19/8/11

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη στo ετήσιο Αγροτικό Φεστιβάλ Πολιτιστικής Κληρονομιάς Αγίας Νάπας
19/08/2011





Να μην μεταδοθεί πριν τις 8 μ.μ.
Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση που μου απευθύνατε να παρευρεθώ και να χαιρετίσω το ετήσιο Αγροτικό Φεστιβάλ Πολιτιστικής Κληρονομιάς που οργανώνει το Επαρχιακό Συμβούλιο Ένωσης Κυπρίων Αγροτών Αμμοχώστου σε συνεργασία με τον Δήμο Αγίας Νάπας.

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους οργανωτές γιατί η εξαιρετική αυτή εκδήλωση τονίζει το μεγάλο ενδιαφέρον τους για την προβολή των τοπικών παραδόσεων και του πολιτισμού. Το Φεστιβάλ έχει καθιερωθεί στον τόπο μας ως ένα από τα λαμπρότερα και καλύτερα του είδους, καθότι προβάλλει την ιστορική και πολιτιστική μας κληρονομιά, ενώ, ταυτόχρονα, συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση των ξένων τουριστών για το εθνικό μας πρόβλημα.

Είναι γνωστό, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, ότι η Αγία Νάπα είναι ένας κατ’ εξοχήν τουριστικός προορισμός, με μοναδικές ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και τουριστικές υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών, ένα πραγματικό στολίδι στην τουριστική βιομηχανία της Κύπρου από την οποία εξαρτάται, άμεσα, η ισχύς της οικονομίας μας ως κράτους. Η Αγία Νάπα αποτελεί έναν από τους πιο διάσημους τουριστικούς προορισμούς στην Ευρώπη.

Μέσα από εκδηλώσεις, όπως η σημερινή, συμβάλλετε μ’ ένα ξεχωριστό τρόπο στον αγώνα που διεξάγει η Κύπρος για εθνική επιβίωση.

Είναι αυτές οι εκδηλώσεις που μας δένουν με τις ρίζες μας και μας κρατούν όρθιους στον τόπο μας απέναντι στην κατοχή, για να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας και να ελπίζουμε σ’ ένα καλύτερο μέλλον. Χρέος όλων μας είναι να διασώσουμε τα στοιχεία και τα παραδείγματα του παρελθόντος, όπως αντλούνται μέσα από τις εμπειρίες πολλών αιώνων με στόχο να τα μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας και στις γενεές που έπονται.

Οι ξένοι αλλά και οι ντόπιοι επισκέπτες θα έχουν απόψε την ευκαιρία να απολαύσουν χαρακτηριστικά δείγματα του λαϊκού μας πολιτισμού και να ψυχαγωγηθούν με τις δημιουργίες των λαϊκών μας καλλιτεχνών. Η επίδειξη παραδοσιακών δραστηριοτήτων της περιοχής, με κατασκευές που προβάλλουν τις δεξιότητες και την τέχνη, καθώς και με παρασκευή παραδοσιακών εδεσμάτων, δίνουν στο Φεστιβάλ μια ξεχωριστή φυσιογνωμία.

Η διατήρηση και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς κάθε χώρας στην ενωμένη Ευρώπη τονίζει τη διαφορετικότητα και μοναδικότητα κάθε λαού και συμβάλλει στη μεγιστοποίηση των κοινωνικών ωφελημάτων και την ανάπτυξη και αξιοποίηση του ανθρώπινου παράγοντα.

Σε αυτό το σταυροδρόμι των πολιτισμών, ο λαός μας παραμένει όρθιος στέλνοντας τα δικά του μηνύματα για επιβίωση, φιλία, συνεννόηση και συνεργασία με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, για να κάνουμε την ενωμένη Κύπρο νησί της ειρήνης και του πολιτισμού για όλους τους Κύπριους και για τους ξένους φίλους και επισκέπτες μας.

Με την παρουσία μου απόψε εδώ εκφράζω την εκτίμηση της Κυβέρνησης για την προσφορά σας. Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος θα είναι αρωγός και συμπαραστάτης στις προσπάθειες για διατήρηση και προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την αναβάθμιση του κυπριακού τουρισμού αλλά και τη στήριξη της υπαίθρου και του αγροτικού μας κόσμου. Τα προβλήματα των απλών ανθρώπων του λαού μας είναι πάντα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Κυβέρνησης. Ακόμη και μέσα από τις συνθήκες της οικονομικής κρίσης και παρά την πρόσφατη τραγωδία που έπληξε τον τόπο μας, έχοντας στο επίκεντρο της πολιτικής μας τον απλό άνθρωπο της καθημερινής βιοπάλης, εμείς θα προχωρούμε μπροστά επιλύοντας κάθε πρόβλημα που παρουσιάζεται.

Καταλήγοντας, θα ήθελα να εκφράσω την πεποίθησή μου όπως αυτή η προσπάθεια θα συνεχίσει την ανοδική της πορεία συμβάλλοντας δυναμικά στη συνεχή πολιτιστική και τουριστική αναβάθμιση της περιοχής.

Σας εύχομαι κάθε επιτυχία.