7/7/11

Χαιρετισμός του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνη Πασχαλίδη στη Γενική Συνέλευση του Κυπριακού Οργανισμού Διαχείρισης Αποθεμάτων Πετρελαιοειδών, στη Λευκωσία
07/07/2011







Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση του Κυπριακού Οργανισμού Διαχείρισης Αποθεμάτων Πετρελαιοειδών (ΚΟΔΑΠ) να παρευρεθώ και να απευθύνω χαιρετισμό στη Γενική Συνέλευση των μελών του.

Ο ΚΟΔΑΠ είναι υπεύθυνος για τη διατήρηση των εθνικών αποθεμάτων πετρελαιοειδών, τα οποία πρέπει να είναι διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή και με τέτοιο τρόπο ώστε σε περίπτωση ελλείψεων στην προμήθεια ενέργειας στη Δημοκρατία, ο εκάστοτε Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού να μπορεί να αποδεσμεύει ποσότητες αποθεμάτων. Τα αποθέματα αυτά χρησιμοποιούνται για αντιμετώπιση των ελλείψεων σε πετρελαιοειδή και ενέργεια προκειμένου να μην εμφανιστούν προβλήματα στην οικονομία και στην κοινωνία του τόπου γενικότερα.

Η παρούσα Γενική Συνέλευση πραγματοποιείται τις ημέρες που ο ΚΟΔΑΠ εκπληρώνει με τον πλέον έμπρακτο τρόπο την αποστολή του, δηλαδή με την αποδέσμευση μέρους των αποθεμάτων πετρελαιοειδών που διατηρεί.

Πρόσφατα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας κάλεσε τα μέλη του που διατηρούν αποθέματα που αντιστοιχούν σε πέραν του 1% της κατανάλωσής τους να προβούν, εντός των επόμενων ημερών, στη διάθεση αποθεμάτων πετρελαιοειδών που αντιστοιχούν σε δύο ημέρες εσωτερικής κατανάλωσης ή σε άλλα ανάλογα μέτρα. Η δράση αυτή αποσκοπεί στη μείωση και σταθεροποίηση των αυξημένων τιμών των πετρελαιοειδών που παρατηρούνται στη διεθνή αγορά πετρελαίου. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τα κράτη μέλη που δεν είναι μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας να της υποδείξουν κατά πόσο επιθυμούν, σε εθελοντική βάση, να λάβουν ανάλογα μέτρα. Δεδομένου ότι η Κύπρος επιθυμεί να γίνει μέλος του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας και σήμερα διατηρεί αποθέματα που αντιστοιχούν σε πέραν των 100 ημερών μέσης ημερήσιας εσωτερικής κατανάλωσης, έδωσα οδηγίες για συμμετοχή της Κύπρου σε αυτή την προσπάθεια. Η Υπηρεσία Ενέργειας του Υπουργείου μας και ο ΚΟΔΑΠ είναι σε συνεχή επαφή για την αποδέσμευση 20.000 μετρικών τόνων βαρέος μαζούτ και διάθεση των ποσοτήτων αυτών στην αγορά.

Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την προώθηση του έργου του τερματικού πετρελαιοειδών στο Ενεργειακό Κέντρο στο Βασιλικό, έτσι ώστε όλα τα στρατηγικά αποθέματα να διατηρούνται εκεί. Η απόφαση της Κυβέρνησης για την προώθηση του έργου του τερματικού πετρελαιοειδών ήταν καθοριστικής σημασίας για τις μετέπειτα εξελίξεις. Έχουμε προβεί σε έκδοση πρόσκλησης διεθνούς εκδήλωσης ενδιαφέροντος για προεπιλογή στρατηγικών συνεργατών για σύσταση κοινοπραξίας η οποία θα αναλάβει την κατασκευή και λειτουργία του τερματικού. Οι προσφορές που λήφθηκαν σε αυτό το στάδιο αξιολογούνται από την Τεχνική Επιτροπή που συστάθηκε.

Η σημερινή εκδήλωση περιλαμβάνει και την απονομή τιμητικών πλακετών στον πρώην Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΟΔΑΠ κ. Γιώργο Δημητρίου, στον πρώην Αντιπρόεδρο κ. Χρίστο Μαληκκίδη και στα πρώην μέλη κ.κ. Αντρέα Λαμπριανού, Γιαννάκη Μαλλουρίδη και Αντρέα Παπαδόπουλο, τους οποίους ευχαριστώ για το έργο που επιτέλεσαν στα πρώτα δύσκολα χρόνια της σύστασης και λειτουργίας του ΚΟΔΑΠ, καθώς και για την αγαστή συνεργασία μας.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΟΔΑΠ για την πρόσκληση να παρευρεθώ στη Γενική Συνέλευση των μελών του και να ευχηθώ κάθε επιτυχία στις εργασίες του Οργανισμού.

Αρχή