας στην κοινωνία, οι γυναίκες καθίστανται περισσότερο ευάλωτες από τους άντρες και πλήττονται εντονότερα από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.

Η στήριξη και ενδυνάμωση των ευάλωτων ομάδων των γυναικών, -ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνονται οι άνεργες γυναίκες, οι χαμηλά αμειβόμενες γυναίκες, οι αγρότισσες, οι γυναίκες μονογονιοί, οι γυναίκες με αναπηρίες κ.ά.-, εντάσσεται στις υψηλές προτεραιότητες της Κυβέρνησης και συγκαταλέγεται μεταξύ των στόχων του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα Ανδρών και Γυναικών, 2007-2013.

Οι τομείς της απασχόλησης και της οικονομίας αποτελούν άλλωστε βασικούς άξονες δράσης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα και περιλαμβάνουν σωρεία δράσεων, με στόχο την ένταξη των γυναικών στην απασχόληση, την οικονομική ενδυνάμωση και ανεξαρτησία τους.

Αξίζει στο σημείο εδώ να αναφέρω ότι έχει πρόσφατα ολοκληρωθεί η ενδιάμεση έκθεση αξιολόγησης της προόδου υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα, η οποία κατέδειξε ότι η μεγαλύτερη πρόοδος έχει επιτευχθεί στον τομέα της εργασίας και της καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών.

Οι τομείς της εκπαίδευσης, της αλλαγής της νοοτροπίας και των στερεοτύπων που αναπαράγονται μέσω των ΜΜΕ, καθώς επίσης και της αύξησης του αριθμού των γυναικών στις θέσεις λήψεως αποφάσεων χρήζουν μεγαλύτερης προσοχής και θα πρέπει να αποτελέσουν τομείς προτεραιότητας για το μέλλον.

Ο Εθνικός Μηχανισμός για τα Δικαιώματα της Γυναίκας στηρίζει και αγκαλιάζει όλες τις γυναικείες, συνδικαλιστικές και άλλες οργανώσεις, είτε μέσω των επιχορηγήσεων που τους προσφέρει, είτε αναλαμβάνοντας ο ίδιος την ευθύνη υλοποίησης δράσεων που προάγουν την ισότητα.

Ειδικότερα, ενθαρρύνει και στηρίζει ερευνητικά προγράμματα μέσω των επιχορηγήσεων που παρέχει, όπως και στην προκειμένη περίπτωση τη διεξαγωγή της έρευνας για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στις Κύπριες γυναίκες. Παράλληλα, συμβάλλει στη δημοσιοποίηση των ερευνών ώστε τα αποτελέσματα τους να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη τόσο από τις αρμόδιες κυβερνητικές Υπηρεσίες όσο και από άλλους οργανωμένους φορείς.

Ευχή όλων όπως η οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις της αφήσουν ανέπαφα τα επιτεύγματα και την πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στον τομέα της ισότητας στον τόπο μας, τόσο σε νομοθετικό, όσο και σε πρακτικό επίπεδο.

Με τις σκέψεις αυτές συγχαίρω για άλλη μια φορά τον Γυναικείο Όμιλο «Πρωτοπορία» και ιδιαίτερα την Πρόεδρο κα Λία Γεωργιάδη τόσο για την έρευνα που έχουν διεξάγει, όσο και για τη γενικότερη συμβολή τους στην προώθηση της ισότητας ανδρών και γυναικών στον τόπο μας.