27/9/11

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου στο περιθώριο της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου
27/09/201
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας προήδρευσε σήμερα το απόγευμα, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου με θέμα τον προϋπολογισμό.



Στο περιθώριο της συνεδρίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου δήλωσε στους δημοσιογράφους:

«Σε σχέση με δήλωση που έχει κάνει ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ ότι ‘ο ΟΗΕ θα μπορούσε να αναλάβει ένα μεσολαβητικό ρόλο για το θέμα των υδρογονανθράκων αν κάτι τέτοιο ζητηθεί από τις δύο πλευρές στο Κυπριακό’, θέλουμε ακόμη μια φορά να τονίσουμε και να υπογραμμίσουμε ότι το θέμα των υδρογονανθράκων δεν αφορά και δεν έχει καμιά σχέση με τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού.

Στις συνομιλίες συμμετέχουν οι δύο κοινότητες της Κύπρου. Το θέμα της έρευνας και της αξιοποίησης των όποιων φυσικών πόρων είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας το οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία ασκεί πάντοτε στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας.

Ο (διαπραγματευτής της Τουρκίας για ένταξη της στην ΕΕ) κ. Εγκεμέν Μπαγίς προέβη σήμερα σε δηλώσεις κατά τη διάρκεια της παράνομης επίσκεψής του στα κατεχόμενα. Μεταξύ άλλων, έχει πει ότι ʽπροβοκατόρικες ενέργειες της ελληνοκυπριακής πλευράς προκαλούν αναστάτωση στη Μεσόγειοʼ. Αυτός που προκαλεί αναστάτωση με τις ενέργειές του στη Μεσόγειο δεν είναι κανείς άλλος εκτός από την Τουρκία. Άλλωστε, η διεθνής κοινότητα είναι προς την Τουρκία που απευθύνεται και της λέει να σεβαστεί τη διεθνή νομιμότητα. Ας σεβαστεί τη διεθνή νομιμότητα η Τουρκία και ας πάψει να προκαλεί αναστάτωση διότι εκθέτει τον εαυτό της διεθνώς.

Ο κ. Μπαγίς έχει μιλήσει και για την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού, για να επωφεληθούν τόσο οι Ελληνοκύπριοι όσο και οι Τουρκοκύπριοι από τη λύση. Η λύση του Κυπριακού θα δημιουργήσει μεγάλες προοπτικές συνεργασίας των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο της Ενωμένης Ομοσπονδιακής Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και προοπτικές για τη συνεργασία της Κύπρου με την Τουρκία. Δεν μπορεί, όμως, η Κυπριακή Δημοκρατία να είναι όμηρος των παρανομιών της Τουρκίας που προβαίνει σε βάρος της με τη συνεχιζόμενη κατοχή και την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ολόκληρου του λαού - Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Ως ένα διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος, μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ, η Κυπριακή Δημοκρατία ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, όπως κάνει στη συγκεκριμένη περίπτωση με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στη δική της Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Δηλώσεις έχει κάνει και ο (Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ) κ. Δημήτρης Παπαδάκης, ζητώντας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εδώ και τώρα να επανορθώσει τη δήλωση που έχει κάνει ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Η ηγεσία της ΕΔΕΚ εδώ και τώρα οφείλει να αποκαταστήσει την παρερμηνεία που κάνει στην ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης. Η ηγεσία της ΕΔΕΚ και όλοι όσοι ασκούν κριτική παρερμηνεύοντας τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας αναφορικά με το θέμα των υδρογονανθράκων, θα είναι καλά να πάψουν να προσεγγίζουν σοβαρά και ευαίσθητα θέματα που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας, με όρους εσωτερικής κατανάλωσης.

Η θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία φροντίζει για τους πολίτες της, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, ενισχύει την κρατική μας υπόσταση και ως εκ τούτου λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας στις μεθοδεύσεις της Τουρκίας, η οποία αμφισβητεί την Κυπριακή Δημοκρατία και το κυριαρχικό της δικαίωμα να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους».

Στη συνέχεια απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ως εξής:

Ερώτηση: Έχουμε κάτι σε σχέση με τον προϋπολογισμό;

Απάντηση: Ακόμη συνεχίζεται η συζήτηση.

Ερώτηση: Πώς σχολιάζετε τις πληροφορίες για το «Πίρι Ρέις»;

Απάντηση: Δεν θα μπούμε σε αυτή τη λογική, να συζητούμε δημόσια αυτά τα ζητήματα. Είναι προφανές ότι η Τουρκία προσπαθεί να μεταθέσει ένα ζήτημα που αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και που έχει να κάνει με τις παρανομίες της Τουρκίας, με την προσπάθειά της να δημιουργήσει σε ένα άλλο πεδίο, ένταση στην περιοχή.