7/7/11


Δήλωση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Jose Manuel Barroso εν όψει της συνάντησης των ηγετών των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στη Γενεύη

07/07/2011





Επτά και πλέον χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση μια συνολική λύση του Κυπριακού προβλήματος έχει καθυστερήσει. Μια αμοιβαία αποδεκτή λύση θα αποτελέσει τη βάση για την πολυαναμενόμενη επανένωση της χώρας και θα δώσει ένα τέλος στην παλαιότερη διένεξη σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος είναι απαραίτητο να σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις συνομιλίες. Είμαι βέβαιος για την πολιτική βούληση των ηγετών των δύο κοινοτήτων στο να κάνουν όλες τις απαραίτητες προσπάθειες για πρόοδο προς την επίτευξη μιας ικανοποιητικής, τελικής λύσης.

Χαιρετίζω τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Ban Ki-moon και των αντιπροσώπων του προς επίτευξη του στόχου της λύσης, και ιδιαίτερα για την πρωτοβουλία του να συναντηθεί με τους δύο ηγέτες στις 7 Ιουλίου στη Γενεύη.

Καλώ τους δύο ηγέτες να εντατικοποιήσουν τις διαπραγματεύσεις ώστε να διασφαλίσουν μια επιτυχημένη έκβαση αυτής της συνάντησης και γρήγορα να κάνουν τα επόμενα βήματα προς τη διευθέτηση. Οι δύο ηγέτες μπορούν να υπολογίζουν στη σταθερή υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όλοι οι πολίτες της Κύπρου και η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολο της θα επωφεληθούν από την επανένωση της Κύπρου.