26/9/11

Ομιλία της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους στην τελετή λήξης του 1ου Προγράμματος Κατάρτισης Εργοδηγών για την Οικοδομική Βιομηχανία, στο ΚΕΠΑ
26/09/2011






Είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που βρίσκομαι σήμερα στο Κέντρο Παραγωγικότητας (ΚΕΠΑ), στην τελετή λήξης του 1ου Προγράμματος Κατάρτισης Εργοδηγών για την Οικοδομική Βιομηχανία 2010-2011, ένα πρόγραμμα που υλοποιήθηκε μετά από αίτημα της Ομοσπονδίας Συνδέσμου Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (ΟΣΕΟΚ) προς το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα της ΟΣΕΟΚ και το έθεσε ως μια από τις προτεραιότητες του Υπουργείου για υλοποίηση. Θυμάμαι χαρακτηριστικά την τοποθέτηση του τότε Προέδρου της ΟΣΕΟΚ κ. Σώτου Λοή ότι ο κλάδος της οικοδομικής βιομηχανίας είναι στην πλειονότητα του άρτια στελεχωμένος με καλούς τεχνίτες και επιστημονικό προσωπικό αλλά έχει σοβαρές ελλείψεις σε διευθυντικό προσωπικό στο ενδιάμεσο επίπεδο, δηλαδή, αυτό των εργοδηγών και των εργαζόμενων επιστατών. Οι ελλείψεις αυτές αναμένονταν να αυξηθούν με τη σταδιακή αποχώρηση προσωπικού από τη βιομηχανία λόγω ηλικίας, αλλά και την αναστολή της λειτουργίας του Ανώτερου Τεχνολογικού Ινστιτούτου από το οποίο υπήρχε από την ίδρυση του η σημαντικότερη ροή νέων εργαζομένων στο συγκεκριμένο επίπεδο.

Έχοντας κατά νου το τρίπτυχο Παραγωγικότητα – Ασφάλεια – Ποιότητα στην οικοδομική βιομηχανία, το ΚΕΠΑ, στο οποίο το Υπουργείο ανέθεσε το έργο του σχεδιασμού και της προώθησης της υλοποίησης του νέου προγράμματος με μια ομάδα εμπειρογνωμόνων της ΟΣΕΟΚ, προχώρησαν μαζί στον σχεδιασμό δύο ξεχωριστών προγραμμάτων για την οικοδομική βιομηχανία: ενός Προγράμματος κατάρτισης Εργοδηγών και ενός Προγράμματος κατάρτισης Εργαζομένων Επιστατών. Τα προγράμματα σχεδιάστηκαν έτσι ώστε να ικανοποιούν τις ανάγκες της οικοδομικής βιομηχανίας και να παρέχουν τόσο τεχνικές γνώσεις όσο και γνώσεις εποπτικής διεύθυνσης. Η συνολική διάρκεια του Προγράμματος Κατάρτισης Εργοδηγών, το οποίο είναι το πρώτο που ξεκίνησε να υλοποιείται και ολοκληρώθηκε, είναι 606 ώρες και αποτελείται από 10 θεματικά προγράμματα τα οποία είναι ομαδοποιημένα σε τρεις εξαμηνιαίες ενότητες.

Το 1ο Πρόγραμμα Κατάρτισης Εργοδηγών, το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2010 με 23 συμμετέχοντες και ολοκληρώθηκε με επιτυχία από 17 εργοδηγούς, οι οποίοι βρίσκονται σήμερα μαζί μας, τον περασμένο Ιούλιο. Το πρόγραμμα αυτό ήταν πιλοτικό και η επιτυχία του οδήγησε στην έναρξη άλλων τριών προγραμμάτων στη Λεμεσό και στη Λευκωσία.

Το 2ο Πρόγραμμα Κατάρτισης Εργοδηγών άρχισε στη Λεμεσό τον Σεπτέμβριο του 2010 και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2012 ενώ την περασμένη Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου, ξεκίνησε η διεξαγωγή του 3ου Προγράμματος Κατάρτισης Εργοδηγών και πάλι στη Λευκωσία με 18 συμμετέχοντες.

Επιπρόσθετα με τα τρία προγράμματα κατάρτισης εργοδηγών, τον Σεπτέμβριο του 2010 ξεκίνησε στη Λευκωσία η υλοποίηση του 1ου Προγράμματος Κατάρτισης Εργαζόμενων Επιστατών. Το πρόγραμμα αυτό, το οποίο αποτελείται από εννέα θεματικά προγράμματα σε τρεις εξαμηνιαίες ενότητες, αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2011.

Τα προγράμματα Κατάρτισης Εργοδηγών και Εργαζομένων Επιστατών διεξάγονται στις εγκαταστάσεις των Κέντρων Παραγωγικότητας στη Λευκωσία και στη Λεμεσό. Για την υλοποίηση τους αξιοποιούνται καταξιωμένοι επαγγελματίες πολιτικοί μηχανικοί, αρχιτέκτονες, επιμετρητές ποσοτήτων και άλλοι εξωτερικοί εκπαιδευτές, οι οποίοι έχουν εμπειρία των εργοταξίων και μπορούν να διδάξουν και να καθοδηγήσουν τους συμμετέχοντες στα προγράμματα με αποδοτικό και αποτελεσματικό τρόπο. Οι συμμετέχοντες στα προγράμματα αξιολογούνται με γραπτές ή/και πρακτικές εξετάσεις αξιολόγησης ή/και μέσω της υλοποίησης συγκεκριμένων εργασιών.


Όλα τα προγράμματα στα οποία αναφέρθηκα επιχορηγούνται από την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΑνΑΔ), η οποία μέσα από αυτή τη στήριξη δημιουργεί και ενισχύει τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή των εταιρειών με τους εργοδοτούμενους τους στα προγράμματα κατάρτισης. Καταβάλλονται προσπάθειες από το ΚΕΠΑ με την ΑνΑΔ, ούτως ώστε οι επιτυχόντες των προγραμμάτων του ΚΕΠΑ να πιστοποιούνται με βάση τα Πρότυπα Επαγγελματικά Προσόντα (ΠΕΠ) ως Εργοδηγοί στο Επίπεδο 4 των ΠΕΠ.

Ο επιτυχής σχεδιασμός και η υλοποίηση του προγράμματος είναι αποτέλεσμα της επιτυχημένης συνεργασίας της ΟΣΕΟΚ, του ΚΕΠΑ και της ΑνΑΔ. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι μέσα σε μια περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη για την οικοδομική βιομηχανία καταφέραμε να συνεργαστούμε υλοποιώντας αυτό το πρόγραμμα το οποίο επιβεβαιώνει ότι η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό πρέπει να είναι συνεχής και μόνιμη.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να απευθυνθώ στους απόφοιτους του 1ου Προγράμματος Κατάρτισης Εργοδηγών.

Αγαπητοί απόφοιτοι εργοδηγοί,

Ήταν πράγματι μακρύς ο δρόμος αυτού του ταξιδιού, πολύς ο προσωπικός χρόνος μακριά από την οικογένεια σας και πολλή η προσπάθεια για να ολοκληρώσετε με επιτυχία αυτό το πρόγραμμα των 606 ωρών, το οποίο επιτεύχθηκε μετά από την επίπονη δουλειά σας στο εργοτάξιο ή ακόμη αφιερώνοντας τρεις ώρες, σε πολλές περιπτώσεις, τα Σάββατα για τη διενέργεια των απαραίτητων εργαστηριακών ασκήσεων.

Είμαι πεπεισμένη ότι είσαστε σήμερα περισσότερο καταρτισμένοι, περισσότερο επαγγελματίες και προσθέτετε αξία τόσο στον εαυτό σας, στις εταιρείες σας, στην οικοδομική βιομηχανία, αλλά και στον τόπο γενικότερα. Επιτρέψετε μου να σας συγχαρώ για την επιτυχή ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας.
Τελειώνοντας, εύχομαι σε όλους καλή συνέχεια και ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί να πετύχουμε το τρίπτυχο Παραγωγικότητα – Ασφάλεια – Ποιότητα στην οικοδομική βιομηχανία για το καλό του Κλάδου αλλά και της Κύπρου γενικότερα.

Σημ.: Τον χαιρετισμό διάβασε εκ μέρους της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου κ. Γεώργιος Παπαγεωργίου.